Skip to main content

Προσωποποιούνται οι ευθύνες για τη σπατάλη στο δημόσιο

Θα πρέπει να θεωρείται τετελεσμένο: Σε κάθε υπουργείο της κυβέρνησης θα ορισθεί κι ένας «υπόλογος» για την ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού.
Θα πρέπει να θεωρείται τετελεσμένο: Σε κάθε υπουργείο της κυβέρνησης θα ορισθεί κι ένας «υπόλογος» για την ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Θα πρόκειται για στέλεχος του υπουργείου, το οποίο θα έχει αστική και ποινική ευθύνη (!) για τυχόν παραλείψεις ή παρεκτροπές, γεγονός το οποίο συνεπάγεται ότι η συγκεκριμένη θέση λίγο θα απέχει από το να χαρακτηριστεί λαιμητόμος. Τον ορισμό της απαίτησαν και πέτυχαν οι Βρυξέλλες, οι οποίες εκτιμούν ότι τελικώς μόνο κατ΄ αυτόν τον τρόπο, της προσωποποίησης των ευθυνών, υπάρχει κάποια ελπίδα για την διόρθωση της κατάστασης στο επίπεδο των δαπανών.

Η πρώτη αποτίμηση από τον έως τώρα έλεγχο που πραγματοποιούν οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ, σε συνεργασία με αυτές του ΔΝΤ, έχει αποδείξει ότι μέχρι σήμερα, παρά την αυστηροποίηση των μέτρων, ουσιαστική πρόοδος δεν έχει γίνει σε κανένα επίπεδο. Αρμόδια πηγή των Βρυξελλών, μάλιστα, έλεγε μέσα στο Σαββατοκύριακο στη Voria.gr, ότι το εκπληκτικότερο όλων είναι ότι ακόμα και σήμερα η Αθήνα δεν είναι σε θέση να δώσει ακριβή στοιχεία για βασικά νούμερα (έλλειμμα, χρέος κλπ) της γενικής κυβέρνησης. Γι΄ αυτό και τοποθετούνται επιτηρητές στη Στατιστική Υπηρεσία, μήπως και η κατάσταση καταστεί δυνατό να ελεγχθεί, έστω και τώρα...