Skip to main content

Προς ολικό lockdown η Θεσσαλονίκη-Κλειστά όλα τα σχολεία, απαγόρευση από τις 9μμ

Πληροφορίες ότι η κυβέρνηση θα ανακοινώσει καθολικό lockdown με απαγόρευση κυκλοφορίας στη Θεσσαλονίκη - Λουκέτα στα σχολεία, πιθανός περιορισμός SMS

Μπροστά σε νέα δέσμη περιοριστικών μέτρων φαίνεται πως βρίσκεται η Θεσσαλονίκη, όπου, παρά το lockdown για περισσότερη από μία εβδομάδα, ο κορωνοϊός καλπάζει -σε κρούσματα, θετικότητα τεστ και ολοένα αυξανόμενα επίπεδα συγκέντρωσης στα λύματα- και οι ΜΕΘ ασφυκτιούν.

Τη δραματικότητα της κατάστασης άλλωστε δείχνει η έκτακτη επίσκεψη στην πόλη των υπουργών Βασίλη Κικίλια και Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.

Σύμφωνα με πληροφορίες πληροφορίες της Voria.gr, στα μέτρα που εξετάζονται με άμεση ισχύ είναι το κλείσιμο και των δημοτικών σχολείων, η καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 21.00 (και μέχρι τις 5 το πρωί), ακόμη και ο περιορισμός των δυνατοτήτων εξόδου, δηλαδή των λόγων για τους οποίους στέλνονται sms ή συμπληρωνονται τα χειρόγραφα έντυπα, από έξι ακόμη και σε τρεις. Ταυτόχρονα, οι έλεγχοι της ΕΛΑΣ για την αποφυγή συνωστισμών και διάδοσης του ιού θα ενταθούν.

Οι ανακοινώσεις για την περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων δεν αποκλείεται να γίνουν ακόμη και σήμερα.

Μετά την ευρεία σύσκεψη που είχε νωρίτερα στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Υγείας Βασίληας Κικίλιας τόνισε πως  η κατάσταση στην πόλη και σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα είναι σοβαρή, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι χθες και μέχρι τη λήξη της εφημερίας σήμερα έγιναν 25 διασωληνώσεις, ενώ μόνο το ΑΧΕΠΑ είχε 86 εισαγωγές.

Ανακοίνωσε μάλιστα ότι ανοίγουν επιπλέον 50 κλίνες ΜΕΘ σε νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες πιέσεις που δέχεται το σύστημα υγείας από την πανδημία του κορωνοϊού.

«Λόγω των τεράστιων αναγκών των συμπολιτών μας στη Βόρεια Ελλάδα και της τεράστιας πίεσης που δέχεται το εθνικό σύστημα υγείας, δίνουμε επιπλέον 50 κλίνες ΜΕΘ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας, ο οποίος ευχαρίστησε το υγειονομικό προσωπικό της πόλης για την προσπάθεια που κάνει.

Ασφυξία στις ΜΕΘ της πόλης

Χθες το πρωί, από τις 118 κλίνες Εντατικής COVID-19 της Θεσσαλονίκης, κενές ήταν οι 8, ενώ υπήρξε στιγμή μέσα στην ημέρα που ο αριθμός τους μειώθηκε στις 3. Την ίδια στιγμή, σε μονάδα νοσηλείας ασθενών COVID-19 πρόκειται να μετατραπεί πτέρυγα του Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου 424.

Παράλληλα, τίθεται σε εφαρμογή και σχέδιο αεροδιακομιδών ασθενών που χρήζουν Εντατικής από τη Θεσσαλονίκη σε νοσοκομεία της Αττικής και άλλων περιοχών της χώρας. Οι αεροδιακομιδές θα γίνονται με αεροσκάφος C130 της Πολεμικής Αεροπορίας, εφοδιασμένο με την ειδική κάψουλα. Παράλληλα, έχει εκπονηθεί σχέδιο μεταφοράς ασθενών σε μονάδες εντατικής θεραπείας άλλων νομών, πρωτίστως στη Θεσσαλία, και η επίταξη ιδιωτικών κλινικών για τη μετατροπή τους σε μονάδες αποκλειστικής νοσηλείας ασθενών με COVID-19.