Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022
x

ΠΡΟΣΤΙΜΟ 1 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΤΟ ΕΥΡΩΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

Η Πολωνία θα πρέπει να καταβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ημερήσιο πρόστιμο 1.000.000 ευρώ - Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση μεταξύ της χώρας και της ΕΕ

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση μεταξύ Πολωνίας και Βρυξελλών, με το δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταδικάζει σήμερα την Πολωνία με ένα βαρύτατο πρόστιμο.

Σύμφωνα με την απόφαση, η Πολωνία θα πρέπει να καταβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ημερήσιο πρόστιμο 1.000.000 ευρώ, για την παράλειψη αναστολής των διατάξεων της εθνικής νομοθεσίας που αφορούν τους τομείς δικαιοδοσίας του Πειθαρχικού Τμήματος του Ανώτατου Δικαστηρίου.

«Η συμμόρφωση με τα προσωρινά μέτρα που διατάχθηκαν στις 14 Ιουλίου 2021 είναι απαραίτητη προκειμένου να αποφευχθεί σοβαρή και ανεπανόρθωτη βλάβη στην έννομη τάξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις αξίες στις οποίες βασίζεται η Ένωση, ιδίως σε αυτήν του κράτους δικαίου», τονίζει στην ανακοίνωσή του το Δικαστήριο της Ε.Ε.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΠΕ – ΜΠΕ, υπό το πρίσμα των συνθηκών της υπόθεσης και της ικανότητας πληρωμής της Πολωνίας, ο Αντιπρόεδρος του Δικαστηρίου της Ε.Ε διέταξε την Πολωνία να καταβάλει στην Επιτροπή περιοδική χρηματική ποινή ύψους 1.000.000 ευρώ την ημέρα, από την ημερομηνία κατά την οποία η σημερινή διαταγή κοινοποιήθηκε σε αυτήν και έως ότου το εν λόγω κράτος μέλος συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη διάταξη της 14ης Ιουλίου 2021 ή, εάν δεν το πράξει, μέχρι την ημερομηνία έκδοσης της τελεσίδικης απόφασης.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα, στη συνεδρίαση της Ευρωβουλής στο Στρασβούργο, η πολωνική κυβέρνηση έγινε αποδέκτης «πυρών» δεκάδων ευρωβουλευτών άσκησαν δριμεία κριτική κατά του πρωθυπουργού Μοραβιέσκι.

Η Βαρσοβία απορρίπτει τις προειδοποιήσεις των Βρυξελλών για την παραβίαση των ευρωπαϊκών αρχών κάνοντας λόγο για «εκβιασμό» δια στόματος του Πολωνού πρωθυπουργού, ο οποίος δήλωσε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι το Σύνταγμα παραμένει «ο υπέρτατος νόμος» για την Πολωνία.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