Skip to main content

Πρόταση βουλευτών ΠΑΣΟΚ για τρεις εξεταστικές επιτροπές

Τη σύσταση τριών εξεταστικών επιτροπών για τη Siemens, τα ομόλογα και το Χρηματιστήριο ζητούν 128 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με πρόταση που κατέθεσαν στον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο.
Τη σύσταση τριών εξεταστικών επιτροπών με αντικείμενο τις υποθέσεις της Siemens, των ομολόγων και του Χρηματιστηρίου ζητούν 128 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με πρόταση που κατέθεσαν στον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο αργά το βράδυ της Πέμπτης.

Η πρόταση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για τα ομόλογα θέτει δεκατέσσερα ζητήματα προς διερεύνηση και μεταξύ άλλων: τις πολιτικές ευθύνες των κυβερνητικών παραγόντων της περιόδου 2004-2007, γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ προώθησε στα ασφαλιστικά ταμεία ομόλογα υψηλού κινδύνου, γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ δεν δημοσιοποίησε τους ακριβείς όρους έκδοσης όλων των σχετικών συμβάσεων που αφορούν δομημένα ομόλογα, γατί αδρανοποιήθηκε ο νομίμως προβλεπόμενος έλεγχος από την Τράπεζα της Ελλάδος, γιατί την 6.7.2005 οι διοικήσεις οκτώ ασφαλιστικών ταμείων και την επομένη (7.7.2005) ακόμη πέντε διοικήσεις αποφάσισαν ταυτοχρόνως να ΄σπάσουν΄ ομόλογα σταθερής απόδοσης και να επενδύσουν σε δομημένα ομόλογα υψηλού ρίσκου, ποια ασφαλιστικά ταμεία συνήψαν δάνεια, με ελληνικές και ξένες Τράπεζες με ποιους όρους και μέσα από ποιες διαδικασίες.

Για την υπόθεση της Ζίμενς οι βουλευτές τονίζουν ότι πρέπει να διερευνηθεί στο σύνολό της και σε βάθος χρόνου για να φωτιστούν όλες οι πτυχές και να καταλογιστούν οι πολιτικές ευθύνες σε όλους όσοι ενέχονται ή συνήργησαν με οποιοδήποτε τρόπο, τόσο στις παράνομες δραστηριότητες της εταιρείας όσο και στην επιχείρηση συγκάλυψης των ευθυνών για την μετά το 2004 περίοδο.

Για την υπόθεση των χρηματιστηριακών συναλλαγών, κυρίως της περιόδου 1998-2008 οι βουλευτές επισημαίνουν ότι κρίνεται επιβεβλημένη η έρευνα από τη Βουλή για τον τυχόν εντοπισμό ευθυνών προς κάθε κατεύθυνση. Ταυτόχρονα ζητείται να αποκαλυφθούν οι αδυναμίες και τα κενά του νομοθετικού και θεσμικού πλαισίου και της λειτουργίας των εποπτικών και ελεγκτικών αρχών.

Προκειμένου να αποφασιστεί η συγκρότηση των επιτροπών, απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, που δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 120 θετικές ψήφους.