Skip to main content

Προσφυγικό: Απεργία σήμερα σε νησιά με αίτημα την αποσυμφόρηση

Εικοσιτετράωρη απεργία με αίτημα την αποσυμφόρηση των ΚΥΤ και τη μη δημιουργία νέων δομών θα πραγματοποιηθεί σήμερα σε νησιά του Αιγαίου.

Οι αφίξεις αιτούντων άσυλο στα νησιά του Αιγαίου από την Τουρκία παρουσιάζουν μείωση τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο παρά τις κακές καιρικές συνθήκες δεν έχουν σταματήσει. Από την αρχή του έτους έως και τις 15 Ιανουαρίου έφτασαν στα ελληνικά νησιά 1.464 άτομα εκ των οποίων οι 877 στη Λέσβο και οι 249 στη Σάμο.

Σήμερα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής», σε Λέσβο, Σάμο και Χίο θα πραγματοποιηθεί 24ωρη απεργία την οποία έχει οργανώσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση με αίτημα την άμεση αποσυμφόρηση των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), καθώς και τη μη δημιουργία νέων δομών. Αύριο επίσης έχει αποφασιστεί επιτροπή υπό τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη, να μεταβεί στην Αθήνα, προκειμένου να επιδώσει ψήφισμα στους αρμόδιους υπουργούς.

Ο περιορισμός των μεταναστευτικών ροών και η άμεση αποσυμφόρηση των νησιών αποτελούν προτεραιότητα της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα, επισήμανε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, σε χαιρετισμό του κατά την έναρξη των εργασιών του 1ου Γενικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων.

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, ο κ. Μηταράκης σημείωσε ότι για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός «είναι απαραίτητα δύο πράγματα, πρώτον, η αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων μας και, δεύτερον, οι άμεσες επιστροφές όσων δεν δικαιούνται διεθνή προστασία».

Την ίδια στιγμή βέβαια η κατάσταση στα ΚΥΤ επιδεινώνεται συνεχώς, με αποτέλεσμα η υγεία και η ζωή των ανθρώπων που παραμένουν εκεί να τίθεται σε κίνδυνο.

Χθες 17 ανθρωπιστικές οργανώσεις, ανάμεσα στις οποίες και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, απηύθυναν ανοιχτή επιστολή προς τον κ. Μηταράκη για την ανάληψη των νέων καθηκόντων του, με την οποία επισημαίνουν μια σειρά από καίρια ζητήματα σχετικά με την κατάσταση των αιτούντων άσυλο και προσφύγων στην Ελλάδα. «Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που αναζητούν προστασία στην Ελλάδα έχουν προσφυγικό προφίλ, καθώς συνεχίζουν να έρχονται από χώρες που χαρακτηρίζονται από εκτεταμένες συρράξεις, βία ή/και συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η πλειοψηφία δε, συνεχίζουν να είναι γυναίκες και παιδιά.

Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες ζητάει, συνεπώς, από τον νέο υπουργό να μεριμνήσει για την κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, που με γνώμονα τον σεβασμό των δικαιωμάτων τους θα προσβλέπει και στην ενίσχυση των προοπτικών ένταξης ενός πληθυσμού».