Skip to main content

Πρόστιμα 50 εκατ. ευρώ για πλαστά τιμολόγια

Τα πρόστιμα προβλέπεται να είναι 50 εκατ. ευρώ, ενώ ο ΦΠΑ που δεν έχει αποδοθεί ξεπερνά τα 5 εκατ.ευρώ.
Υπόθεση πλαστών-εικονικών τιμολογίων αποκαλύφθηκε από την Περιφερειακή Διεύθυνση Θεσσαλίας, της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων.

Ένας συνταξιούχος είχε συστήσει τεχνική εταιρία στην Καρδίτσα η οποία δεν δραστηριοποιήθηκε ποτέ αλλά εξέδωσε πληθώρα εικονικών φορολογικών στοιχείων, προκειμένου οι λήπτριες εταιρείες να εμφανίζουν υψηλές δαπάνες και να ωφελούνται από τη μη καταβολή ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος.

Από τις έρευνες προέκυψε ότι το 2003 η εταιρία παρουσίαζε έσοδα άνω των 2,5 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία αυτή δεν υπέβαλε ποτέ δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, παρακρατούμενων φόρων και ΦΠΑ, με συνέπεια να μην έχει αποδοθεί κανένα ποσό στο ελληνικό δημόσιο.

Μετά τον έλεγχο της ΥπΕΕ προέκυψε ότι η εταιρία παρουσίαζε εικονικά φορολογικά στοιχεία ύψους 25 εκατ. ευρώ για το χρονικό διάστημα  2003 – 2006.

Αποδείχθηκε, επίσης, ότι πίσω από τον συνταξιούχο κρυβόταν ο γιος του, ο οποίος δραστηριοποιείται στο γενικό εμπόριο. Είχε μάλιστα συστήσει άλλη επιχείρηση, για την οποία δεν επέδειξε κανένα φορολογικό στοιχείο, με αποτέλεσμα να καταλογισθούν πρόσθετες παραβάσεις.

Τα πρόστιμα προβλέπεται να είναι 50 εκατ. ευρώ, ενώ ο ΦΠΑ που δεν έχει αποδοθεί ξεπερνά τα 5 εκατομμύρια ευρώ.