Skip to main content

Πρόστιμο 322 εκατ. ευρώ για τα βοσκοτόπια από την ΕΕ

Μεγαλύτερο κι από τη δόση στο ΔΝΤ λέει ο Σγουρίδης. Έρχεται κι άλλο για το διάστημα 2012-2014. Αποζημιώσεις στους αγρότες μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Το πρόστιμο που καταλογίστηκε στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το μείζον ζήτημα των βοσκοτόπων είναι μεγαλύτερο ακόμη κι από τη δόση που καλείται η χώρα να καταβάλει στο ΔΝΤ. Στα 304 εκ. ευρώ η δόση, στα 322 εκ. ευρώ το πρόστιμο για την περίοδο 2009-2011 και έρχεται κι άλλο πρόστιμο για την περίοδο 2012-2014.

Αυτό τόνισε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Παναγιώτης Σγουρίδης, ο οποίος συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη εργασίας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με τον περιφερειάρχη, Απόστολο Τζιτζικώστα, για τα προβλήματα  του αγροτικού κόσμου της περιοχής.

Ο κ. Τζιτζικώστας έθεσε κυρίως τα προβλήματα των βοσκοτόπων και των οστρακοκαλλιεργειών στον κ. Σγουρίδη, ο οποίος μάλιστα υιοθέτησε τις προτάσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο σύνολό τους.

Βοσκοτόπια

Απευθυνόμενος στον κ. Σγουρίδη, ο περιφερειάρχης είπε ότι το θέμα των βοσκοτόπων αποτελεί τεράστιο πρόβλημα για την Κεντρική Μακεδονία. «Δεν είναι δυνατό να πιστέψουμεότι θα υιοθετηθεί από την κυβέρνηση μια λογική που διακρίνει τους κτηνοτρόφους σε Β’ και Γ’ κατηγορίας, όπως δεν είναι δυνατό να πιστέψουμε ότι θα τιμωρηθούν κάποιες Περιφέρειες με τη διάθεση μικρότερων εκτάσεων στους κτηνοτρόφους τους. Ζητώ από την κυβέρνηση να εξετάσει άμεσα το σοβαρότατο αυτό ζήτημα, διότι δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα ισότιμης μεταχείρισης του αγροτικού κόσμου. Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, με ευρύτατη πλειοψηφία, αλλά και η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας έχουν λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις και έχουν προτείνει λύση στη βάση ενός ρεαλιστικού και εφαρμόσιμου μοντέλου, που ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, στις ανάγκες των κτηνοτρόφων και της χώρας και στην ισότιμη μεταχείρισή τους», είπε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο υφυπουργός επισήμανε ότι «το μεγάλο ζωικό κεφάλαιο στην Κεντρική Μακεδονία δεν καλύπτεται από τους βοσκοτόπους όπως υπάρχουν σήμερα. Υπάρχουν όμως λύσεις και οι κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας να είναι σίγουροι ότι δε θα αδικηθούν. Από την κακή μοιρασιά των βοσκοτόπων την περίοδο 2009 – 2011 η χώρα χρεώθηκε με καταλογισμό προστίμων 322 εκ. ευρώ. Η χώρα δεν αντέχει άλλα πρόστιμα. Περιμένουμε τώρα τα πρόστιμα από τις τεχνικές λύσεις στους βοσκοτόπους την περίοδο 2012 – 2014. Εμείς αποφασίσαμε από το 2015 ως το 2020 να μη φάει η χώρα άλλα πρόστιμα».

Αποζημιώσεις

Ο κ. Σγουρίδης όμως αναφέρθηκε και στις αποζημιώσεις των αγροτών που εκκρεμούν ακόμη, τονίζοντας ότι θα έχουν καταβληθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου.

