Skip to main content

Προς προσωρινή λύση καταλήγουν οι θεσμοί για το ελληνικό χρέος

Η πιθανότερη λύση προβλέπει ότι η Ευρωζώνη θα προχωρήσει στη λήψη πιο γενναίων βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος.

Ενα νέο σημείο ισορροπίας, που θα δώσει μια λύση στο πρόβλημα της εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους, αναζητούν αυτές τις ώρες σε Βρυξέλλες, Βερολίνο και Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πιθανότερη εκδοχή είναι αυτή που προβλέπει, ότι η Ευρωζώνη θα προχωρήσει στη λήψη πιο γενναίων βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Εναλλακτικά, η λύση που υπήρχε ήταν να πηγαίναμε σε απλά βραχυπρόθεσμα και σε έναν προσδιορισμό, με κάποιο τρόπο, των μεσοπρόθεσμων. Τελικά, φαίνεται ότι έχει κερδίσει έδαφος η πρώτη λύση.

Αυτή τη στιγμή, σε ό,τι αφορά πάντα τα βραχυπρόθεσμα, εξετάζονται σενάρια για τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων σε σχέση με εκείνα που αποφασίστηκαν τον Μάιο από το Eurogroup ή εναλλακτικά τα συμφωνημένα βραχυπρόθεσμα μέτρα να αποφέρουν μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους.

Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, το ευρωπαϊκό σχέδιο για τα βραχυπρόθεσμα οδηγεί σε ελάφρυνση της τάξης των 36 - 40 δισ. ευρώ, με το ΔΝΤ να ζητεί το όφελος να είναι διπλάσιο (70-80 δισ. ευρώ). Εναλλακτικά, η Ευρωζώνη θα μπορούσε να προχωρήσει στον προσδιορισμό από τώρα των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, ώστε να τα εντάξει το ΔΝΤ στην έκθεσή του για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Κι έτσι να διευκολύνει την παραμονή του στο ελληνικό πρόγραμμα και για το επόμενο διάστημα. Εστω, από τη θέση του παρατηρητή, όπως δηλαδή συμβαίνει και τώρα...