Skip to main content

Προσωρινή αποκλιμάκωση των τιμών σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Η τιμή των συμβολαίων παράδοσης αερίου στην Ευρώπη για τον Απρίλιο έπεσε στα 176 ευρώ η μεγαβατώρα (το μεσημέρι) υποχωρώντας 17% σε σχέση με χθες.

Τα σημάδια που φτάνουν στις αγορές μέσω δηλώσεων αξιωματούχων κατευνάζουν τις ανησυχίες οδηγώντας -έστω και προσωρινά- σε αποκλιμάκωση των εξαιρετικά αυξημένων τιμών σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Το έναυσμα δόθηκε από την Κομισιόν και το ξεκάθαρο μήνυμα πως δεν δείχνει διατεθειμένη να επιβάλει κυρώσεις στις εισαγωγές.

Η τιμή των συμβολαίων παράδοσης αερίου στην Ευρώπη για τον Απρίλιο έπεσε στα 176 ευρώ η μεγαβατώρα (το μεσημέρι) υποχωρώντας 17% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο. Η τιμή του πετρελαίου μπρεντ υποχωρούσε κατά 5,4% και διαμορφωνόταν (το μεσημέρι) στα 121,02 δολάρια το βαρέλι.

Νωρίτερα προηγήθηκε δήλωση συμβούλου (Deputy Chief of Staff Ihor Zhovka) του προέδρου Ζελένσκι που φέρεται να είπε πως η χώρα του «είναι έτοιμη για διπλωματική λύση» και «μπορεί να συζητήσει ουδετερότητα» αλλά «χρειάζεται εγγυήσεις για την ασφάλειά της».

Για τις αγορές, οι δηλώσεις του Ihor Zhovka φαίνεται πως ήχησαν θετικά γιατί άρχισαν να εκτοξεύονται οι τιμές των μετοχών, να πέφτει το αργό πετρέλαιο και ο χρυσός.

Χθες, ο Ουκρανός πρόεδρος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό δίκτυο ABC, έδειξε να εγκαταλείπει κάθε σκέψη για ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ επιρρίπτοντας ευθύνες στη Συμμαχία που «φοβάται την αντιπαράθεση με τη Ρωσία».