Skip to main content

Προς λουκέτο το καταφύγιο αδέσποτων που υιοθέτησε τον Πίνατ ο πρωθυπουργός

Μετά από αυτοψία της αρμόδιας κτηνιατρικής διεύθυνσης διαπιστώθηκε πως το καταφύγιο είναι παράνομο - Προθεσμία δύο μηνών για λουκέτο.

Προθεσμία δύο μηνών έχει για να βάλει οριστικό λουκέτο το καταφύγιο αδέσποτων ζώων στον δήμο Ηλιούπολης, το οποίο προσφάτως επισκέφτηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και υιοθέτησε τον γνωστό σε όλους πλέον σκύλο του Μεγάρου Μαξίμου, τον Peanut.

Αυτό όρισε η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής Κεντρικού Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής ύστερα από την αυτοψία που πραγματοποίησαν στο παράνομο -όπως προέκυψε- καταφύγιο κτηνίατροι της Υπηρεσίας ύστερα από τηλεφωνική καταγγελία.

Σύμφωνα με την έκθεση αυτοψίας, την οποία παρουσιάζει το ethnos.gr «η εν λόγω εγκατάσταση με αδέσποτα ζώα συντροφιάς του Δήμου Ηλιούπολης, θα πρέπει να διακόψει οριστικά τη λειτουργία της, καθόσον δεν πληροί τις προϋποθέσεις της κείμενης νομοθεσίας, και δε διαθέτει «Άδεια λειτουργίας».

Στην έκθεση επισημαίνεται επίσης ότι στον χώρο υπάρχουν αδέσποτα ζώα τα οποία βρίσκονται υπό κτηνιατρική παρακολούθηση και θεραπεία και ορίζεται δίμηνη προθεσμία για τη διακοπή της λειτουργίας του: «Σας δίδεται το χρονικό διάστημα των δύο (2) μηνών, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι κτηνιατρικές εξετάσεις, θεραπείες, εμβολιασμοί, και στειρώσεις των ζώων που ήδη φιλοξενούνται στην εγκατάσταση. Μετά το πέρας του δοθέντος χρονικού διαστήματος, παρακαλείσθε για την άμεση διακοπή της λειτουργίας της συγκεκριμένης εγκατάστασης. Το Αστυνομικό Τμήμα Ηλιούπολης στο οποίο κοινοποιείται το παρόν, παρακαλείται όπως επιβλέψει την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας απομάκρυνσης των ζώων και την εκκένωση του ανωτέρω χώρου, μετά το πέρας του προαναφερόμενου χρονικού διαστήματος των δύο (2) μηνών».

Η αυτοψία πραγματοποιήθηκε στις 13 Απριλίου και η σχετική έκθεση απεστάλη στους ενδιαφερομένους περίπου 10 ημέρες αργότερα. Πλέον ο δήμος Ηλιούπολης σε συνεργασία με το φιλοζωικό σωματείο «Ζωοφιλική Ένωση Ηλιούπολης», το οποίο έχει συνάψει έγγραφη σύμβαση με το δήμο για την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς του δήμου, έχουν ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα για την εύρεση άλλου χώρου, στον οποίο θα πρέπει να μεταφερθεί το καταφύγιο.

Βεβαίως, όπως επισημαίνει με δηλώσεις του στο ethnos.gr ο δήμαρχος Ηλιούπολης, Γιώργος Χατζηδάκης στο διάστημα αυτό θα έχει πιθανότατα ψηφιστεί το νομοσχέδιο, το οποίο έχει αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση και αφορά τα ζώα συντροφιάς: «Βασει του σχεδίου νόμου θα μπορούν να λειτουργούν καταφύγια και σε δασική έκταση. Με την ψήφισή του ο νέος νόμος θα μας καλύπτει. Αλλωστε δίπλα στο καταφύγιο υπάρχει ήδη αμαξοστάσιο του δήμου, το οποίο διαθέτει κανονική νόμιμη άδεια» επισημαίνει ο δήμαρχος προσθέτοντας πως εάν μετά το πέρας της δίμηνης προθεσμίας απομένουν λίγες ημέρες ο θα ζητηθεί μία μικρή παράταση. Ο ίδιος υπογραμμίζει επίσης ότι μία τέτοια εγκατάσταση μπορεί να λειτουργήσει μόνο σε απομονωμένο χώρο και όχι εντός του ιστού μιας πόλης, όπως η Ηλιούπολη.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο το καταφύγιο λειτουργεί στον συγκεκριμένο χώρο εδώ και πάνω από μία δεκαετία με πολλούς εθελοντές και ύστερα από την υπογραφή έγγραφής σύμβασης με το δήμο για την περισυλλογή αδεσπότων και την παρακολούθησή τους από τους συμβεβλημένους με το δήμο κτηνιάτρους.
Τι αναφέρει η έκθεση αυτοψίας για τις εγκαταστάσεις

