Skip to main content

Προτάσεις της Ένωσης Επιμελητηρίων στα κόμματα

Ο Γιώργος Κασιμάτης, πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος αναφέρθηκε στα βασικά αιτήματα των παραγωγικών τάξεων προς τη νέα κυβέρνηση.
Τα βασικά αιτήματα των παραγωγικών τάξεων προς τη νέα κυβέρνηση διατύπωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (ΕΒΕΠ) Γιώργος Κασιμάτης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του ΕΒΕΠ.

Κατά τον κ. Κασιμάτη τα επιμελητήρια της χώρας είναι οι βασικοί θεσμοθετημένοι σύμβουλοι της εκάστοτε κυβέρνησης σε θέματα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής και με την ιδιότητα αυτή θα στηρίξουν όποια κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές, με συγκεκριμένες ιδέες και τεκμηριωμένες προτάσεις για μία ταχύρρυθμη ανάπτυξη.

Σε αυτή την κατεύθυνση ο πρόεδρος της ένωσης πρότεινε συνεχή, ουσιαστικό και δημιουργικό διάλογο μεταξύ της πολιτείας και του επιχειρηματικού κόσμου, ώστε να αποφεύγονται οι αιφνιδιασμοί των επιχειρήσεων και να προωθούνται επιλογές που θα τυγχάνουν ευρύτερη αποδοχή από όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές, ώστε να είναι αποτελεσματικές.

Ακόμα, την άσκηση δυναμικής κοινωνικής πολιτικής που προϋποθέτει την παραγωγή αυξημένου εθνικού πλούτου. Κάθε άλλη επιλογή, όπως υπογράμμισε, θα διογκώσει το δημόσιο χρέος και θα διευρύνει τα ελλείμματα της χώρας.

Επίσης σημείωσε ότι αποτελεσματικότερος φορέας δημιουργίας εθνικού πλούτου είναι, κατά γενική ομολογία, διαχρονικά, η ιδιωτική επιχείρηση. Κατά συνέπεια, συνέχισε, η ενθάρρυνση της υγιούς επιχειρηματικότητας, η ενίσχυση των προσπαθειών των επιχειρήσεων για βελτίωση της παραγωγικότητας, για επέκταση της παραγωγικής τους ικανότητας και αναβάθμιση της ποιότητας της παραγωγής τους, αποτελεί τη μόνη αναπτυξιακή στρατηγική που μπορεί να φέρει την ανάκαμψη της οικονομίας.

Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι το κύριο βάρος των κυβερνητικών πρωτοβουλιών θα πρέπει, από τις πρώτες ημέρες, να στραφεί στην αντιμετώπιση των δύο χρόνιων ελλειμμάτων της χώρας, του εμπορικού και του δημοσιονομικού.

Ο κ. Κασιμάτης επισημαίνει ότι η αντιμετώπιση του εμπορικού ελλείμματος, προϋποθέτει, ουσιαστική βελτίωση της εθνικής ανταγωνιστικότητας, η οποία, σήμερα, βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα και προτείνει:«Για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της παραγωγής μας απαιτούνται αναδιάρθρωση της δομής του παραγωγικού ιστού, σε συνδυασμό με την πληρέστερη αξιοποίηση των οικονομιών κλίμακας, βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, με την άρση των διάσπαρτων αντικινήτρων, πάταξη της γραφειοκρατίας και απλοποίηση των διαφόρων διοικητικών διαδικασιών, ένταση του υγιούς ανταγωνισμού και καταπολέμηση όσων μονοπωλιακών καταστάσεων επιβιώνουν ακόμη, σύνδεση της εκπαίδευσης με την παραγωγή, άνετη και φθηνή χρηματοδότηση των υγιών και δυναμικών μονάδων».

Το δημοσιονομικό έλλειμμα «απαιτεί, εκλογίκευση των δημοσίων δαπανών (μείωση του κράτους, αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των κρατικών πόρων, καταπολέμηση της κρατικής σπατάλης, αξιοκρατική στελέχωση των δημοσίων υπηρεσιών κ.α.) και αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής (ηλεκτρονικές διασταυρώσεις, αντικειμενικά εισοδηματικά τεκμήρια, πάταξη της διαπλοκής, συστηματικότεροι και έγκαιροι έλεγχοι φορολογικών δηλώσεων και, κυρίως, ριζικός εκσυγχρονισμός του φοροελεγκτικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού μας). Με την πολιτική αυτή επιτυγχάνεται, χωρίς παρενέργειες, η ταχεία αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους που αποτελεί το κύριο εμπόδιο στην άσκηση μιας δυναμικότερης αναπτυξιακής και κοινωνικής πολιτικής.» σημειώνει ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ.

Σκόπιμη θεωρείται, όπως τονίζεται, η προώθηση δυναμικότερης ισορροπίας και συνεργασίας ανάμεσα στα μικρά και μεσαία επιχειρηματικά μεγέθη και τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Επισημαίνει ότι στο χώρο των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων υπάρχουν αρκετές μη βιώσιμες και παρασιτικές μονάδες, κρατικοδίαιτες σε μια μεγάλη έκταση και εσωστρεφείς, που δεν έχουν θέση σε ένα σύγχρονο, ανταγωνιστικό, παραγωγικό σύστημα, αλλά υπάρχει και να πλήθος βιώσιμων και δυναμικών μονάδων που καινοτομούν, αξιοποιούν προηγμένη τεχνολογία και σύγχρονες μορφές οργάνωσης, ερευνούν ξένες αγορές και διεισδύουν εμπορικά σ΄ αυτές διευρύνοντας τις εξαγωγές μας, την απασχόληση, τα συνολικά φορολογικά έσοδα και αυτών των επιχειρήσεων θα πρέπει να ενισχυθεί η προσπάθεια.

Καταλήγοντας ο κ. Κασιμάτης υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να αποδοθεί ιδιαίτερη σημασία στην προστασία της υγιούς επιχειρηματικότητας από άδικες και συκοφαντικές επιθέσεις. Γενικεύσεις κατηγοριών, με αφορμή καταδικαστέες αντικοινωνικές συμπεριφορές ελάχιστων μεμονωμένων επιχειρηματιών, είναι απαράδεκτες και δεν συμβάλλουν στην αναγκαία, για την έξοδο από την κρίση, κινητοποίηση όλων των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου και στην ευόδωση των πρωτοβουλιών για την προσέλκυση ξένων επιχειρηματικών κεφαλαίων.