Skip to main content

Πρόταση ΕΣΘ προς την κυβέρνηση για την πληρωμή των υποχρεώσεων

Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης τονίζει στην επιστολή του προς δύο υπουργούς οτι η πρόταση του αποσκοπεί στο να μην χαθεί καταναλωτικό κεφάλαιο

Την πρότασή του προς τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης & Επενδύσεων έθεσε με επιστολή του ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, αναλύοντας τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσουν να ανταποκριθούν οι επιχειρηματίες στις υποχρεώσεις πληρωμών τους, με σκοπό να μην χαθεί καταναλωτικό κεφάλαιο.

Η επιστολή κοινοποιήθηκε στη Διευθύντρια Γραφείου Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη κα Μαρία Αντωνίου, στον υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Θεόδωρο Καράογλου, στον Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Π.Κ.Μ. κ. Κώστα Γιουτίκα και στους Βουλευτές Θεσσαλονίκης.

Όπως αναφέρει ο Εμπορικός Σύλλογος στην επιστολή, «η λογική ότι χάσαμε 75 ημέρες δουλειάς, μεταφέροντας τις υποχρεώσεις μας 75 ημέρες πίσω, δυστυχώς δεν προσφέρει τίποτε άλλο από το να μετακινεί τον τοίχο στον οποίο μπορεί να πέσει η ήδη εύθραυστη οικονομία μας εβδομήντα πέντε μόλις μέτρα μακριά». 

Ο ΕΣΘ τονίζει οτι η πρόταση του αποσκοπεί στο να μην χαθεί καταναλωτικό κεφάλαιο. 

Αναλυτικά η επιστολή:

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Καταρχάς δράττομαι της ευκαιρίας να συγχαρώ τόσο εσάς προσωπικά όσο και σύσσωμη την Κυβέρνηση για την ετοιμότητα που επιδείξατε σε μια από τις πιο κρίσιμες φάσεις της σύγχρονης ιστορίας, κατά την οποία ολόκληρη η ανθρωπότητα ήρθε αντιμέτωπη με το φάσμα του θανάτου που έφερε στο προσκήνιο ο Covid-19 και κλήθηκε να αντιπαλέψει πραγματικά ασύμμετρες απειλές, διασφαλίζοντας τις μικρότερες δυνατές απώλειες σε επίπεδο ανθρώπινων ζωών.

Ωστόσο, για ολόκληρο τον κόσμο και τις εκλεγμένες Κυβερνήσεις του, η κρίση που προκαλεί ο κορωνοϊός κρατά κάτι από τα χαρακτηριστικά της Λερναίας Ύδρας και θα αποδείξει την πραγματική φυσιογνωμία του από την επομένη της νίκης μας απέναντι στην εξάπλωση του. Η επόμενη μέρα της νίκης όλων μας απέναντι στην Πανδημία, αλλά κυρίως η δική σας νίκη που διαχειρίζεστε επιτελικά την μάχη αυτή, θα εξαρτηθεί από την επιτυχία σας να βρείτε λύση σε μία εξαιρετικά δύσκολη εξίσωση που χρειάζεται να λυθεί με ιδιαίτερα ευρηματικές μεθόδους και πρακτικές που ίσως έως σήμερα να μην έχουν εφαρμοστεί, αλλά είναι απαραίτητο να εξευρεθούν και με θάρρος να εφαρμοστούν, όπως με θάρρος προχωράτε μέχρι σήμερα. Λαμβάνοντας υπόψιν ότι τεράστια απώλεια ανθρώπινων ζωών μπορεί να προκαλέσει και η οικονομική ύφεση, το φάντασμα της οποίας ήδη αντιμετωπίζουμε όσοι κρατάμε τα μαγαζιά μας κλειστά, για σχεδόν δυο μήνες τώρα.

Η λογική ότι χάσαμε 75 ημέρες δουλειάς, μεταφέροντας τις υποχρεώσεις μας 75 ημέρες πίσω, δυστυχώς δεν προσφέρει τίποτε άλλο από το να μετακινεί τον τοίχο στον οποίο μπορεί να πέσει η ήδη εύθραυστη οικονομία μας εβδομήντα πέντε μόλις μέτρα μακριά. Στον τοίχο όμως αυτόν κινδυνεύουμε να συντριβούμε ΟΛΟΙ και όχι μόνο οι αδύνατοι «παίκτες», όπως συχνά θέλουν με περισσή έπαρση να λένε αυτοί που αυτοπροσδιορίζονται ως δυνατοί. Οι πολλοί αδύνατοι κρίκοι συμπαρασύρουν τους δυνατούς και η αλυσίδα σπάει…

Δυστυχώς το πρόβλημα έχει βάθος και δεν λύνεται με τη λογική των ελάχιστων απωλειών. Όπως επίσης δεν λύνεται με τη λογική που θέλει το ισχυρό οικονομικό κομμάτι της κοινωνίας να σκυλεύει το αδύνατο. Στην τελευταία περίπτωση, η κοινωνική έκρηξη θα είναι μονόδρομος και κανείς από εμάς, Κυβερνώντες και Κυβερνώμενους, δεν θέλει να βρεθεί αντιμέτωπος με κοινωνικά φαινόμενα, των οποίων η έκρηξη θα θυμίζει τις γνωστές βόμβες διασποράς Napalm.
Ο μόνος τρόπος να ανταποκριθούν οι επιχειρηματίες στις υποχρεώσεις πληρωμών τους, σχετικό υπολογιστικό γράφημα των οποίων βλέπετε κάτωθι, καλύπτοντας τις οικονομικές υποχρεώσεις τους στην ώρα τους, είναι η λήψη δανείου με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου από όποιον σχετικό οργανισμό (Αναπτυξιακή τράπεζα, ΕΤΕΑΝ κλπ.), με έναν άλλο από αυτόν που εσείς προτείνατε τρόπο. Δάνειο το οποίο θα αποπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις προς όλους τους εμπλεκόμενους.

