Skip to main content

Προσωρινά κλειστό το τουρκικό προξενείο μετά την παρέμβαση αναρχικών

Το τουρκικό προξενείο ανακοίνωσε το προσωρινό του κλείσιμο - Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για το περιστατικό.

Προσωρινά κλειστό για τους επισκέπτες θα παραμείνει το Μουσείο Οικίας του Κεμάλ Ατατούρκ, που στεγάζεται στο τουρκικό προξενείο Θεσσαλονίκης, μετά τη χθεσινή παρέμβαση των αναρχικών.

Το προσωρινό κλείσιμο ανακοίνωσε το τουρκικό προξενείο σε ανάρτηση του στο facebook.

Υπενθυμίζεται πως εχθές το πρωί, ομάδα δώδεκα ατόμων, μέλη δύο αναρχικών συλλογικοτήτων, μπήκαν στο κτήριο, φώναξαν συνθήματα και άνοιξαν πανό, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία. Όλα τα άτομα συνελήφθησαν.

Σε ανακοίνωσή του για το περιστατικό, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως «αναρχικές ομάδες οι οποίες είναι γνωστό ότι διεξάγουν τρομοκρατικές ενέργειες μέσα στους κόλπους της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK / PYD / YPG, επιχείρησαν μία δράξη εναντίον της οικίας του Ατατούρκ στην έδρα του Γενικού Προξενείου της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη».

«Οι δράστες τέθηκαν υπό έλεγχο από τους υπαλλήλους του Γενικού Προξενείου στην αυλή της οικίας του Ατατούρκ», συνεχίζει το ΥΠΕΞ, «και τέθηκαν υπό κράτηση από την Ελληνική Αστυνομία πριν βρουν την ευκαιρία να βλάψουν τα μέλη του Γενικού Προξενείου ή την οικία του Ατατούρκ, που αποτελεί μεγάλη συναισθηματική αξία για το τουρκικό έθνος».

«Οι προσδοκίες μας από τις ελληνικές αρχές είναι να αποτρέψουν τέτοιες και παρόμοιες προσπάθειες από την πηγή τους, να λάβουν σχολαστικά μέτρα για να προστατέψουν τις αποστολές μας και το προσωπικό τους και σε κάθε περίπτωση να διασφαλίσουν ότι οι δράστες θα βρεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης και θα λάβουν την τιμωρία που αξίζουν.