Skip to main content

Στην Αθήνα εκτάκτως ο Χαφτάρ - Συναντήσεις με Δένδια και Μητσοτάκη

Η έλευση του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης στην Αθήνα γίνεται μόλις δύο εικοσιτετράωρα πριν την διεθνή Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη.

Στην Αθήνα προσγειώθηκε στις 19:50 το αεροσκάφος που μετέφερε στην Αθήνα, υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας, τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, Χαλίφα Χαφτάρ. Η έλευση του Χαφτάρ στην Αθήνα γίνεται μόλις δύο εικοσιτετράωρα πριν την διεθνή Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, από την οποία έχουν αποκλειστεί τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα έχει απόψε ιδιωτική συνάντηση με τον επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, μόλις αφιχθεί, στο ξενοδοχείο King George, ενώ σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, o κ. Δένδιας, θα συναντηθεί αύριο, Παρασκευή 17 Ιανουαρίου και ώρα 09:20 π.μ., στο υπουργείο Εξωτερικών, με τον Χαφτάρ.



Εν συνεχεία, ο Χαλίφα Χαφτάρ θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις 13:00 στο γραφείο του Έλληνα πρωθυπουργού στη Βουλή.

Η έλευση του στρατάρχη Χαφτάρ, «αντίπαλον δέος» του πρωθυπουργού Φαγιέζ αλ-Σάρατζ της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης, με έδρα την Τρίπολη, που αναμένεται να λάβει μέρος στη Διάσκεψη του Βερολίνου, δεν ανακοινώθηκε για λόγους ασφαλείας.



Υπενθυμίζεται ότι, μόλις χθες, ο στρατάρχης Χαφτάρ δεν έκρυψε την έντονη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έλαβε πρόσκληση από τη Γερμανία στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη. «Ρωτάμε γιατί η Ελλάδα δεν έχει προσκληθεί στις συνομιλίες στο Βερολίνο. Μήπως δεν είναι η Ελλάδα μία από τις πιο επηρεασμένες χώρες από αυτή τη σύγκρουση;» ανέφερε συγκεκριμένα σε μήνυμά του ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA), οι δυνάμεις με επικεφαλής τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.

Από την άλλη πλευρά, εκπρόσωπος του GNA, που ελέγχει την κυβέρνηση της Τρίπολης και υποστηρίζεται από την Τουρκία, σχολίασε για την απουσία της Ελλάδας ότι «δεν έχει να προσφέρει κάτι ουσιαστικό».

Νωρίτερα, την Πέμπτη, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, ο Χάφταρ φέρεται να αποδέχθηκε τη συμφωνία για την εκεχειρία, ώστε να διεξαχθεί ομαλά η διάσκεψη για τη Λιβύη.

«Είναι ένα καλό μήνυμα που δηλώνει πρόθυμος να διατηρήσει την εκεχειρία», επεσήμανε από την πλευρά της η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ.

«Στη διάσκεψη της Λιβύης πρέπει πάνω απ' όλα να δούμε ότι το εμπάργκο όπλων εφαρμόζεται ξανά, το οποίο έχει συμφωνηθεί από τα Ηνωμένα Έθνη, όμως δυστυχώς δεν τηρείται», σημείωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.