Σύμφωνα με την έκθεση, ο χώρος διατήρησης των ζώων ήταν περιφραγμένος με μεταλλικές επιφάνειες (πάνελ), και σιδερένια πλέγματα, συνολικής έκτασης περί τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

Εντός αυτού υπήρχαν συνολικά δώδεκα χώροι διαμονής σκύλων (κλωβοί) διαφόρων διαστάσεων. Συγκεκριμένα: πέντε χώροι διαμονής είχαν διαστάσεις 2m*2m και περί το 1,5m ύψος δύο χώροι διαμονής είχαν διαστάσεις 2m*2m και περί τα 2,5m ύψος δύο χώροι διαμονής είχαν διαστάσεις 3m*2,5m και περί τα 2m ύψος τρεις χώροι διαμονής είχαν διαστάσεις 1m*2m και περί το 1,5m ύψος.

Επίσης, υπήρχε ένας περιφραγμένος γωνιακός χώρος, ο οποίος, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του φιλοζωικού σωματείου που ήταν παρούσα στην αυτοψία, χρησιμοποιείται περιοδικά, καθόσον δε διαθέτει κατάλληλη οροφή και δεν προστατεύει τα ζώα από τη βροχή.

Οπως αναφέρουν μεταξύ άλλων οι κτηνίατροι «όλοι οι χώροι διαμονής ήταν καθαροί, διέθεταν κατάλληλα δοχεία με νερό και φαγητό, πλευρικές επιφάνειες και οροφή κατασκευασμένα από λαμαρίνα, μεταλλικό πλέγμα και ξύλο, και δάπεδο στρωμένο με πλακάκια. Οι θύρες των κλωβών ήταν κατασκευασμένες από ξύλο και μεταλλικό πλέγμα. Εντός των χώρων διαμονής υπήρχαν πλαστικά σπιτάκια για σκύλους, στα οποία είχαν τοποθετηθεί κλινοσκεπάσματα, για την επιπρόσθετη προστασία των ζώων από τις χαμηλές θερμοκρασίες».

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της αυτοψίας, «ο χώρος διέθετε βρύση με παροχή νερού, μόνο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος (έλλειψη παροχής ζεστού νερού) και προβολείς για φωτισμό. Εντός των χώρων διαμονής διατηρούνταν συνολικά δέκα σκύλοι, διαφόρων μεγεθών και ηλικιών. Για όλα τα ζώα επιδείχθηκαν ενημερωμένα βιβλιάρια υγείας και Πιστοποιητικά Ηλεκτρονικής Ταυτοποίησης, σύμφωνα με τα οποία, όλα ήταν καταχωρημένα ως αδέσποτα ζώα του Δήμου Ηλιούπολης».

Βάσει της ενημέρωσης από την εθελόντρια του φιλοζωικού Σωματείου,

    ο συγκεκριμένος χώρος ανήκει στον Δήμο Ηλιούπολης, ο οποίος έκανε και την αρχική κατασκευή (τσιμεντένιο δάπεδο, περίφραξη, κλωβούς)
    οι λοιπές κατασκευές έγιναν με χρήματα των εθελοντών
    υπάρχουν δύο ομάδες εθελοντών, που βρίσκονται κοντά στα ζώα σε δύο βάρδιες, έτσι ώστε αυτά να έχουν συντροφιά και περιποίηση καθημερινά από τις 8:00 π.μ. έως τις 9:00 μ.μ.
    δεν έχει διενεργηθεί είτε μυοκτονία είτε εντομοκτονία στην εγκατάσταση

Στην έκθεση επισημαίνεται τελικώς ότι «η συγκεκριμένη εγκατάσταση λειτουργεί χωρίς «Άδεια λειτουργίας», κατά παράβαση του Ν.4711/2020, άρθρο 93 - Η εγκατάσταση βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των εκατό μέτρων από χώρο εργασίας (στάθμευση απορριμματοφόρων) στον οποίο υπάρχει και εντευκτήριο, δεν διαθέτει γραφείο διοίκησης και διαχείρισης, αίθουσα προσωπικού, εγκατάσταση παροχής ζεστού ύδατος, αφοδευτήριο, ξεχωριστούς χώρους φιλοξενίας και άσκησης για κάθε σκύλο με ελάχιστες διαστάσεις 2m μήκος επί 2m πλάτος επί 2 m ύψος και ατομικό προαύλιο άσκησης των ζώων».

