Skip to main content

Πρόταση Δανιηλίδη για εκστρατεία εμπάργκο σε τουρκικά προϊόντα από ΟΤΑ

Ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών προτείνει σύσσωμη η ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση να αναλάβει εκστρατεία εμπάργκο στα τουρκικά προϊόντα.

Να αναλάβει σύσσωμη η ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση, δήμοι και Περιφέρειες, εκστρατεία εμπάργκο στα τουρκικά προϊόντα προτείνει ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης μετά την απόφαση της Άγκυρας να μετατρέψει σε τζαμί την Αγιά Σοφιά.

Σε μακροσκελή ανακοίνωσή του ο κ. Δανιηλίδης επισημαίνει πως «η αρρωστημένη εξουσιομανία του να αναδειχθεί σε Σουλτάνος φιλοδοξώντας να αναβιώσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία και το Χαλιφάτο, δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτή από την παγκόσμια κοινότητα και του διεθνείς Οργανισμούς».

Αναλυτικά η δήλωση - καταγγελία του δημάρχου Νεάπολης Συκεών, Σίμου Δανιηλίδη:

«Οι προκλήσεις του βάρβαρου, αιμοσταγούς και ισλαμοφασίστα προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά του Χριστιανισμού, του Ελληνισμού αλλά και κατά του παγκόσμιου αισθήματος περί τον πολιτισμό, δεν έχουν τέλος…

»Η ανεκδιήγητη απόφαση να μετατρέψει σε ισλαμικό τέμενος-τζαμί αυτό το ιστορικό σύμβολο του Ορθόδοξου Χριστιανισμού και του Ελληνισμού, αυτό το Μνημείο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς, όπως ανά τους αιώνες έχει καθαγιασθεί ο ναός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, αποτελεί παγκόσμια ιστορική πρόκληση που δεν μπορεί και δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη, αλλά πολύ περισσότερο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή χωρίς τις βαριές συνέπειες που αρμόζουν σ’ αυτήν την απόφαση που αποτελεί όνειδος.

»Οι όποιοι λόγοι ώθησαν τον πρόεδρο της Τουρκίας σ’ αυτήν την απόφαση δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τη διολίσθησή του σ’ αυτή τη μέγιστη προσβολή για όλον τον πολιτισμένο κόσμο και τον χριστιανισμό.

»Η αρρωστημένη εξουσιομανία του να αναδειχθεί σε Σουλτάνος φιλοδοξώντας να αναβιώσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία και το Χαλιφάτο, δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτή από την παγκόσμια κοινότητα και του διεθνείς Οργανισμούς. Δεν μπορεί και δεν δικαιούται να χρησιμοποιήσει αυτό το σύμβολο ως νέο εργαλείο της πολιτικής του, όπως αδίστακτα πράττει με τους πρόσφυγες.

»Γι’ αυτό το Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, το ιερό σύμβολο του Χριστιανισμού και του Ελληνισμού, που από το 537 μ.Χ. στέκει αγέρωχο στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης και το σεβάστηκαν ακόμη και οι μεγάλοι σεισμοί, αυτό το ιερό σύμβολο που ακόμη και ο σφαγέας των Ελλήνων του Πόντου, ο Μουσταφά Κεμάλ πασάς, και όχι Ατατούρκ όπως αποκαλείται από ανιστόρητους (άτα=πατέρας, πατριάρχης, Τουρκ=Τουρκία), το 1934 το μετέτρεψε από ισλαμικό τέμενος σε μουσείο, ήρθε η 10η Ιουλίου 2020 για να προστεθεί στο παγκόσμιο ημερολόγιο ως νέα αποφράδα ημέρα, ανάλογης εκείνης της 29ης Μαΐου του 1453.

»Η εξέλιξη αυτή δεν είναι θέμα Ελλάδας-Τουρκίας, ούτε καν της παγκόσμιας χριστιανικής κοινότητας με την Τουρκία, αλλά είναι θέμα της παγκόσμιας κοινότητας του πολιτισμού, της ειρήνης και του διαθρησκευτικού διαλόγου.

»Αυτή η ιεροσυλία, που έχει προκαλέσει κύματα αντιδράσεων ακόμη και εντός της Τουρκίας από διανοούμενους, νομπελίστες, νομικούς αλλά και θεολόγους του Ισλάμ, πρέπει να ανακληθεί άμεσα με κάθε πρόσφορο τρόπο και μέσο, πριν καν χρειασθεί να φθάσουμε στην ημέρα (24 Ιουλίου) που έχει ορισθεί ως πρώτη λειτουργία της Αγιά-Σοφιάς ως τεμένους.

»Η παγκόσμια κοινότητα, οι διεθνείς Οργανισμοί και οι κυβερνήσεις των κρατών πρέπει να αντιδράσουν άμεσα και να ανακόψουν αυτόν τον προκλητικό επεκτατισμό του Τούρκου προέδρου που δείχνει ασέβεια απέναντι στη θρησκεία, απέναντι στην ιστορία και στον πολιτισμό. Σ’ αυτές οφείλει να προσφύγει άμεσα και δυναμικά η ελληνική κυβέρνηση και να απαιτήσει την αποτελεσματική τους παρέμβαση.

»Για όσους παρέμειναν μέχρι και σήμερα αφελείς απέναντι στον ισλαμοφασίστα Ερντογάν, θα πρέπει να έχει γίνει απολύτως κατανοητό πλέον ότι ο Τούρκος πρόεδρος έχει εφιαλτικό σχεδιασμό που θέτει άμεσα σε κίνδυνο την ειρήνη, όχι μόνο στην περιοχή πέριξ της Τουρκίας αλλά και σε όλη της Μεσόγειο (βλ. Λιβύη και απειλές προς την Αίγυπτο), όπως και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

»Οι παγκόσμιοι και διεθνείς Οργανισμοί (ΟΗΕ, UNESCO, ΝΑΤΟ, Ε.Ε. και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κ.ά.), οι κυβερνήσεις των χωρών όλου του κόσμου, οι αυτοδιοικητικοί θεσμοί και Όργανα (Επιτροπή των Περιφερειών, CCRE-CEMR), τα συνδικαλιστικά, πολιτικά και κοινωνικά κινήματα όλου του πλανήτη πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να καταδικάσουμε την αποτρόπαια αυτή πράξη. Όλοι οι παραπάνω φορείς και θεσμοί της παγκόσμιας κοινότητας πρέπει να λάβουν αποτελεσματικά μέτρα τιμωρίας και να μη μείνουν απλά και μόνο στις καταγγελίες. Ειδικά, δε, οι παγκόσμιοι Οργανισμοί και οι κυβερνήσεις των κρατών οφείλουν να προχωρήσουν άμεσε σε εμπάργκο στην πώληση όπλων και οπλικών συστημάτων προς την Άγκυρα.

»Τέλος, προτείνω σύσσωμη η ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση, δήμοι και Περιφέρειες, να αναλάβουμε εκστρατεία εμπάργκο τούρκικων προϊόντων».