Skip to main content

Προς υπογραφή η συμφωνία Ελλάδας-Μολδαβίας στο πεδίο της κοινωνικής ασφάλισης

Στη διάρκεια των τριήμερων συνομιλιών οι δύο αντιπροσωπείες ολοκλήρωσαν τόσο το κείμενο της συμφωνίας όσο και τον εφαρμοστικό κανονισμό αυτής.

Ολοκληρώθηκε στις 8 Ιουλίου ο τρίτος γύρος διαπραγματευτικών συνομιλιών μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Ελλάδας και του υπουργείου Υγείας, Εργασίας και Κοινωνικής Προστασίας της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, με στόχο τη σύναψη διμερούς συμφωνίας στο πεδίο της κοινωνικής ασφάλισης και τη σύνδεση των κοινωνικοασφαλιστικών συστημάτων των δύο κρατών.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, στη διάρκεια των τριήμερων συνομιλιών, οι οποίες διεξήχθησαν σε εποικοδομητικό κλίμα συνεργασίας, οι δύο αντιπροσωπείες ολοκλήρωσαν τόσο το κείμενο της συμφωνίας όσο και τον εφαρμοστικό κανονισμό αυτής, ο οποίος καθορίζει τις τεχνικές λεπτομέρειες και τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν.

Η ελληνική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τη γγ Κοινωνικής Ασφάλισης, Παυλίνα Καρασιώτου, αποτελείτο από στελέχη του υπουργείου, του e-ΕΦΚΑ και εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ, ενώ αντίστοιχη σύνθεση είχε και η μολδαβική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον υφυπουργό Υγείας, Εργασίας και Κοινωνικής Προστασίας της Μολδαβίας, Vasile Cusca. Κατά την έναρξη των εργασιών, χαιρετισμό απηύθυναν ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου και ο πρέσβης της Μολδαβίας στην Αθήνα, Anatol Vangheli.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, με τη διμερή συμφωνία στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης αναμένεται να υπάρξουν οφέλη για τους ασφαλισμένους πολίτες της κάθε χώρας που ζουν και εργάζονται στην άλλη, καθώς, κατά τη συνταξιοδότησή τους, θα συνυπολογίζεται και θα προσμετράται το σύνολο του ασφαλιστικού βίου τους. Αυτό διευκολύνει την κινητικότητα για λόγους εργασίας μεταξύ των δύο χωρών, αλλά δημιουργεί και σοβαρά κίνητρα για ασφαλισμένη, νόμιμη εργασία. Αυτήν τη στιγμή, σύμφωνα με στοιχεία του e-ΕΦΚΑ (2020), υπολογίζεται ότι περίπου 1.800 Μολδαβοί πολίτες εργάζονται και ασφαλίζονται στη χώρα μας, ενώ χορηγούνται και 230 συντάξεις.

Οι πρώτοι δύο κύκλοι συνομιλιών διεξήχθησαν το 2019 σε Αθήνα και Κισινάου και οι διαπραγματεύσεις επανεκκίνησαν αμέσως μόλις οι υγειονομικές συνθήκες το επέτρεψαν, χάριν και στην πολύ καλή συνεργασία μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και της πρεσβείας της Μολδαβίας στην Αθήνα.

Η συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί εντός του 2021 από τους αρμόδιους υπουργούς, ενώ, στη συνέχεια, θα πάρει τον δρόμο της κύρωσης από το ελληνικό και το μολδαβικό Κοινοβούλιο.