Φουντώνουν οι αντιδράσεις για το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς

Περισσότερα από 17.500 σχόλια έχουν αναρτηθεί μέχρι σήμερα, δύο ημέρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας για τη λήξη της διαδικασίας διαβούλευσης επί του σχεδίου νόμου για τα ζώα συντροφιάς, το οποίο για πρώτη φορά καταρτίζεται από το υπουργείο Εσωτερικών και όχι το υπουργείο Αγροτικής Αναπτυξης.

Οπως είναι αναμενόμενο τα περισσότερα σχόλια (πάνω από 7.500) συγκεντρώνει το άρθρο που αναφέρεται στις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών τους και περιλαμβάνει σε αυτές την υποχρεωτική στείρωση των ζώων τους.

Αντιδράσεις (3.078 σχόλια) έχει ξεσηκώσει και το άρθρο για την εκτροφή, εμπορία και αναπαραγωγή των ζώων, ενώ αρκετά είναι τα σχόλια που έχουν κατατεθεί και για την 5μελή ειδική επιτροπή παρακολούθησης που προβλέπεται να συσταθεί.

Την ίδια στιγμή πολλοί είναι εκείνοι που τασσονται είτε υπέρ είτε κατά της δυνατότητας απευθείας χρηματοδότησης των ζωοφιλικών σωματείων, ενώ ορισμένοι εκτιμούν ότι η δυνατότητα θα πρέπει να παραμείνει, αλλά με αυστηρές δικλείδες ασφαλείας και ελέγχου των σωματείων. Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο εθελόντριας, η οποία επισημαίνει: «Στις δυο σχεδόν δεκαετίες που ασχολούμαι με τα αδέσποτα σαν εθελόντρια έχω γνωρίσει και σοβαρά φιλοζωικά σωματεία, αλλά και γιαλαντζί που όχι μόνο δεν προσφέρουν έργο, αλλά μπλοκάρουν και υιοθεσίες για ίδιον όφελος. Αλίμονο στα ζώα που θα πέσουν στα χέρια τους.

Επειδή μαζί με τα ξερά είναι άδικο να καούν και τα χλωρά πώς σκέφτεστε να ελέγχετε την ορθή λειτουργία του κάθε σωματείου αλλά και την σωστή διαχείριση χρημάτων από το κάθε σωματείο;».

Τις μεγαλύτερες αντιδράσεις, όμως, όπως έχει επανειλημμένα γράψει το «ethnos.gr» εκφράζουν οι κτηνίατροι, οι οποίοι μάλιστα έχουν εξαγγείλει και 24ωρη απεργία για την Πέμπτη. Συνοπτικά ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος επισημαίνει:

    Την άρνησή του στην υποχρεωτική στείρωση των ζώων συντροφιάς
    Την εφαρμογή του ηλεκτρονικού βιβλιαρίου μόνο με δήλωση των στοιχείων εκείνων που αφορούν τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας (εμβολιασμός για τη λύσσα, διάγνωση λεϊσμανίασης και λεπτοσπείρωσης)
    Τη ρύθμιση ώστε όλες οι χρηματοδοτήσεις να αφορούν αποκλειστικά τους Δήμους με διαφανή τρόπο, έλεγχο, αξιολόγηση του έργου τους και βασική υποχρέωσή τους την ίδρυση δημοτικών κτηνιατρείων και την πρόσληψη μόνιμων κτηνιάτρων. Οι κτηνίατροι αντιδρούν ξεκάθαρα στη χρηματοδότηση των Μ.Κ.Ο, φιλοζωικών σωματείων και οποιουδήποτε ιδιωτικού φορέα.
    Την υποχρέωση της δωρεάν σήμανσης, καταγραφής και στείρωσης ζώων συντροφιάς για τους πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα κοινωνικά αδυνάτων των Δήμων ή του ΟΠΕΚΑ.

Πηγή: ethnos.gr