Skip to main content

Πρόστιμα 350.000 ευρώ για τις παράνομες επιγραφές στη Θεσσαλονίκη

Περίπου 1.500 ενδεικτικές επιγραφές απομακρύνθηκαν με τη συνδρομή των επιχειρηματιών οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στην προσπάθεια του δήμου Θεσσαλονίκης.

Πρόστιμα συνολικού ύψους 348.083 ευρώ επιβλήθηκαν σε όσους επιχειρηματίες δεν ανταποκρίθηκαν στην προσπάθεια του δήμου Θεσσαλονίκης για την απομάκρυνση των παράνομων ενδεικτικών επιγραφών που δηλώνουν τη δραστηριότητα των επιχειρήσεων τους.

Συγκεκριμένα, συνολικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου του 2011 διενεργήθηκαν 3.025 έλεγχοι σε διάφορες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται μέσα στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης (ιστορικό κέντρο, αλλά και περιφερειακά στις οδούς Κ. Καραμανλή, Λαμπράκη, Β. Όλγας κλπ).

Σύμφωνα με τη δημοτικήα αρχή, οι αρμόδιες υπηρεσίες ενημέρωσαν από τις αρχές του περασμένου χρόνου τις επαγγελματικές ενώσεις και τα επιμελητήρια της πόλης για τις προδιαγραφές των ενδεικτικών επιγραφών και έδωσαν στους επαγγελματίες χρονικό περιθώριο πέντε εβδομάδων (από 3 Φεβρουαρίου έως 15 Μαρτίου) προκειμένου να συμμορφωθούν. Στα τέλη Μαρτίου άρχισαν εντατικοί έλεγχοι και συντάχθηκαν σχετικές πράξεις αυτοψίας, ενώ όπου εντοπίστηκε παράβαση δόθηκε επιπλέον περιθώριο ανοχής τριάντα ημερών για συμμόρφωση πριν την επιβολή του σχετικού προστίμου.

Αρωγοί στις προσπάθειες του δήμου Θεσσαλονίκης στάθηκαν τα επιμελητήρια και οι επαγγελματικές οργανώσεις που ανταποκρίθηκαν επανειλημμένα στις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν για το λόγο αυτό και βοήθησαν από την πλευρά τους στην καλύτερη ενημέρωση των επιχειρηματιών. Ο δήμος Θεσσαλονίκης μέσα στο 2012 θα προχωρήσει σε αποξήλωση των ενδεικτικών επιγραφών για τις οποίες έχουν επιβληθεί πρόστιμα και οι ιδιοκτήτες τους δεν προέβησαν στην απομάκρυνσή τους παρά τις συνεχείς συστάσεις που τους έγιναν.

Τις ευχαριστίες του προς τους εκατοντάδες επιχειρηματίες της πόλης που στήριξαν την προσπάθεια η οποία ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο για την καταγραφή και απομάκρυνση των παράνομων ενδεικτικών επιγραφών που δηλώνουν τη δραστηριότητα των επιχειρήσεων τους, εκφράζει ο δήμος Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα περίπου 1.500 ενδεικτικές επιγραφές απομακρύνθηκαν με τη συνδρομή των επιχειρηματιών.

«Θα θέλαμε να διαβεβαιώσουμε τους δημότες ότι το έργο αυτό θα συνεχιστεί και τη νέα χρονιά, μέσα στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας για μια Θεσσαλονίκη με πιο ανθρώπινο πρόσωπο. Στόχος μας δεν είναι η επιβολή προστίμων αλλά η διασφάλιση της λειτουργίας της αγοράς υπό συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού η τήρηση της νομιμότητας, η προστασία του περιβάλλοντος και η αισθητική αναβάθμιση της πόλης», σημείωσε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Διαχείρισης Οικονομικών Πόρων Χασδάϊ Καπόν.

Επιπλέον ο Δήμος Θεσσαλονίκης εκφράζει τις ευχαριστίες του και προς τις επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης που προάγουν τον Πολιτισμό και συνεργάσθηκαν στην από κοινού προσπάθεια για πάταξη της αφισοκόλλησης στην πόλη, κάνοντας δεκτές τις προτάσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης:

  • για προβολή διαφημιστικών μηνυμάτων μέσω Δημοτικής Τηλεόρασης και ραδιοφώνου
  • για τον καθορισμό είκοσι δύο θέσεων για τοποθέτηση μηνυμάτων σε κοινόχρηστους χώρους
  • για την τοποθέτηση ειδικά διαμορφωμένων πλαισίων για την επικόλληση αφισών, καθώς και για τη δημιουργία ειδικού Μητρώου Επιχειρήσεων που θα κάνουν χρήση των πλαισίων αυτών.