Skip to main content

Προς δεύτερο δημοψήφισμα ανεξαρτητοποίησης η Σκωτία

Το δημοψήφισμα πιθανόν να διεξαχθεί στο τέλος του 2018 ή στις αρχές του 2019, μόλις θα έχουν αποσαφηνισθεί οι όροι του Brexit.

Την εξουσιοδότηση για διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει την επόμενη εβδομάδα, η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον.

Σύμφωνα με την κα Στέρτζον, το δημοψήφισμα πιθανόν να διεξαχθεί στο τέλος του 2018 ή στις αρχές του 2019, μόλις θα έχουν αποσαφηνισθεί οι όροι του διαζυγίου ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς πλησιάζει η στιγμή που η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της ευρωπαϊκής συνθήκης.

«Την ερχόμενη εβδομάδα, θα ζητήσω από το κοινοβούλιο της Σκωτίας να μου επιτρέψει να επιδιώξω συμφωνία με τη βρετανική κυβέρνηση για να ξεκινήσει μία διαδικασία που θα επιτρέπει στο κοινοβούλιο της Σκωτίας να νομοθετήσει επί ενός δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία», δήλωσε ο Νίκολα Στέρτζον στο Εδιμβούργο.

«Εάν είναι η Σκωτία να έχει μία πραγματική επιλογή, όταν οι όροι του Brexit θα γίνουν γνωστοί, αλλά πριν να είναι πολύ αργά για να επιλέξουμε τη δική μας πορεία, τότε θα πρέπει να προσφερθεί η επιλογή ανάμεσα στο φθινόπωρο του 2018 και την άνοιξη του 2019», είπε.