Skip to main content

Προσφορές άνω των 19,5 δισ. ευρώ για το ελληνικό 10ετές ομόλογο

Μειώθηκε στο 0,95% η καθοδήγηση σε ό,τι αφορά την απόδοση για το ελληνικό 10ετές, λόγω υψηλής ζήτησης από διεθνείς επενδυτές

Υψηλή προσφορά που ξεπερνά τα 19,5 δισ. ευρώ εκδηλώνεται στο πλαίσιο στης επανέκδοσης του 10ετούς ομολόγου.

Το αρχικό επιτόκιο διαμορφώθηκε στο Mid Swap + 90 μονάδες βάσης δηλαδή περί το 1% για να υποχωρήσει στο Mid Swap + 85 μονάδες βάσης δηλαδή περί το 0,95%.

Ανάδοχοι της έκδοσης είναι η BNP Paribas, η Deutsche Bank, η Goldman Sachs, η ΗSBC, η JP Morgan και η Nomura.

Μέχρι στιγμής από την αρχή του έτους το ελληνικό Δημόσιο έχει αντλήσει από τις αγορές 8,5 δισ. ευρώ (3,5 δισ. με 10ετή ομόλογα, άλλα 2,5 δισ. με 5ετή και 2,5 δισ. ευρώ με 30ετή).

Την ίδια ώρα τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δείχνουν ότι μέσα στον Μάιο αγοράστηκαν ελληνικά ομόλογα αξίας περίπου 3,74 δισ. ευρώ.

Έτσι η ΕΚΤ μέσω της Τραπέζης της Ελλάδος (στο πλαίσιο του προγράμματος πανδημίας ΡΕΡΡ) κατέχει περίπου το 41,5% των διαπραγματεύσιμων ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου.

Συνολικά στο χαρτοφυλάκιο ΕΚΤ-ΤτΕ βρίσκονται ομόλογα ονομαστικής αξίας 25,68 δισ. ευρώ από το σύνολο των περίπου 62 δισ. ευρώ που είναι διαπραγματεύσιμα.

Μείωση της καθοδήγησης

Το βιβλίο προσφορών άνοιξε, με το αρχικό guidance σε ό,τι αφορά την απόδοση να διαμορφώνεται στο Mid Swap συν 90 μονάδες βάσης ή 1%, για την επανέκδοση (re-opening) του 10ετούς τίτλου ωρίμανσης τον Ιούνιο του 2031, που είχε εκδοθεί στις αρχές του έτους (27/1/2021).

Η υψηλή ζήτηση, ωστόσο, που έφτασε γρήγορα πάνω από τα 19,5 δισ. ευρώ, οδήγησε στη μείωση της καθοδήγησης στο 0,95% (mid swap συν 85 μονάδες βάσης).

Ο ΟΔΔΗΧ έδωσε εντολή να ξεκινήσουν το βιβλίο προσφορών στις διεθνείς τράπεζες BNP Paribas, Deutsche Bank, Goldman Sachs, ΗSBC, JP Morgan και Nomura για την επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου. Τον Ιανουάριο είχαν συγκεντρωθεί 3,5 δισ. ευρώ, με το κουπόνι στο 0,75%.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του έτους, οι joint bookrunners του βιβλίου ήταν οι Barclays, Citigroup, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura και Eurobank.

Η τρέχουσα επενδυτική αξιολόγηση της χώρας είναι Ba3 / BB / BB / BBL (Moody's stable outlook, S&P positive outlook, Fitch stable outlook και DBRS stable outlook), δύο βαθμίδες χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα για τις S&P και Fitch Ratings.

Η έκδοση του Ιανουαρίου ήταν η πρώτη κοινοπρακτική (syndicate) έκδοση της φετινής χρονιάς, συνολικής έκτασης 3,5 δισ. ευρώ, με κουπόνι 0,75% και πραγματική απόδοση 0,807% (Mid Swaps + 100 bps). Η συναλλαγή αντιμετωπίστηκε από την αρχή με πολύ ισχυρή ζήτηση από τους επενδυτές και οι εγγραφές ξεπέρασαν τα 22 δισ. ευρώ σχεδόν με το άνοιγμα. Δεδομένης της ισχυρής δυναμικής της έκδοσης, το βιβλίο αυξήθηκε περαιτέρω και έκλεισε με πάνω από 29 δισ. ευρώ και το τελικό μέγεθος να διαμορφώνεται στα 3,5 δισ. ευρώ.

Τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα (άνω των 33 δισ. ευρώ), οι περιορισμένες χρηματοδοτικές ανάγκες του Ελληνικού Δημοσίου για το 2021 και οι αγορές από το πρόγραμμα ΡΕΡΡ της ΕΚΤ δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για τη συνέχιση της επιτυχημένης παρουσίας της χώρας στις κεφαλαιαγορές.

Οι εξελίξεις τρέχουν καθώς αναμένεται την Πέμπτη μια κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ, σχετικά με τον ρυθμό αγοράς ομολόγων, με την προσδοκία τη χαμηλή πορεία των αποδόσεων για τα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης.