Skip to main content

Προς άρση του εμπάργκο στις εισαγωγές λαχανικών η Ρωσία

Την απαγόρευση που είχε επιβάλει στις εισαγωγές λαχανικών από την ΕΕ μετά το κύμα θανατηφόρων μολύνσεων που προκάλεσε το E.coli.

Η Ρωσία συμφώνησε να άρει την απαγόρευση που είχε επιβάλει στις εισαγωγές λαχανικών από την ΕΕ μετά το κύμα θανατηφόρων μολύνσεων που προκάλεσε το E.coli στη Γερμανία με 30 θύματα, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

«Είμαστε ευτυχείς που συμφωνήσαμε ότι η απαγόρευση (των εισαγωγών) λαχανικών από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα αρθεί», σημείωσε ο Μπαρόζο σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Ρωσίας.

Η ρωσική απαγόρευση είχε απειλήσει να επισκιάσει τη σύνοδο, με τις Βρυξέλλες να τη χαρακτηρίζουν δυσανάλογη και αβάσιμη βάσει των επιστημονικών δεδομένων.

Ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η χώρα του θα ξαναρχίσει να εισάγει λαχανικά από την Ευρώπη εάν οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ εγγυηθούν ότι είναι ασφαλή. «Είμαστε έτοιμοι να επιτρέψουμε οι παραδόσεις (λαχανικών) να ξαναρχίσουν, υπό την επίβλεψη των αρμόδιων Ευρωπαϊκών αρχών», σημείωσε ο Μεντβέντεφ.