Skip to main content

Τσιόδρας: Βέβαιο το δεύτερο κύμα λοιμώξεων από τον κορωνοϊό

Ο δρόμος μας προς την επιστροφή κάθε άλλο παρά εύκολος είναι, η επιφυλακή παραμένει σε ύψιστο επίπεδο, δήλωσε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Σε επαγρύπνηση κάλεσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας για την πανδημία του κορωνοϊού.

Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια της επίσημης ενημέρωσης, σύμφωνα με τους αξιωματούχους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων έχουμε αρκετό δρόμο ακόμα μπροστά μας με την πανδημία. «Το απαγορευτικό οδήγησε στη μείωση του ρυθμού νέων λοιμώξεων σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου, οι οποίες όμως ήδη ετοιμάζονται για ένα δεύτερο κύμα», προειδοποίησε ο κ. Τσιόδρας.

Όπως ανέφερε, «σύμφωνα με τη Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Νόσων θεωρείται βέβαιη η επάνοδος του ιού με ένα δεύτερο κύμα λοιμώξεων, τη στιγμή μάλιστα, που μικρά ποσοστά ανοσίας διαπιστώνονται στην Ευρώπη».

«Θα ήθελα να τονίζω την προσοχή όλων μας για αυξημένη εγρήγορση ιδιαίτερα σε περιοχές που μπορεί να λειτουργήσουν πιο εύκολα ως εστίες μετάδοσης του ιού. Δηλαδή κλειστούς χώρους, περιοχές που μπορεί να οδηγήσουν σε πολλαπλές επαφές με συνανθρώπους μας και ανθρώπους που μπορεί να είναι φορείς του ιού», σημείωσε.

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι η κύρια πηγή μετάδοσης του πολύ καλά προσαρμοσμένου στον άνθρωπο νέου ιού, σύμφωνα με επικαιροποιημένες οδηγίες, είναι πως ο ιός στημεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων μεταδίδεται με αεροσταγονίδια από τη μύτη και το στόμα μας και φυσικά από άνθρωπο στον άνθρωπο. «Κομβικά σημεία στη διασπορά του φαίνεται πως είναι εστίες υπερμετάδοσης σε κλειστούς χώρους με μαζικό συνωστισμό ατόμων», υπογράμμισε.

Ο καθηγητής έφερε ως παράδειγμα νέο που επισκέφθηκε διαδοχικά τρεις χώρους νυχτερινής διασκέδασης στη Νότια Κορέα, οδήγησε στην ιχνηλάτηση 7.200 ατόμων από πέντε παρόμοιους χώρους και τελικά στην εργαστηριακή διάγνωση δεκάδων περιπτώσεων.

«Σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου του Λονδίνου πολλαπλές επιδημίες ξεκινούν από τέτοιους χώρους. Φέρνω ως παράδειγμα τις κατοικίες μεταναστών στη Σιγκαμπούρη, τα μπαρ ζωντανής μουσικής στην Ιαπωνία, τα κρουαζιερόπλοια,τα πλοία, τα εργοστάσια επεξεργασίες κρέατος στις ΗΠΑ, τα θέρετρα του σκι στην Αυστρία και Βόρεια Ιταλία, τα οποία διαδραμάτισαν κομβικό ρόλο στην ευρωπαϊκή πανδημία», σημείωσε. Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας το 99,7% των μεταδόσεων της νόσου φαίνεται να συμβαίνει εκεί.

«Παραμένει εξαιρετικά σημαντικό και αυτή την περίοδο που εμείς καταγράφουμε μικρότερη κυκλοφορία του ιού, να τηρούμε μέτρα απόστασης, να αποφεύγουμε την πολυκοσμία, τους κλειστούς χώρους και φυσικά να τηρούμε τις οδηγίες. Και να μένουμε σπίτι εάν έχουμε συμπτώματα. Ελπίζω να καταφέρουμε να γυρίσουμε κάποια στιγμή στην ίδια κανονικότητα. Ο δρόμος μας προς την επιστροφή κάθε άλλο παρά εύκολος είναι, η επιφυλακή παραμένει σε ύψιστο επίπεδο», κατάληξε.

Η ελληνική μελέτη για τον ανοσμία

Στην ελληνική μελέτη που διαπιστώνει ότι η ανοσμία αποτελεί κλειδί για τη διάγνωση του κορωνοϊού αναφέρθηκε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

«Οι κορωνοϊοί προσβάλουν το οσφρητικό επιθήλιο λόγω της αυξημένης έκφρασης που παρουσιάζει στον υποδοχέα 2. Είναι το περίφημο ένζυμο που αποτελεί την πόρτα του οργανισμού για να μπει ο ιός στο σώμα μας», είπε και συνέχισε: «Έχει σχέση με το επόμενο εύρημα που θα σας αναφέρω κι εξηγεί γιατί τα παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να νοσήσουν σοβαρά. Αφορά την περιοχή της μύτης και συγκεκριμένα την περιοχή που προσβάλλει ο ιός πρώτα.

Νέα ευρήματα από την Νέα Υόρκη υποστηρίζουν πως τα παιδιά έχουν μειωμένη έκφραση του υποδοχέα 2 στην μύτη. Δηλαδή παράγουν σημαντικά μικρότερες ποσότητες αυτής της πρωτεΐνης που χρησιμοποιεί ο ιός για να μπει στον οργανισμό μας. Ο βλεννογόνος της μύτης είναι από τις πρώτες εστίες της λοίμωξης στον οργανισμό.

Στη μελέτη που εξέτασε ανθρώπους ηλικίας 4-60 ετών, η χαμηλότερη έκφραση του γονιδίου για την παραγωγή αυτού του ενζύμου ήταν στα μικρά παιδιά. Και προοδευτικά αύξανε με την ηλικία. Μεγάλη μελέτη 6.000 παιδιών θα προσπαθήσει να απαντήσει στο ερώτημα αν αυτή η ανακάλυψη που προέρχεται από τα παιδιά, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της μετάδοσης της νόσου με κάποιο καινούριο φάρμακο που θα στοχεύει τον υποδοχέα αυτό. Την θύρα από την οποία μπαίνει ο κορωνοϊός στον οργανισμό μας».