Skip to main content

Προσφυγικό και Ελληνο-αραβικές σχέσεις συζήτησαν Τσίπρας - Ανάνι

Συζητήθηκε μια σειρά από κατασκευαστικά πρότζεκτ, τα οποία θα αναλάβουν να υλοποιήσουν ελληνικές κατασκευαστικές επιχειρήσεις στην Ιορδανία.

Οι περιφερειακές εξελίξεις και το προσφυγικό, οι ελληνο-αραβικές σχέσεις, καθώς και η προοπτική ενίσχυσης των διμερών οικονομικών σχέσεων συζητήθηκαν στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό αρμόδιο για Οικονομικές Υποθέσεις και υπουργό Βιομηχανίας και Εμπορίου της Ιορδανίας, δρ. Τζαβάντ Ανάνι, στο Μέγαρο Μαξίμου, στο πλαίσιο της Ευρω-Αραβικής Διάσκεψης που διεξάγεται στην Αθήνα.

Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν οι περιφερειακές εξελίξεις και το προσφυγικό, οι ελληνο-αραβικές σχέσεις, καθώς και η προοπτική ενίσχυσης των διμερών οικονομικών σχέσεων.

Σύμφωνα το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο πλαίσιο της συνάντησης και στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των διμερών οικονομικών σχέσεων, συζητήθηκε μια σειρά από κατασκευαστικά πρότζεκτ, τα οποία θα αναλάβουν να υλοποιήσουν ελληνικές κατασκευαστικές επιχειρήσεις στην Ιορδανία. Αργά το απόγευμα, ο πρωθυπουργός θα συμμετέχει σε δείπνο που παρατίθεται στο περιθώριο της διήμερης Ευρω-Αραβικής Διάσκεψης "Εταίροι για την Ανάπτυξη", στο πλαίσιο του οποίου θα έχει επαφές, μεταξύ άλλων, με εκπροσώπους επιχειρηματικών ομίλων και funds από τον αραβικό κόσμο.

Σκοπός των επαφών που πραγματοποιούνται στο περιθώριο της Διάσκεψης, όπως και ο στόχος της ίδιας της Ευρω-Αραβικής Διάσκεψης, είναι η ανάδειξη και προβολή των πλεονεκτημάτων της Ελλάδας ως προορισμού για τις αραβικές επενδύσεις και ως γέφυρας των αραβικών χωρών με την Ευρώπη. Επίσης, σύμφωνα με τη διοργάνωση, η συμβολή στην εμπέδωση του διαλόγου μεταξύ Ευρώπης-Αραβικού κόσμου σε θέματα οικονομίας, εμπορίου και επενδύσεων. Οι επαφές, τελικά, μεταξύ των συμμετεχόντων, εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου, θεσμικών φορέων και επιχειρηματικής κοινότητας, για την ανάπτυξη συνεργασιών και τις δυνατότητες προώθησης συνεργιών στον οικονομικό τομέα.

Η κινητικότητα αυτή στις σχέσεις της Ελλάδας με τα αραβικά κράτη δεν αποτελεί αποσπασματική εξέλιξη, αλλά εντάσσεται στο πλαίσιο της πολυδιάστατης και ενεργητικής - όπως τη χαρακτηρίζει η κυβέρνηση- εξωτερικής πολιτικής της χώρας.

Όπως σημειώνουν πηγές της κυβέρνησης, με τήρηση λεπτών ισορροπιών μεταξύ περιφερειακών παικτών (Ισραήλ-Ιράν-αραβικά κράτη) με αντιτιθέμενες επιδιώξεις και συμφέροντα, η Ελλάδα προωθεί με σταθερά βήματα τόσο τις διμερείς σχέσεις της όσο και τις ευρωπαϊκές σχέσεις για οικονομική και πολιτική συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και με παγκόσμιες δυνάμεις (σ.σ. χθεσινή επίσκεψη Λαβρόφ, επικείμενη επίσκεψη Ομπάμα).