Skip to main content

Προστάτες που ζητούν …προστασία

Γιατί δέρνουν δημοτικούς αστυνομικούς στο κέντρο της Θεσσαλονίκης; Τόσο...ευάλωτοι είναι;, ρώτησα τον αντιδήμαρχο δημοτικής αστυνομίας Θ. Αθανάσαρο, για να πάρω την απάντηση ότι «η Δημοτική Αστυνομία
Της Μελίνας Καραπαναγιωτίδου
melkar4@yahoo.gr


Θ. Αθανάσαρος: «Ο νομοθέτης μεταβίβασε με προχειρότητα αρμοδιότητες και ευθύνες της ΕΛ ΑΣ στη Δημοτική Αστυνομία…».

Γιατί δέρνουν δημοτικούς αστυνομικούς στο κέντρο της Θεσσαλονίκης; Τόσο...ευάλωτοι είναι;, ρώτησα (μετά και το χθεσινό κρούσμα στην Αλεξάνδρου Σβώλου) τον στρατηγό και αντιδήμαρχο δημοτικής αστυνομίας Θόδωρο Αθανάσαρο, για να πάρω την απάντηση ότι «η Δημοτική Αστυνομία είναι ένα σώμα αποτελούμενο από δημόσιους λειτουργούς, οι οποίοι δεν οπλοφορούν –και ορθά δεν οπλοφορούν αφού ο ρόλος τους είναι διαφορετικός από αυτόν της Ελληνικής Αστυνομίας. Σε πολύ λίγες περιπτώσεις αλλοδαποί παράνομοι μικροπωλητές έχουν φτάσει στο σημείο να επιτεθούν κατά των Δημοτικών Αστυνόμων, χωρίς να πτοηθούν ούτε καν από την παρουσία της Ελληνικής Αστυνομίας, αφού οι επιθέσεις αυτές έγιναν κατά μικτών κλιμακίων περιπολίας, που περιελάμβαναν και Ειδικούς Φρουρούς στη σύνθεσή τους. Δυστυχώς πολύ φοβάμαι πως σημαντικότερο πρόβλημα κατά τα επεισόδια αυτά υπήρξε η ανοχή –για να μην πω και η στήριξη ακόμη- ακραίων ομάδων πολιτών, οι οποίοι έλαβαν το μέρος των παρανομούντων κατά των υπαλλήλων μας».

Μιλάμε για πολύ ξύλο…

Ο στρατηγός μιλώντας στη Voria.gr προσθέτει: «Ας μην κάνουμε το λάθος να συγχέουμε τα δύο Σώματα μεταξύ τους, γιατί από τις αρμοδιότητες και από το χαρακτήρα τους είναι εμφανής ο διαφορετικός τους ρόλος. Η Ελληνική Αστυνομία μπορεί να επιβληθεί δια της βίας και η καταστολή του εγκλήματος αποτελεί θεσμοθετημένη λειτουργία της. Η Δημοτική Αστυνομία του Δήμου Θεσσαλονίκης, από την ίδρυσή της ακόμη, εξέλαβε το ρόλο της ως ρόλο κοινωνικής κυρίως προσφοράς, προστασίας και εξυπηρέτησης των πολιτών. Οι άνθρωποι, που υπηρετούμε σ’ αυτή, προτάξαμε εξαρχής τις δράσεις της συνεργασίας και της καλλιέργειας ενός κλίματος εμπιστοσύνης με τους συμπολίτες μας, αντιλαμβανόμενοι ως λόγο ύπαρξης της υπηρεσίας, πρωτίστως, την ενίσχυση της ποιότητας και τη βελτίωση των καθημερινών συνθηκών διαβίωσης στην πόλη μας. Το σημαντικότερο από τα προβλήματα που εμποδίζουν την ανάπτυξη του Σώματος προς την κατεύθυνση αυτή είναι μια σειρά από αρμοδιότητες, που με προχειρότητα ο Νομοθέτης μεταβίβασε στη δική μας ευθύνη, ενώ θα έπρεπε να ανήκουν στην Ελληνική Αστυνομία».


Αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας

Με το Ν 3274/04 η Δημοτική Αστυνομία ασκεί τις παρακάτω αρμοδιότητες:
1.    Τον έλεγχο της τήρησης των διατάξεων που αφορούν την καθαριότητα, την κυκλοφορία και στάθμευση των οχημάτων.
2.    Τον έλεγχο της τήρησης των διατάξεων που αφορούν τη λειτουργία των εμποροπανήγυρων.
3.    Τον έλεγχο της τήρησης των διατάξεων που αφορούν τη λειτουργία των πάσης φύσεως επιτηδευμάτων και επαγγελμάτων.
4.    Τον έλεγχο της τήρησης των διατάξεων που αφορούν την δραστηριότητα γενικά των μικροπωλητών.
5.    Τον έλεγχο  για την εφαρμογή των διατάξεων για την κοινή ησυχία, την καθαριότητα και αισθητική των πόλεων, ευκοσμία και ευταξία.
6.    Τον έλεγχο της τήρησης των διατάξεων που αφορούν τη στάθμευση οχημάτων.
7.    Τον έλεγχο της τήρησης των διατάξεων που αφορούν τη σήμανση των εργασιών που εκτελούνται στις οδούς.
8.    Τον έλεγχο της τήρησης των διατάξεων που αφορούν τις υποχρεώσεις αυτών που εκτελούν έργα και εναποθέτουν υλικά και εργαλεία στις οδούς, στο δημοτικό δίκτυο.
9.    Τον έλεγχο της τήρησης των διατάξεων που αφορούν τις κάθε είδους κανονιστικές αποφάσεις που εκδίδουν τα Δημοτικά ή Κοινοτικά Συμβούλια, καθώς και την επιβολή των πάσης φύσεως προστίμων που καθορίζονται με τις κανονιστικές αποφάσεις.
10.    Τον έλεγχο της τήρησης των διατάξεων που αφορούν την κατάληψη κοινόχρηστων χώρων.
11.    Τη βεβαίωση μόνιμης κατοικίας για μεταδημότευση.
12.    Τη φύλαξη των δημοτικών εγκαταστάσεων και της δημοτικής περιουσίας.
Με το νέο Ν 3731/08 προστέθηκαν στις παραπάνω αρμοδιότητες οι παρακάτω 16 νέες.
Η Δημοτική Αστυνομία:
1.    Ελέγχει την τήρηση των όρων που προβλέπονται στην κείμενη νομοθεσία και στις τοπικές κανονιστικές αποφάσεις που εκδίδουν οι δημοτικές αρχές, για τη χρήση των αλσών και των κήπων, των πλατειών, των παιδικών χαρών και των λοιπών κοινόχρηστων χώρων.
2.    Ελέγχει την τήρηση των διατάξεων, που αφορούν στην υπαίθρια διαφήμιση καθώς και τον έλεγχο της τήρησης των ειδικότερων προδιαγραφών κατασκευής και προϋποθέσεων τοποθέτησης διαφημιστικών πλαισίων, που τυχόν έχουν τεθεί με κανονιστικές αποφάσεις από τις δημοτικές αρχές.
3.    Ελέγχει την τήρηση των μέτρων που επιβάλλονται για την πρόληψη πυρκαγιών σε κοινόχρηστους υπαίθριους χώρους.
4.    Ελέγχει την εφαρμογή των διατάξεων που αναφέρονται στην κυκλοφορία τροχοφόρων στους πεζόδρομους, πλατείες, πεζοδρόμια και γενικά σε χώρους που δεν προορίζονται για τέτοια χρήση και στην εκπομπή θορύβων από αυτά.
5.    Ελέγχει την τήρηση των διατάξεων, που αφορούν στη ρύθμιση της κυκλοφορίας με υποδείξεις και σήματα των τροχονόμων στο δημοτικό οδικό δίκτυο και στα τμήματα του εθνικού και επαρχιακού δικτύου που διέρχονται μέσα από κατοικημένες περιοχές.
6.    Ελέγχει την τήρηση των διατάξεων, που αφορούν τα εγκαταλελειμμένα οχήματα.
7.    Ελέγχει την τήρηση των διατάξεων, που αφορούν στη σήμανση των εργασιών που εκτελούνται στις οδούς και στις υποχρεώσεις αυτών που εκτελούν έργα και εναποθέτουν υλικά και εργαλεία στο δημοτικό και κοινοτικό οδικό δίκτυο και ελέγχει για τη λήψη μέτρων ασφάλειας και υγιεινής σε εργασίες που εκτελούνται.
8.    Ελέγχει την τήρηση των διατάξεων που αφορούν στη λειτουργία καταστημάτων, επιχειρήσεων, θεάτρων, κινηματογράφων, ψυχαγωγικών και λοιπών δραστηριοτήτων, για τις οποίες αρμόδιος για τη χορήγηση, ανάκληση και αφαίρεση αδειών ίδρυσης, εγκατάστασης, λειτουργίας και ασκήσεώς τους είναι ο οικείος Δήμος, εκτός από τις περιπτώσεις εκείνες για τις οποίες έχουν ορισθεί άλλες αρμόδιες για το σχετικό έλεγχο.
9.    Ελέγχει την τήρηση των διατάξεων για την ηχορύπανση, την κοινή ησυχία και τη λειτουργία μουσικής στα καταστήματα και στα δημόσια κέντρα.
10.    Ελέγχει την τήρηση διατάξεων που αφορούν τους οργανωμένους από τους Δήμους και Κοινότητες χώρους προσωρινής εγκατάστασης μετακινούμενων πληθυσμιακών ομάδων.
11.    Ελέγχει την εφαρμογή των μέτρων που λαμβάνονται από τις δημοτικές αρχές για δραστηριότητες και καταστάσεις που εγκυμονούν κινδύνους για τη ζωή και την περιουσία των κατοίκων και ειδικότερα από τις επικίνδυνες οικοδομές, καθώς και την εφαρμογή των κανονιστικών πράξεων που τίθενται από αυτές για την προστασία της υγείας των κατοίκων από τις οχλούσες δραστηριότητες που αναφέρονται σε αυτές.
12.    Ελέγχει την τήρηση των διατάξεων, που αφορούν στο Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό.
13.    Αφαιρεί την άδεια οικοδομής για οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές στο Ι.Κ.Α.
14.    Συμμετέχει στην εφαρμογή των σχεδίων πολιτικής προστασίας.
15.    Ελέγχει την τήρηση των διατάξεων για το ωράριο λειτουργίας των κέντρων διασκέδασης και των συναφών καταστημάτων, καθώς και των εμπορικών καταστημάτων και των καταστημάτων τροφίμων.
16.    Ελέγχει την τήρηση των διατάξεων που αφορούν τα ζώα συντροφιάς.
Από αυτές ασκούνται σήμερα οι υπ’ αριθμ. 1,2,6,7 και 14. Οι υπόλοιπες θα αρχίσουν να ασκούνται, όταν εκδοθούν οι σχετικές Υπουργικές αποφάσεις, – ως ο νόμος ορίζει- οι οποίες αποφάσεις θα καθορίζουν και τον τρόπο άσκησης αυτών.

Και όλα αυτά με μια δύναμη 175 μόνο ανθρώπων, που πρέπει να εναλλάσσονται σε τρεις βάρδιες καθ’ όλη τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου.