Skip to main content

Προς έγκριση το ΕΧΣ για το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά

Προεδρικό Διάταγμα ως το τέλος του έτους και δημοπράτηση των πρώτων έργων για το κτήριο Α2. Το βήμα για να γίνει βιώσιμο και λειτουργικό το πάρκο.

Ένα ακόμη ουσιαστικό βήμα έγινε σήμερα στην κατεύθυνση της μετατροπής του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά σε μητροπολιτικό πάρκο, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Μητροπολιτικού Σχεδιασμού, του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Εκεί συζητήθηκε το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστα Γιουτίκα, ως εκπροσώπου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του δημάρχου Παύλου Μελά, Δημήτρη Δεμουρτζίδη.

Είναι ένα σημαντικό βήμα, διότι οι παρεμβάσεις στο πρώην στρατόπεδο και στην έκταση των 345.000 τ.μ., χωρίς προκαθορισμένες και νομοθετημένες χρήσεις γης για τα υφιστάμενα κτήρια και τους ελεύθερους χώρους δεν είναι δυνατές.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανάρτησή του ο κ. Γιουτίκας, «σήμερα, καθορίστηκαν οι χρήσεις γης. Ελεύθεροι χώροι και αστικό πράσινο για το σύνολο της ελεύθερης έκτασης καθώς και χρήσεις μόνο για τα υφιστάμενα κτήρια. Με τις προτεινόμενες χρήσεις διαμορφώνονται σημαντικές ευκαιρίες βιώσιμης οικονομικής διαχείρισης και συντήρησης ενός εξαιρετικά απαιτητικού έργου και δημιουργούνται νέοι πόλοι έλξης για μεγάλο αριθμό επισκεπτών».

Σύμφωνα με τον κ. Δεμουρτζίδη, «κάναμε ένα ουσιαστικό βήμα για την έναρξη των εργασιών και των παρεμβάσεων. Το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο είναι προϋπόθεση για να πάμε σε έργα. Και θεωρούμε πως μέσα στις επόμενες μέρες θα γίνουν κάποιες τελικές διορθώσεις και το Σχέδιο θα πάει για την έγκρισή του και την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος. Θεωρούμε πως αυτό θα έχει γίνει πριν από το τέλος του έτους. Μόλις γίνει εμείς έχουμε ως δήμος απόλυτη ετοιμότητα, μελετητική, τεύχη δημοπράτησης κτλ., για να δημοπρατήσουμε το πρώτο μεγάλο έργο στο Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά, που είναι η ανακαίνιση του κτηρίου Α2, του μεγάλου κτηρίου κατά μήκος της οδού Λαγκαδά».

Στη σημερινή συνεδρίαση οι συμμετέχοντες συμφώνησαν σχεδόν στο σύνολο των προβλέψεων του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου, το οποίο δεν καθορίζει τη χρήση μόνο του κτηρίου Α2, αλλά του συνόλου των χώρων του πρώην στρατοπέδου σε έκταση 345.000 τ.μ. Με την ενσωμάτωση κάποιων παρατηρήσεων που έγιναν, το Ειδικό Χωρικό θα είναι έτοιμο στο επόμενο διάστημα, θα υπογραφεί από τον υπουργό και θα γίνει Προεδρικό Διάταγμα.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα χρηματοδοτήσει την πρώτη φάση όλων των παρεμβάσεων έχοντας διασφαλίσει πόρους ύψους περίπου 20 εκ. ευρώ, αφού διπλασίασε με απόφαση του περιφερειάρχη, Απόστολου Τζιτζικώστα και της αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, Βούλας Πατουλίδου, τον αρχικό προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο προβλέπονται συγκεκριμένες χρήσεις για όλα τα υφιστάμενα κτήρια (μετά την αποκατάστασή τους), ενώ είναι σημαντικό το γεγονός ότι δεν προβλέπεται επιπλέον δόμηση, αλλά αντιθέτως διατήρηση όλων των ελεύθερων χώρων ως χώρων αστικού πρασίνου.

Για τα υφιστάμενα κτήρια προβλέπονται πολλές χρήσεις, από πολιτιστικές, μουσειακές, γραφείων, συνάθροισης κοινού, μουσείων, θερινού σινεμά, αναψυχής, τουριστικών καταλυμάτων, εκπαίδευσης κ.ά. Οι χρήσεις στο Ειδικό Χωρικό Σχέδιο είναι συγκεκριμένες ανά κτίσμα. Μέχρι και τη διατήρηση της χρήσης γης στον ιερό ναό Αγίας Βαρβάρας περιλαμβάνει, ενώ οι μόνες επιπλέον παρεμβάσεις δόμησης αφορούν σε συμπληρωματικές υποδομές εξυπηρέτησης στα υφιστάμενα κτήρια, όπως τουαλέτες, κλιμακοστάσια κτλ.

«Το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο και οι χρήσεις γης είναι ένα πολύτιμο εργαλείο, προαπαιτούμενο για να μπορέσει ο δήμος να αξιοποιήσει το Μητροπολιτικό Πάρκο, τα κτήριά του και τους ελεύθερους χώρους, να προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον και έτσι το πάρκο να καταστεί βιώσιμο, να μην απαξιωθεί και να μη μαραζώσει, αλλά να συντηρείται τακτικά, να φυλάσσεται και να αποδίδει λειτουργικά και οικονομικά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως και να το χαίρονται οι πολίτες, αποτελώντας υπερτοπικό πόλο έλξης. Διαμορφώνουμε τις συνθήκες για τη βιώσιμη οικονομική διαχείριση του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά και τη συντήρηση αυτής της μεγάλης παρέμβασης για όλη τη Θεσσαλονίκη», επισήμανε ο κ. Γιουτίκας.