Skip to main content

Προσφυγή στο ΣτΕ κατά της καύσης RDF/SRF ετοιμάζει ο δήμος Παύλου Μελά

Προσφυγή στο ΣτΕ και πρόταση χρηματοδότησης ανεξάρτητης μελέτης για το θέμα της καύσης απορριμμάτων στην Ευκαρπία, προανήγγειλε ο Δ. Δεμουρτζίδης

Προσφυγή του δήμου Παύλου Μελά στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης του ΥΠΕΝ να αδειοδοτήσει την καύση απορριμμάτων RDF/SRF στις εγκαταστάσεις της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ, αλλά και υιοθέτηση πρότασης χρηματοδότησης ανεξάρτησης μελέτης για την ύπαρξη –η μη- πιθανών κινδύνων, προανήγγειλε ο δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό North 98. «Θα εξαντλήσουμε όλα τα νόμιμα περιθώρια για να μην προχωρήσει η καύση απορριμμάτων στο ΤΙΤΑΝ, τουλάχιστον όχι πριν δημιουργηθεί ένα πλαίσιο ελέγχου αυτής της δραστηριότητας από την Πολιτεία», είπε μεταξύ άλλων.

Ο κ. Δεμουρτζίδης αναγνώρισε ότι η αντίδραση της τοπικής κοινωνίας δεν εδράζεται σε επιστημονικά δεδομένα περί κινδύνου από την αδειοδοτημένη διαδικασία καύσης στερεών απορριμμάτων, αλλά κυρίως στην απουσία τους από ανεξάρτητες ή κρατικές πηγές. «Δεν έχω τίποτα με τους ανθρώπους της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, αλλά θα πρέπει να ξέρουν ότι οφείλουν να ενεργούν με κανόνες, ένα πλαίσιο λειτουργίας που οφείλει να θέσει το αρμόδιο υπουργείο, ώστε να μη ρυπαίνουν τη δυτική Θεσσαλονίκη. Πρέπει να γίνονται έλεγχοι, να στηθούν μονάδες μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, όχι μόνο σε σχέση με την καύση, αλλά όπου υπάρχουν βιομηχανίες. Όταν δεν υπάρχουν τέτοιες μονάδες, πως μπορεί κάποιος να μας διασφαλίσει ότι δεν θα ρυπαίνουν; Μας λένε θα το μετράει η ίδια η βιομηχανία. Μα είναι δυνατόν να περιμένουμε ότι αν γίνει μια στραβή, θα βγει η βιομηχανία η ίδια να το γνωστοποιήσει; Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Ο ελεγκτής πρέπει να είναι το κράτος», σημείωσε.

Ο Δήμαρχος Παύλου Μελά εξέφρασε την επιφύλαξή του έναντι των παραδειγμάτων άλλων χωρών στις οποίες εφαρμόζεται η συγκεκριμένη μέθοδος ακόμα και μέσα σε πόλεις –σε εγκαταστάσεις που προορίζονταν εξ αρχής για το σκοπό αυτό όπως είπε και όχι σε προϋπάρχουσες- όπως επίσης και για την υφιστάμενη μελέτη του ΑΠΘ που καταλήγει σε εκτίμηση για μείωση των περισσοτέρων ρύπων με τη χρήση των νέων «εναλλακτικών καυσίμων» από την τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ, πόσω μάλλον όταν αυτές οι ποσότητες θα εισάγονται. «Από τις Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων που θα παράγουν μετά την επεξεργασία τα RDF/SRF απόβλητα, η ΤΙΤΑΝ δεν πρόκειται να βρει πρώτη ύλη, διότι πολύ απλά, οι φορείς της αυτοδιοίκησης έχουμε συμφωνήσει να προωθήσουμε ένα μοντέλο Εγνατίας Διαχείρισης των Απορριμμάτων που θα οδηγεί το σύνολο των ποσοτήτων στη Δυτική Μακεδονία για αξιοποίηση. Άρα θα υποχρεωθούν να εισάγουν απορρίμματα από το εξωτερικό», ανέφερε.

Διαβάστε: ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας: Η αδειοδότηση, οι αντιδράσεις και τα επιχειρήματα

Στο ερώτημα γιατί δεν φροντίζουν οι φορείς της Αυτοδιοίκησης να χρηματοδοτήσουν μια ανεξάρτητη μελέτη για την ύπαρξη -ή μη- κινδύνου από την επίμαχη δραστηριότητα, ο κ. Δεμουρτζίδης σημείωσε: «Ήδη από τον Μάρτιο έχουμε απευθυνθεί στην επιστημονική κοινότητα. Περιμένουμε μια ακόμα μελέτη από το ΑΠΘ εντός των ημερών και μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε τέτοια μελέτη μαζί με τους άλλους Δήμους, είτε μόνοι μας, είτε με την ΠΚΜ. Έχω μιλήσει με τον κ. Τζιτζικώστα και την κ. Πατουλίδου. Ενδιαφέρονται και πιστεύω ότι θα χρηματοδοτηθεί μία τέτοια μελέτη. Είναι πράγματα που θα κάνουμε οπωσδήποτε».

Απαντώντας, δε, στα στοιχεία που παρουσιάζει η ΤΙΤΑΝ περί αισθητής μείωσης των ρύπων, με την καύση του προγενέστερου τύπου εναλλακτικού καυσίμου (επίσης απορριμμάτων) υπογράμμισε: «Αυτά τα λέει η ΤΙΤΑΝ και τα ξέρει η ΤΙΤΑΝ. Εμείς θέλουμε την πιστοποίηση της πολιτείας».

Τέλος ο δήμαρχος Παύλου Μελά εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι παρά τις συνεχείς εκκλήσεις του προς την κυβέρνηση σε κάθε επίπεδο, όπως είπε, δεν πραγματοποιήθηκε μια ευρεία διαβούλευση, πριν προχωρήσει η αδειοδότηση στην τσιμεντοβιομηχανία.