Skip to main content

Σταδιακά η επιχείρηση μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων

Η παρέμβαση της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άγκελα Μέρκελ για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων και οι απαντήσεις των κυβερνητικών στελεχών.

Σταδιακή θα είναι, σύμφωνα με όλες τις έως τώρα ενδείξεις, η επιχείρηση εξομάλυνσης των υπερπλεονασμάτων που προβλέπονται τα επόμενα χρόνια για την ελληνική οικονομία. Κι αν μέχρι πρότινος, στους κόλπους της νέας κυβέρνησης υπήρχαν και απόψεις που υποστήριζαν ότι η διόρθωση αυτή θα μπορούσε και θα έπρεπε να γίνει «με τη μια», πλέον, αυτές εγκαταλείπονται. Ιδιαίτερα μετά την τελευταία παρέμβαση – μήνυμα της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, που ζήτησε πιστή εφαρμογή των συμφωνηθέντων από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Το γεγονός έχει ως αποτέλεσμα, πλέον, στην κυβέρνηση να υποστηρίζουν ότι η κ. Μέρκελ δεν λέει τίποτα διαφορετικό από αυτό που έχει προαναγγείλει ότι θα πράξει και η ίδια το 2019.

Το ζητούμενο όμως είναι πώς θα ισορροπήσει το νέο οικονομικό επιτελείο ανάμεσα σε αυτές τις «δυο βάρκες». Όταν ερωτώνται σχετικά αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, απαντούν: «Υλοποιώντας ένα ευρύ σχέδιο μεταρρυθμίσεων που θα φέρουν επιτέλους στην χώρα ισχυρή ανάπτυξη, θα ανακτήσει την εμπιστοσύνη εταίρων και αγορών, και έτσι θα διεκδικήσει με αξιοπιστία τη μείωση των υπερβολικών πλεονασμάτων». Πώς μεταφράζεται η παραπάνω απάντηση; Ότι όλα θα γίνουν, όπως έχουν προαναγγελθεί, αλλά σε ένα εύλογο βάθος χρόνου και όχι «αύριο το πρωί». Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι η εξέλιξη αυτή δεν συνιστά και καμία καταστροφή, αρκεί στο τέλος της τρέχουσας τετραετίας η συγκεκριμένη δέσμευση να έχει υλοποιηθεί.

Αλλιώς δεν υπάρχει λόγος να επιμένει μέχρι τότε το οικονομικό επιτελείο σε μια πολιτική που δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Ωστόσο, προς το παρόν, σκέψεις για αλλαγή πολιτικής δεν υπάρχουν.