Skip to main content

Προσφυγή Καρολίνας του Μονακό στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ECHR) ξεκίνησε σήμερα Τετάρτη την ακροαματική διαδικασία, εξετάζοντας την αγωγή που κατέθεσε η πριγκίπισσα Καρολίνα του Μονακό για τη δημοσίευση φωτογρα
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ECHR) ξεκίνησε σήμερα Τετάρτη την ακροαματική διαδικασία, εξετάζοντας την αγωγή που κατέθεσε η πριγκίπισσα Καρολίνα του Μονακό για τη δημοσίευση φωτογραφιών της ιδίας και του συζύγου της σε διακοπές.

Η κόρη του εκλιπόντος πρίγκιπα Ρενιέ και ο σύζυγός της, ο πρίγκιπας Ερνέστος του Ανόβερου, έχουν εμπλακεί σε μία μακρά δικαστική διαμάχη, για να σταματήσουν τη δημοσίευση φωτογραφιών που ελήφθησαν χωρίς την άδειά τους.

Το 2004 το ΕΔΑΔ ακύρωσε δύο αποφάσεις γερμανικών δικαστηρίων, που είχαν διαψεύσει τους ισχυρισμούς της Καρολίνας. Το δικαστήριο του Στρασβούργου έκρινε ότι οι φωτογραφίες και οι δικαστικές αποφάσεις παραβιάζουν το δικαίωμα της Καρολίνας για σεβασμό της ιδιωτικής της ζωής.

Η υπόθεση αφορά μία φωτογραφία που εμφανίστηκε τον Φεβρουάριο του 2002 στα γερμανικά περιοδικά Frau im Spiegel και Frau Aktuell.

Εμφάνιζε το ζευγάρι να κάνει βόλτα στη διάρκεια διακοπών του για σκι στο ελβετικό θέρετρο Σεντ Μόριτζ και συνοδευόταν από άρθρο που αναφερόταν στην κακή υγεία του Ρενιέ.

Τα γερμανικά δικαστήρια απέρριψαν τους ισχυρισμούς της Καρολίνας και αποφάνθηκαν ότι η κακή υγεία του Ρενιέ είναι αντικείμενο γενικού ενδιαφέροντος και ότι ο Τύπος δικαιούται να αναφέρεται στο πώς τα παιδιά του συνδυάζουν τις οικογενειακές τους υποχρεώσεις με την ανάγκη προστασίας της ιδιωτικής τους ζωής, το οποίο περιλαμβάνει και τις διακοπές.

Απόφαση αναμένεται να εκδοθεί σε αρκετούς μήνες. Τόσο η Καρολίνα όσο και ο σύζυγός της δεν ήταν παρόντες στην ακροαματική διαδικασία.