Skip to main content

Προσπάθειες επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό

Οι νέες επαφές κρίνονται ως καθοριστικής σημασίας, καθώς αποσκοπούν στη διαμόρφωση των «όρων αναφοράς», οι οποίοι θα καλύπτουν θέματα ουσίας

Κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, θα έχει το επόμενο διήμερο η απεσταλμένη του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Τζέιν Λουτ.

Οι νέες επαφές κρίνονται ως καθοριστικής σημασίας, καθώς αποσκοπούν στη διαμόρφωση των «όρων αναφοράς», οι οποίοι θα καλύπτουν θέματα ουσίας και διαδικασίας, στη βάση των οποίων θα γίνουν οι διαπραγματεύσεις.

Είναι σαφές άλλωστε, ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία επί των «όρων αναφοράς», δεν θα καταστεί εφικτή η επανάληψη των διαπραγματεύσεων, οι οποίες έχουν διακοπεί από τον Ιούλιο του 2017, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το Σάββατο, η Λουτ είχε σύσκεψη με την ειδική αντιπρόσωπο του γ.γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, και την ομάδα των Ηνωμένων Εθνών, η οποία ασχολείται με το Κυπριακό. Είχαν προηγηθεί επαφές με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργο Κατρούγκαλο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, διαβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης «είναι απόλυτα προετοιμασμένος» και χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι η Λουτ είχε συναντήσεις με όλα τα  εμπλεκόμενα μέρη.