Skip to main content

Προτάσεις που θα προωθούν την αναγκαία πολεοδομική ανασυγκρότηση της Θεσσαλονίκης προτείνε

Δεν διαπνέεται από κανένα όραμα το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Θεσσαλονίκης για το 2010 υποστηρίζει η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης.

Καταψηφίζει  στο σύνολο του το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Θεσσαλονίκης για το 2010 η δημοτική παράταξη «Θεσσαλονίκη Πρωταγωνίστρια». Και αυτό όχι γιατί απορρίπτει τα επιμέρους αναγκαία και χρήσιμα έργα, αλλά επειδή διαφωνεί με τη φιλοσοφία του και το γεγονός ότι δεν διαπνέεται από κανένα όραμα, που θα έπρεπε στο ελάχιστο να περιλαμβάνει. Σε ανακοίνωσή της η παράταξη επισημαίνει ότι για μια ακόμα φορά το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Θεσσαλονίκης , που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα θέματα του δημοτικού συμβουλίου έρχεται στην ημερήσια διάταξη ως ένα από τα άλα 99 θέματα. Η παράταξη «Θεσσαλονίκη Πρωταγωνίστρια» επισημαίνει τα ακόλουθα:

1. Από τον τίτλο νέες ενδείξεις προκύπτει ότι δεν υπάρχει κανένα μεγάλο οραματικό έργο για την πόλη 2 μόλις χρόνια από το 2012, χρονιά που από την ίδια την διοίκηση του Δήμου χαρακτηρίστηκε «έτος ιωβηλαίο».
2. Το σύνολο των νέων έργων του Προγράμματος αφορούν σε αποσπασματικές δράσεις χωρίς κανένα σχεδιασμό και σε μικροδιευθετήσεις που απαιτούνται σε ήδη εκτελεσθέντα έργα.
3. Το Πρόγραμμα δεν περιλαμβάνει καμία ουσιαστική παρέμβαση για το ιστορικό κέντρο της πόλης. Χαρακτηριστικό είναι ότι  υπάρχουν κωδικοί για το ιστορικό κέντρο που επαναλαμβάνονται ως ασκήσεις επί χάρτου την τελευταία 10ετία με εκτελεσθέν έργο 0.
4. Υπάρχουν ολόκληρες περιοχές της Θεσσαλονίκης όπως το 5ο Δημοτικό Διαμέρισμα που συνεχίζουν να μην έχουν ενταγμένο κανένα ουσιαστικό έργο ανάπλασης.
5. Δεν υπάρχει συνάφεια με το Επιχειρησιακό Σχέδιο του Δήμου Θεσσαλονίκης που παρουσιάστηκε πριν ένα χρόνο και αναφερόταν σε:
• Προώθηση υποδομών και δημιουργία πόλων μητροπολιτικής εμβέλειας
• Ανάδειξη πολιτιστικής κληρονομιάς
• Διασφάλιση δημοσίων χώρων υψηλής ποιότητας
• Προώθηση οικιστικών αναπλάσεων και πολεοδομικών παρεμβάσεων
• Αναζωογόνηση υποβαθμισμένων περιοχών
• Εξασφάλιση χώρων στάθμευσης
• Υποστήριξη συνδυασμένων και ήπιων μορφών μεταφοράς
• Διευκόλυνση και προστασία της κίνησης των πεζών
• Περιορισμός της διπλοβάρδιας στα σχολεία
• Ενίσχυση των υποδομών άθλησης των πολιτών
Πως ακριβώς εκφράζονται στο Τεχνικό Πρόγραμμα όλα αυτά;

6. Τελικά ούτε και φέτος μπορούμε να αποκτήσουμε μέσω του Τεχνικού Προγράμματος εικόνα για το ποιες παρεμβάσεις κάνει ο Δήμος για την κατασκευή σχολείων. Πόσα σχολεία κατασκευάζονται αυτήν την στιγμή στον Δήμο Θεσσαλονίκης, πόσα οικόπεδα χάνονται καθημερινά, ποιες από τις πολυδιαφημιζόμενες Προγραμματικές Συμβάσεις που έχει υπογράψει τα τελευταία χρόνια ενεργοποιήθηκαν;
7. Ούτε και φέτος μπορούμε να αντιληφθούμε ποιος είναι ο σχεδιασμός του Δήμου για την αναζωογόνηση του πρασίνου της πόλης που κατέχει μία από τις μικρότερες αναλογίες ανά κάτοικο πανευρωπαϊκά.  Στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2009 υπήρχε πρόβλεψη για εργασίες πρασίνου της τάξης των 4 εκατομμυρίων ευρώ και από αυτήν την πρόβλεψη εκτελέστηκε περίπου το 10%.Πόσοι ελεύθεροι χώροι χάθηκαν, και τι σχεδιασμός υπάρχει για την αξιοποίηση όσων απέμειναν;
8. Η εκτέλεση του Προγράμματος για το 2009 για τα μεγάλα έργα ανήλθε σε ποσοστό 13% επί του ποσού που είχε προϋπολογισθεί. Ποσοστό που συνιστά μία από τις χειρότερες επιδόσεις Τεχνικού Προγράμματος τα τελευταία χρόνια. Η απάντηση βεβαίως υπάρχει. Στον Δήμο Θεσσαλονίκης έχει υπεξαιρεθεί το 10% του ετήσιου προϋπολογισμού του. Αυτήν την κλοπή την πληρώνει η ίδια η πόλη. Ρωτάμε εκ νέου την διοίκηση να μας απαντήσει, σε ποιά ποσοστά  εκτελέστηκε το συνολικό Πρόγραμμα του 2009.Ζητάμε πλήρη αναλυτικά στοιχεία για όλους τους κωδικούς και για όλα τα προγραμματισμένα έργα. Είναι προφανώς αναγκαίος  ο  ουσιαστικός και πραγματικός απολογισμός εκτέλεσης του Τεχνικού Προγράμματος από τις υπηρεσίες και τα διαμερίσματα
9. Και στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2010 δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για δημιουργία αθλητικών χώρων στην πόλη όπως και για τις υποδομές για ΑμεΑ που επαναλαμβάνονται ετησίως με μηδενική απορρόφηση.