Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022
x

ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΓΙΑ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗΣ ΤΩΝ ΥΠΕΡΩΡΙΩΝ ΛΟΓΩ COVID

Να καταβάλει η Πολιτεία στους εργαζόμενους την προσαύξηση για την υπερωριακή απασχόληση τους προς αναπλήρωση της απουσίας τους ζητεί η Άννα Ευθυμίου

Να καταβάλει η Πολιτεία στους εργαζόμενους την προσαύξηση για την υπερωριακή απασχόλησή τους προς αναπλήρωση της απουσίας τους από την εργασία τους λόγω Covid - 19 προτρέπει το υπουργείο Εργασίας η κ. Άννα Ευθυμίου με σχετική ερώτηση της στη Βουλή.

Στο πλαίσιο της άσκησης του κοινοβουλευτικού ελέγχου η βουλευτής της ΝΔ στην Α΄ Θεσσαλονίκης, Άννα Ευθυμίου, θέτει προς εξέταση την τροποποίηση του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου (άρθρο 15 παρ. 1 εδ. 3 του Ν.4722/2020), που ορίζει την αναπλήρωση πέραν του νόμιμου ωραρίου εργασίας, του χρόνου απουσίας του εργαζομένου από την εργασία του, λόγω περιορισμού του εργαζομένου κατ’ οίκον για την αποφυγή της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, χωρίς ο εργαζόμενος να δικαιούται καμία προσαύξηση ή αμοιβή για πρόσθετη εργασία.

«Έχοντας γίνει αποδέκτης του ζητήματος αυτού από εργαζόμενους και εκπροσώπους τους στον ιδιωτικό τομέα», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η κ. Ευθυμίου – και με την ιδιότητά της και ως δικηγόρος με εξειδίκευση στο Εργατικό Δίκαιο – προτείνει τη βελτιστοποίηση του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου (άρθρο 15, παρ. 1, εδ.3 του Ν. 4722/20). Η πρωτοβουλία της αποσκοπεί στην αποκατάσταση της δυσμενούς κατάστασης σε βάρος των εργαζόμενων, όπως αυτοί της το μεταφέρουν, η οποία προκαλείται από το γεγονός ότι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν self-test, αλλά και να εργαστούν πέραν του νόμιμου ωραρίου τους χωρίς πρόσθετη αμοιβή, για να αναπληρώσουν την απουσία από την εργασία τους, η οποία οφείλεται στον κατ’ οίκον περιορισμό τους, στην περίπτωση που το αποτέλεσμα του self – test βγει θετικό και στη συνέχεια μεταβληθεί κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου σε αρνητικό.  

Ακόμη, όπως σημειώνεται, προσβλέπει στο να μην αποτελέσει αντικίνητρο για τον κατ’ οίκον περιορισμό οικείου προσώπου με τον εργαζόμενο που βρέθηκε θετικός στον COVID-19 σε self-test, πολύ δε μάλλον και στην περίπτωση που αυτό έχει επιβεβαιωθεί, το γεγονός ότι ο εργαζόμενος δεν δικαιούται, κατά τον χρόνο αναπλήρωσης του ημίσεος των εργάσιμων ωρών που αντιστοιχούν στο χρονικό διάστημα παραμονής κατ’ οίκον, καμία προσαύξηση ή αμοιβή για πρόσθετη εργασία. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να εξακολουθούν να παρέχουν την εργασία τους πιθανοί φορείς του κορωνοϊού, οδηγώντας στην αύξηση της διασποράς της πανδημίας, επισημαίνεται.

Η κ. Ευθυμίου εξηγεί ότι «πρόκειται για μια πρόταση που ενισχύει το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, σε μια περίοδο κατά την οποία η Κυβέρνηση πράττει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό, ώστε να επεκτείνει το δίχτυ προστασίας που έχει απλώσει πάνω από επιχειρήσεις, εργαζόμενους και οικογένειες και φυσικά να περιορίσει τη διασπορά του COVID – 19 στους χώρους εργασίας. Με δεδομένο πως το Υπουργείο Εργασίας έχει επιδείξει αυξημένα αντανακλαστικά, φρονώ πως θα αξιολογήσει με θετικό πρόσημο την παρούσα παρέμβαση».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