Skip to main content

Προσυμπληρωμένες από την ΑΑΔΕ οι δηλώσεις ΦΠΑ του Δεκεμβρίου

Η ΑΑΔΕ προσυμπληρώνει τις δηλώσεις ΦΠΑ που υποβάλλονται από 5/12/2022 και εφεξής και αφορούν φορολογικές περιόδους από 1/1/2022 και έπειτα.

Προσυμπληρωμένες θα είναι οι δηλώσεις ΦΠΑ του Δεκεμβρίου για τις επιχειρήσεις (αφορούν τον ΦΠΑ του Νοεμβρίου) που διαβιβάζουν τα στοιχεία τους στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA. Στόχος της ψηφιοποιημένης διαδικασίας είναι η απλούστευση των σχετικών διαδικασιών και η διευκόλυνση των υπόχρεων κατά την υποβολή της δήλωσης.

Με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή, προβλέπεται ότι για τις δηλώσεις ΦΠΑ που υποβάλλονται από 5.12.2022 και εφεξής και αφορούν φορολογικές περιόδους από 1.1.2022 και έπειτα, η ΑΑΔΕ προσυμπληρώνει τις εκροές και εισροές και τους αντίστοιχους φόρους στους σχετικούς κωδικούς των πινάκων της δήλωσης ΦΠΑ με βάση τα στοιχεία που διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA της ΑΑΔΕ.

Ειδικά, ως προς τις εισροές ΦΠΑ, για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων, εφόσον δεν έχει προηγηθεί χαρακτηρισμός των σχετικών δαπανών στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA, όλες οι δαπάνες προσυμπληρώνονται στον κωδικό 361 (αγορές και δαπάνες στο εσωτερικό της χώρας). Δεν περιλαμβάνονται στην προσυμπλήρωση οι δαπάνες από παραστατικά που έχουν εκδοθεί από επιχείρηση με δραστηριότητα (ΚΑΔ) για την οποία σύμφωνα με τον νόμο δεν παρέχεται έκπτωση του ΦΠΑ (π.χ. δαπάνες στέγασης, τροφής, ποτών, φιλοξενίας, ψυχαγωγίας, μετακίνησης κ.λπ.). Βέβαια, συνήθως για τις δαπάνες αυτές δεν εκπίπτει ο ΦΠΑ και ως εκ τούτου δεν προσυμπληρώνονται. Σύμφωνα με την απόφαση:

Η προσυμπλήρωση θα είναι διαθέσιμη για όλες τις δηλώσεις έτους 2022 που υποβάλλονται από 5.12.2022. Αφορά δηλαδή τόσο τις αρχικές εμπρόθεσμες δηλώσεις περιόδου Νοεμβρίου 2022 κι εφεξής, όσο και τις αρχικές εκπρόθεσμες και τροποποιητικές δηλώσεις προηγούμενων μηνών έτους 2022.

Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει στην ταχύτερη επιστροφή του ΦΠΑ. Σύμφωνα με τα στατιστικά της ΑΑΔΕ, οι εμπρόθεσμες πληρωμές ΦΠΑ ανέρχονται στο 87,63%, ενώ οι εμπρόθεσμες πληρωμές του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων στο 89,21%.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΑΑΔΕ, στο πρώτο εξάμηνο του 2023 θα ενεργοποιηθεί το ηλεκτρονικό σύστημα που θα χειρίζεται αυτόματα τις επιστροφές ΦΠΑ. Επιχειρήσεις και επαγγελματίες, χωρίς να χρειάζεται να υποβάλουν αίτηση, θα λαμβάνουν σε λίγες μέρες από την υποβολή της δήλωσης ΦΠΑ την επιστροφή φόρου. Η διαδικασία αυτή θα ακολουθείται για την πλειονότητα των αιτήσεων επιστροφής χρημάτων.

Και σήμερα όμως οι επιστροφές ΦΠΑ πραγματοποιούνται σε διάστημα 10 έως 30 ημερών. Οι καθαρές επιστροφές δηλαδή, αυτές που δεν χρειάζεται να συμψηφιστούν με άλλες οφειλές, γίνονται σε πολλές περιπτώσεις σε διάστημα 10 ημερών (εξαρτάται και από τον όγκο εργασίας κάθε εφορίας), ενώ όταν πρέπει να γίνει επιστροφή ΦΠΑ και υπάρχει οφειλή, για παράδειγμα, στον ΕΦΚΑ, η διαδικασία γίνεται χειρόγραφα, με αποτέλεσμα να απαιτείται περισσότερος χρόνος.

Πηγή: Kathimerini