Skip to main content

Φέσι 600.000 ευρώ στον ΟΣΕΘ - Χωρίς προσωπικό ο Οργανισμός

Ο Οργανισμός Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης, πριν καλά καλά ξεκινήσει τις εργασίες του, πλήρωσε ένα υπέρογκο πρόστιμο από παλιότερο έλεγχο στο ΣΑΣΘ

Του Νίκου Ηλιάδη

Απογυμνωμένο από προσωπικό και με ένα φέσι 600.000 ευρώ βρίσκει η νέα χρονιά τον Οργανισμό Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης Α.Ε. Πριν καλά καλά ξεκινήσει τις εργασίες του ο νεοσύστατος Οργανισμός, κλήθηκε να πληρώσει ένα υπέρογκο πρόστιμο το οποίο επιβλήθηκε από το ΙΚΑ, στο πρώην Συμβούλιο Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης του οποίου καθολικός διάδοχος είναι ο ΟΣΕΘ Α.Ε.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr το πρόστιμο επιβλήθηκε έπειτα από αιφνιδιαστικό έλεγχο που είχε κάνει ο ΕΦΚΑ στα γραφεία του πρώην ΣΑΣΘ τους πρώτους μήνες του 2017. Από τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι το Συμβούλιο δεν είχε απογράψει στο ΙΚΑ τους δέκα υπαλλήλους του με αποτέλεσμα να υπάρχουν διαφυγούσες ασφαλιστικές εισφορές. Σημειώνεται ότι το σύνολο των εργαζόμενων στο πρώην ΣΑΣΘ ήταν με συμβάσεις έργου ή ορισμένου χρόνου, ωστόσο, ο έλεγχος διαπίστωσε ότι οι εργαζόμενοι κάλυπταν στην πραγματικότητα πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Κατά συνέπεια θα έπρεπε να είχαν απογραφεί και στο ΙΚΑ, ασχέτως εάν οι περισσότεροι εξ αυτών απέδιδαν ήδη εισφορές στο ταμείο των Μηχανικών (ΤΣΜΕΔΕ).

Μετά τον έλεγχο ο ΕΦΚΑ επέβαλλε στο ΣΑΣΘ πρόστιμο το οποίο μαζί με τις προσαυξήσεις ανήλθε τελικά στα 600.000 ευρώ!

Όπως αναφέρει στη Voria.gr ο πρόεδρος του ΟΣΕΘ Α.Ε. Κώστας Αμπατζάς «αναγκαστήκαμε να πληρώσουμε το πρόστιμο προκειμένου να μας καταβληθεί το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο που προβλέπεται στον ιδρυτικό νόμο γιατί διαφορετικά δεν θα μπορούσαμε να λειτουργήσουμε».

Χωρίς προσωπικό

Στο μεταξύ, στις 31 Δεκεμβρίου έληξαν οι συμβάσεις των περισσοτέρων εργαζομένων με αποτέλεσμα ο ΟΣΕΘ Α.Ε. να έχει απομείνει ουσιαστικά χωρίς προσωπικό. Συγκεκριμένα, από τους δέκα οι οποίοι απασχολούνταν στο πρώην ΣΑΣΘ έχουν απομείνει ενεργές οι συμβάσεις μόνον δύο εξ αυτών, οι οποίες λήγουν τον Αύγουστο του 2018 καθώς συνδέονται με την ολοκλήρωση ενός ευρωπαϊκού προγράμματος. Τον περασμένο Νοέμβριο είχε λήξει η πρώτη σύμβαση και στο τέλος Δεκεμβρίου έληξαν άλλες πέντε. Επιπλέον, δύο εργαζόμενες στην γραμματειακή υποστήριξη οι οποίες εργάζονται στο ΣΑΣΘ από ιδρύσεώς του, προερχόμενες από τον πρώην Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας είναι κι αυτές στον αέρα καθώς δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί το καθεστώς υπό το οποίο θα συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Παρότι στον ιδρυτικό νόμο του ΟΣΕΘ Α.Ε. προβλέπεται ότι το προσωπικό του πρώην ΣΑΣΘ μεταφέρεται στο νέο Οργανισμό, εντούτοις, μέχρι σήμερα δεν κατέστη δυνατό να βρεθεί η κατάλληλη φόρμουλα προκειμένου να γίνει αυτό. «Παραλάβαμε μια θολή κατάσταση αλλά έχει ληφθεί μέριμνα ώστε όλοι οι εργαζόμενοι να συνεχίσουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στον ΟΣΕΘ Α.Ε.» αναφέρει στη Voria.gr ο κ. Αμπατζάς. Διευκρινίζει πως «όλες οι περιπτώσεις δεν είναι ίδιες» και τονίζει πως «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα». Σύμφωνα με πληροφορίες οι λύσεις οι οποίες εξετάζονται είναι η σύναψη νέων συμβάσεων ανεξάρτητων υπηρεσιών έως ότου βρεθούν πιο μόνιμες λύσεις για τη στελέχωση του Οργανισμού μέσω διαδικασιών ΑΣΕΠ ή και μετατάξεων από άλλους κρατικούς φορείς. Σύμφωνα με τον κ. Αμπατζά οι διαδικασίες αυτές θα τρέξουν εντός του 2018 και όπως αναφέρει «στόχος είναι ο ΟΣΕΘ Α.Ε. να στελεχωθεί με περισσότερο προσωπικό από το ήδη υπάρχον».