Skip to main content

Προσφυγή από το ναό της Αχειροποιήτου για την ανάκληση άδειας καφέ

Ο ναός ζητάει την ανάκληση της άδειας λειτουργίας του καφέ αλλά και αναστολή λειτουργίας του μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.

Προσφυγή στο Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης κατέθεσε ο ναός της Παναγίας Αχειροποιήτου για ανάκληση της άδειας λειτουργίας καφέ που βρίσκεται απέναντι του. Συγκεκριμένα, προσφεύγει κατά της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης και της κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης «Η μικρή Φρίντα», που βρίσκεται στην οδό Αχειροποιήτου 4 ζητώντας την ανάκληση προέγκρισης της άδειας λειτουργίας του καφέ αλλά και την αναστολή λειτουργίας του μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.

Η διαμάχη του ναού της Παναγίας Αχειροποιήτου με την καφετέρια της ομώνυμης ΚοινΣΕπ δεν είναι καινούριος καθώς ξεκίνησε ήδη από το καλοκαίρι, όταν μισθώθηκε ο χώρος και άρχισαν οι εργασίες για τη δημιουργία του μαγαζιού.

Με ανακοινώσεις, με συλλογές υπογραφές αλλά και με επώνυμες καταγγελίες σε δημόσιες υπηρεσίες αλλά και κατά του ίδου του δήμου Θεσσαλονίκης, ο ιερέας του ναού, πατήρ Ιωσήφ προσπάθησε πολλάκις να αποτρέψει τη δημιουργία του καφέ απέναντι από την εμβληματική εκκλησία (δείτε εδώ).

Μετά από καθυστερήσεις λόγω των παραπάνω καταγγελιών, η «μικρή Φρίντα» άνοιξε τελικά τις πόρτες της στις 16 Οκτωβρίου.

Όπως λέει ένα εκ των μελών της ΚοινΣΕπ, η Εύα Μαραγκού, τα πράγματα κυλούσαν ήσυχα για περίπου ενάμιση μήνα, μέχρι τις 24 Νοεμβρίου όταν και παρέλαβαν την προσφυγή του ναού.

«Για ενάμιση μήνα τα πράγματα ήταν ήσυχα. Εμείς τις καθημερινές ανοίγουμε το καφέ στις 8.00 το πρωί και το κλείνουμε στις 8.00 το βράδυ. Τα Σαββατοκύριακα κλείνουμε ακόμα πιο νωρίς. Η γειτονιά μας αγκάλιασε και σκεφτήκαμε ότι όσοι αντιδρούσαν είχαν καταλάβει ότι δεν είμαστε αυτό που μάλλον φαντάζονταν» σημειώνει η κ. Μαραγκού μιλώντας στη Voria.gr.

Σύμφωνα με την κ. Μαραγκού, ο ναός παραθέτει οκτώ λόγους για τους οποίους πρέπει να κλείσει το καφέ. Ένας εκ των λόγων είναι ότι η καφετέρια χρησιμοποιεί τον ναό για να διαφημιστεί. 

Πάντως, λίγες ημέρες μετά την προσφυγή, στις 6 Δεκεμβρίου, το καφέ έγινε στόχος επίθεσης καθώς άγνωστος έσπασε τη τζαμαρία της πόρτας. «Δεν έκλεψαν τίποτα από τον χώρο, ήταν βανδαλισμός» αναφέρει η κ. Μαραγκού λέγοντας ότι δεν έχει στοιχεία για το ποιος μπορεί να προέβη σε μια τέτοια πράξη.

Η υπόθεση της διαμάχης της Μικρής Φρίντας με τον ναό θα πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης καθώς η ΚοινΣΕπ θα απαντήσει δικαστικά.

Σημειώνεται ότι στην ΚοινΣΕπ απασχολούνται τρία άτομα και πως ανάμεσα στους στόχους της επιχείρησης είναι η προώθηση δραστηριοτήτων πολιτισμού, τέχνης και ανάδειξης της ιστορικής κληρονομιάς της πόλης.