Skip to main content

Προς συζήτηση στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια

Στην Ολομέλεια της Βουλής εισάγεται προς συζήτηση σήμερα το νομοσχέδιο για τις ρυθμίσεις για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένεια.

Στην Ολομέλεια της Βουλής εισάγεται προς συζήτηση σήμερα το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τις ρυθμίσεις για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας.

Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί σε δύο, και αν χρειαστεί, σε τρεις συνεδριάσεις. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει αλλαγές στον Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, ενσωμάτωση οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τροποποιήσεις στον Μεταναστευτικό κώδικα.

Μεταξύ άλλων, ορίζεται ότι, την ελληνική ιθαγένεια αποκτούν:

  • Τέκνα αλλοδαπών που γεννιούνται στην Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση εγγραφής και φοίτησης σε σχολείο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και νόμιμης συνεχούς παραμονής ενός εκ των γονέων τους, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
  • Ανήλικοι αλλοδαποί που κατοικούν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και έχουν ολοκληρώσει τη φοίτηση είτε εννέα τάξεων είτε έξι τάξεων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
  • Αλλοδαποί που κατοικούν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και είναι απόφοιτοι ελληνικού ΑΕΙ ή ΤΕΙ, εφόσον διαθέτουν απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ελληνικού σχολείου στην Ελλάδα.