Skip to main content

Προσιτός προορισμός η Θεσσαλονίκη- Τιμές δωματίου σε Ελλάδα και Ευρώπη

Πώς διαμορφώνεται η μέση τιμή ανά διανυκτέρευση στα ξενοδοχεία της πόλης – Τι συμβαίνει με τους ανταγωνιστικούς προορισμούς .

Η Θεσσαλονίκη σαν τουριστικός προορισμός είναι η πόλη με τα χίλια πρόσωπα. Η πλούσια ιστορία των 23 αιώνων προσκαλεί όλους όσους την επιλέγουν για τις διακοπές τους σε ένα μοναδικό ταξίδι εμπειριών. Η εναλλαγή εικόνων, η βραδινη ζωή και τα αξιοθέατα αποτελούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πόλης, που κερδίζει ολοένα και περισσότερους επισκέπτες. Είναι χαρακτηριστικό πως την προηγούμενη χρονιά οι διανυκτερεύσεις έφτασαν τα 2,4 εκατομμύρια, εκ των οποίων το 52% αφορούσε ξένους τουρίστες.

Πέρα από τους προαναφερθέντες λόγους για τους οποίους η νύμφη του Θερμαϊκού αποτελεί ολοένα και περισσότερο ελκυστικό προορισμό είναι και οι προσιτές τιμές των καταλυμάτων που προσφέρει. Όπως επισήμανε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, Ανδρέας Μανδρινός η μέση τιμή του δωματίου, το 2018 κυμάνθηκε στα 74 ευρώ, ενισχυμένη έναντι του 2017, κατά 5,5%.

Οι προϋποθέσεις που καθορίζουν την τιμή ενός δωματίου είναι η κατηγορία του (τα αστέρια που διαθέτει) και η περίοδος που ο ενδιαφερόμενος θα αποφασίσει να κλείσει δωμάτιο. Δεν θα πρέπει να λησμονούμε πως συχνά στις δημοφιλείς μηχανές  αναζήτησης ξενοδοχείων, ανα τον κόσμο συχνά, ο εν δυνάμει πελάτης μπορεί να βρει οικονομικότερες τιμές έναντι της προσφερόμενης, απευθείας, τιμής από το ξενοδοχείο, η και αντίστροφα. Για το λόγο αυτό μια μικρή εξερεύνηση πριν την οριστική απόφαση για το ενδεδειγμένο για κάθε τουρίστα ξενοδοχείο δεν βλάπτει.

«Ανταγωνιστικοί παρά τις υψηλές φορολογικές επιβαρύνσεις»  λένε εκπρόσωποι του κλάδου

Όπως επισημαίνουν, μιλώντας στη Voria.gr, επιχειρηματίες του ξενοδοχειακού κλάδου «παρά τις πολύ υψηλές φορολογικές επιβαρύνσεις που υφίσταται το ελληνικό ξενοδοχειακό προϊόν εξακολουθεί να είναι ανταγωνιστικό σε σχέση με προορισμούς που θεωρούνται άμεσα ανταγωνιστικοί της χώρας μας».

Κομβικό σημείο για τις διαμορφωθείσες τιμές των δωματίων, στη χώρα μας, όπως λένε γνώστες της ξενοδοχειακής αγοράς, παίζει εκτός από τη συνεχή άνοδο του τουρισμού και η κινητικότητα που καταγράφεται,κυρίως τα δυο τελευταία χρόνια, για ξενοδοχειακές επενδύσεις.

Κάνοντας μια μικρή αναζήτησή ξενοδοχεία τριών αστέρων στη Μπολόνια κατά μέσο αγγίζουν τα 135 ευρώ ανα διανυκτέρευση, ενώ στην ανταγωνίστρια για τη Θεσσαλονικη, Σμύρνη, προσγειώνονται  στα 40 ευρώ. Στα 62 ευρώ ανέρχεται, κατά μέσο, όρο η τιμή κράτησης στην Κωνσταντινούπολη.  Την ίδια ώρα στη Βαρκελώνη η μέση τιμή αγγίζει τα 107 ευρώ, τιμή σχεδόν αντίστοιχη με αυτή της Αθήνας που για το 2018 κατέγραψε μέση τιμή στα 105 ευρώ. Ανατρέχοντας σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες στη Ρώμη η μέση τιμή αγγίζει τα 120 ευρώ, στη Μαδρίτη τα 110, στο Άμστερνταμ τα 146 ευρώ, στο Παρίσι τα 140, στη Λισαβόνα τα 104, ενώ οικονομικότερο είναι το Βερολίνο με μέση τιμή ανα διανυκτέρευση τα 96 ευρώ. Στη Μαδρίτη η μέση τιμή διαμορφώνεται στα 110 ευρώ, ενώ στο Λονδίνο στα 134 ευρώ ανα διανυκτέρευση.