«Υπήρχαν προβλήματα, όμως τα έχουμε λύσει και μέχρι το τέλος Ιουλίου ό,τι χρωστάμε σε αποζημιώσεις θα τις έχουμε δώσει, ακόμη και για τα αγροπεριβαλλοντικά. Οπότε οι αυτόχθονες φυλές, η νιτρορύπανση, η βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία θα πληρωθούν. Οι αποζημιώσεις δεν επηρεάζονται από τη διαπραγμάτευση της χώρας με τους ‘θεσμούς’. Οφείλουμε όμως να τις δώσουμε με τη σωστή διαδικασία, για να μην πληρώνουμε πρόστιμα», είπε χαρακτηριστικά.

Οστρακοκαλλιέργειες

Σε ό,τι αφορά στο θέμα των οστρακοκαλλιεργειών, με τις παράνομες εγκαταστάσεις που είναι εδώ και 15 χρόνια περισσότερες από τις νόμιμες, κατατέθηκε από την Περιφέρεια συγκεκριμένη πρόταση για προσωρινή λύση μέχρι να διευθετηθεί το ζήτημα του καθορισμού της Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών στο Θερμαϊκό, λύση με την οποία συμφώνησε και ο κ. Σγουρίδης.

«Πρέπει να δοθεί επιτέλους οριστική λύση στο πρόβλημα της παράνομης μυδοκαλλιέργειας στο Θερμαϊκό, με την έγκριση του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για τον καθορισμό της ΠΟΑΥ Θερμαϊκού. Δεν είναι δυνατό να συνεχίζει αυτή η δυναμική δραστηριότητα, που συνεισφέρει σημαντικά στην εθνική και τοπική οικονομία, να εκτελείται σε συνθήκες παρανομίας, με ευθύνη της Πολιτείας, που δε δίνει λύση εδώ και 15 χρόνια. Ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις στον υφυπουργό  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και πιστεύουμε ότι θα τις δει θετικά», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

«Ένα μεγάλο ζήτημα είναι η οργανωμένη μυδοκαλλιέργεια, που θα πρέπει να πάψει πλέον να είναι λαθραία και αρπαχτή. Και σ’ αυτό το ζήτημα θα σταθούμε κοντά στους παραγωγούς και θα βρούμε λύσεις. Χαίρομαι που η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει κάνει συγκεκριμένες προτάσεις και τις προτάσεις αυτές εγώ τις βρίσκω λογικές», τόνισε ο κ. Σγουρίδης.

Η αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, υπογράμμισε ότι «μέλημα και ευθύνη μας είναι σε χρόνια προβλήματα, όπως οι μυδοκαλλιέργειες στις οποίες οι παράνομοι είναι περισσότεροι από τους νόμιμους εδώ και 15 χρόνια, ισοπεδώνοντας τη δραστηριότητα, να καταθέσουμε συγκεκριμένες προτάσεις, ώστε να κάνουμε την αρχή για την οριστική λύση του προβλήματος. Αυτές τις προτάσεις τις καταθέσαμε σήμερα στον κ. Σγουρίδη. Χαίρομαι που έγινε άμεσα κατανοητό το πρόβλημα από τον Υφυπουργό. Έχουμε δρόμο μπροστά μας μέχρι να φτάσουμε στην οριστική λύση, αλλά ευελπιστώ ότι τουλάχιστον κάνουμε μια καλή αρχή σε αυτή την κατεύθυνση».

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Ταχματζίδης, σημείωσε ότι «το πρόβλημα της αδειοδότησης των σταβλικών εγκαταστάσεων πρέπει να λυθεί άμεσα και να δοθεί η ευκαιρία σε όσους κτηνοτρόφους δεν έχουν άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας να την αποκτήσουν μέσα από τη βελτίωση των κριτηρίων. Επίσης είναι ανάγκη να αρθούν οι αδικίες ανάμεσα στους κτηνοτρόφους διαφορετικών Περιφερειών και πρέπει να δοθεί πρόσβαση σε βάσεις δεδομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ (όπως του ΟΣΔΕ) και για στις υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης των ΑΝΕΛ, Σταυρούλα Ξουλίδου, περιφερειακοί σύμβουλοι και υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΕΛΓΑ.