Skip to main content

Προστασία των χριστιανικών μνημείων στην Τουρκία

Αντιπροσωπεία της Αρμενική Εθνική Επιτροπή Αυστραλίας, του Αυστραλιανού Ελληνικού Συμβουλίου και της Παγκόσμιας Συμμαχίας Ασσυρίων, ενημέρωσε για τη «λεηλασία» χριστιανικής εκκλησιαστικής περιουσίας σ

 

Αντιπροσωπεία αποτελούμενη από την Αρμενική Εθνική Επιτροπή της Αυστραλίας (ANC Αυστραλία), το Αυστραλιανό Ελληνικό Συμβούλιο (ΑΕΣ) και την Παγκόσμια Συμμαχία Ασσυρίων (AUA) επισκέφθηκε το Κοινοβούλιο για να ενημερώσει τους βουλευτές αναφορικά με τη «λεηλασία» χριστιανικής εκκλησιαστικής περιουσίας στην Τουρκία. 
 
Οι εκπρόσωποι των φορέων, παράλληλα ζήτησαν για άλλη μία φορά την κοινοβουλευτική αναγνώριση των γενοκτονιών των Αρμενίων, των Ελλήνων και των Ασσυρίων.
 
Οι εκπρόσωποι επισκέφθηκαν τα γραφεία μεγάλου αριθμού βουλευτών όπου συζήτησαν το πρόσφατο ψήφισμα που ενέκρινε το αμερικανικό Κογκρέσο. Το ψήφισμα αυτό καλεί την Δημοκρατία της Τουρκίας να επιστρέψει τις εκκλησίες και τα μοναστήρια τα οποία κατασχέθηκαν κατά την εποχή των γενοκτονιών εις βάρος των Αρμενίων, των Ελλήνων και των Ασσυρίων από το 1914 έως το 1924.
 
Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, οι εκπρόσωποι των τριών παροικιών παρουσίασαν ένα πακέτο πληροφοριών σχετικά με την κατάσταση της εκκλησιαστικής περιουσίας στην Τουρκία, πληροφορίες που αποδεικνύουν πως πολλά έχουν μετατραπεί σε τζαμιά, σιταποθήκες, αποθήκες ή έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.
 
«Η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων, των Ελλήνων και των Ασσυρίων από το κοινοβούλιο της Αυστραλίας θα είναι ένα ευπρόσδεκτο βήμα για τον τερματισμό της συνεχιζόμενης καταστροφής των θρησκευτικών μας μνημείων στην Τουρκία», είπε ο Νίνος Ααρών, εκπρόσωπος της Ασσυριακής κοινότητας.
 
«Ακριβώς όπως η τουρκική κυβέρνηση απαιτεί την προστασία των Οθωμανικών μνημείων στη νοτιο-ανατολική Ευρώπη, έτσι και οι κοινότητές μας ζητούν την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στην Ανατολία», πρόσθεσε ο Συντονιστής του ΑΕΣ, Γιώργος Βελλής.