Η πρόταση η δική μας αποσκοπεί στο να μην χαθεί καταναλωτικό κεφάλαιο.

Προτείνουμε, χωρίς αποκλεισμούς από το τραπεζικό σύστημα ή άλλους φορείς, τη διάσωση, αν είναι δυνατόν, όλων των συναδέλφων και μη, ως εξής :

1) Δημιουργία πλατφόρμας, στην οποία θα καταγραφούν όλες οι απώλειες – δαπάνες λόγω κορωνοϊού, για το χρονικό διάστημα από έναρξη έως τέλους lockdown.

2) Δημιουργία 2ης πλατφόρμας, από την ημέρα επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων και έως 31/12/2020

Από 10/03/2020 έως άνοιγμα καταστημάτων Από άνοιγμα καταστημάτων έως 31/12/2020

 

Από 10/03/2020 έως άνοιγμα καταστημάτων

Από άνοιγμα καταστημάτων έως 31/12/2020 

 

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 2

ΕΝΟΙΚΙΑ

100%

40%

ΡΕΥΜΑ

100%

40%

ΤΗΛΕΦΩΝΟ

100%

40%

ΝΕΡΟ

100%

40%

ΕΙΣΦΟΡΕΣ

100%

40%

ΜΙΣΘΟΙ

100%

40%

ΔΩΡΟ ΠΑΣΧΑ

100%

ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΔΕΙΑΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΕΞΟΔΑ

100%

40%

1 + 2
Πληρωμή σε 60 ισόποσες δόσεις, αρχής γενομένης από 30/9/2020 με κείμενο επιτόκιο Euribor. Σήμερα είναι αρνητικό.

3) Δημιουργία 3ης και 4ης πλατφόρμας , που θα αφορά υποχρεώσεις επιταγών και δανείων.

Από 10/03/2020 έως άνοιγμα καταστημάτων Από άνοιγμα καταστημάτων έως 31/12/2020

 

Από 10/03/2020 έως άνοιγμα καταστημάτων

Από άνοιγμα καταστημάτων έως 31/12/2020 

 

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 3

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 4

ΕΠΙΤΑΓΕΣ

100%

50%

ΔΑΝΕΙΑ (δόσεις, τόκοι κ.λ.π.)

100%

50%

3 + 4

Πληρωμή σε 60 ισόποσες δόσεις, με την προϋπόθεση ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι θα πληρωθούν στην ώρα τους.

Εξυπακούεται ότι δεν θα δοθούν χρήματα απευθείας στον ενδιαφερόμενο, αλλά θα πληρωθούν έναντι οι υποχρεώσεις για λογαριασμό του.
Στόχος της ως άνω πρότασης είναι η αποφυγή ντόμινο υπερχρεωμένων επιχειρήσεων.
Παράλληλα , χρειάζεται να ληφθεί άμεσα ειδική μέριμνα για τα κόκκινα δάνεια γενικώς και πολύ περισσότερο για τα κόκκινα δάνεια Α΄ κατοικίας. Για να αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις που σίγουρα θα επηρεάσουν την ομαλή επανεκκίνηση της αγοράς.
Επίσης , προτείνουμε άμεσα την κατάργηση του άδικου φόρου επιτηδεύματος , καθ’ ότι είναι αδύνατον επιχειρήσεις που έκαναν επι 10 χρόνια ένα μαραθώνιο για να υφίστανται , σήμερα να βρίσκονται στην αφετηρία ενός νέου μαραθωνίου , μη γνωρίζοντας τι τους επιφυλάσσει το αύριο.

Με τις παραπάνω προτάσεις μας :

1. Δεν δημιουργείται πρόβλημα σε καμία κατηγορία εμπλεκόμενων στην κοινωνία του επιχειρείν
2. Δεν θίγονται θέσεις εργασίας
3. Δεν κινδυνεύουν εργαζόμενοι από αναγκαστικές μειώσεις μισθών λόγω δυσπραγίας.
4. Δεν χάνεται καταναλωτικό κεφάλαιο, που είναι τόσο αναγκαίο για την επαναλειτουργία της αγοράς.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο κ.κ. Υπουργοί, η αγορά θα επανέλθει στον Ιανουάριο του 2020 , που δεν ήταν μεν στα καλύτερά της, αλλά υπήρχε η ελπίδα ότι μπορούμε επιτέλους να τα καταφέρουμε και να πάμε μπροστά.

ΕΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙ Η ΕΛΠΙΔΑ , ΔΕΝ ΥΠΆΡΧΕΙ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

Είμαστε πάντα στην διάθεσή σας, για οποιαδήποτε βοήθεια ή διευκρίνιση μπορούμε να προσφέρουμε.

Με εκτίμηση

Παντελής Φιλιππίδης
Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης
Πρόεδρος Ο.Ε.Π.Ε.Κ.Α.Μ.Θ.
Α΄ Αντιπρόεδρος Ε.Σ.Ε.Ε.