Skip to main content

Πρόταση για τη δημιουργία Design Center στην Ελλάδα

Ισχυρή κοινότητα designers στην Ελλάδα και ιδίως στη Θεσσαλονίκη, που όμως λειτουργεί άναρχα και χρειάζεται πλαίσιο οργάνωσης

Design όπου σχεδιασμός, design όπου ολιστική επιχειρηματική στρατηγική και δράση και όχι όπου εμφάνιση ή μόδα, όπως πολύ καθαρά τέθηκε από Έλληνες και ξένους ομιλητές στο συνέδριο «Innovation ID 2016» με διοργανωτή το ΚΕΠΑ.

«Design is foundation and not decoration», είναι μία καινοτόμoς μεθοδολογία, αναπτυξιακή, για επιχειρήσεις και φορείς κι αν θέλει η Ελλάδα να επενδύσει σε αυτή θα πρέπει να προωθήσει την δημιουργία ενός Design Center, πρόταση που έγινε από ξένους εισηγητές προς το ΚΕΠΑ, καλώντας το να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία.

Το Νορβηγικό Κέντρο για Design χρηματοδοτείται κάθε χρόνο με το ποσό των 10 εκατ. ευρώ, είπε ο  εκπρόσωπός του κ. Jan Stavik, λέγοντας ότι «τελικώς καταλάβαμε ότι καινοτομία δεν είναι μόνο η τεχνολογία και πως το design είναι απαραίτητο για τη βιομηχανία ακριβώς επειδή αυτό κάνει τη διαφορά».

Στη Δανία, το αντίστοιχο Κέντρο, προωθεί το design φέρνοντας σε επαφή μέσω δράσεων και προγραμμάτων σχεδιαστές από διαφορετικούς κλάδους, είπε η κ. Christina Melander προσθέτοντας ότι όλα τα προγράμματα που αφορούν καινοτομία περιλαμβάνουν δράσεις design.

Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα και ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη, υπάρχει μία δυναμική κοινότητα design, η οποία όμως λειτουργεί άναρχα και η οποία χαρακτηρίζεται από την παρουσία εταιρειών, ανεξάρτητων επαγγελματιών και πολλών αλεξιπτωτιστών, ενώ υπάρχει «ολική έλλειψη γνώσης όσον αφορά στον ολιστικό σχεδιασμό», υποστήριξε ο κ. Πάνος Ρεμούνδος του Creativity Platform.

Επειδή δε το design αγγίζει και ευαίσθητους κλάδους για τη δημόσια υγεία, όπως των τροφίμων και της ιατρικής τεχνολογίας, η σφραγίδα και το περιεχόμενο των πιστοποιήσεων είναι μεγάλης σημασίας, είπε ο πρόεδρος της ΑΖΚ Θεσσαλονίκης κ. Παντελής Αγγελίδης, μιλώντας για μία φιλοσοφία και προσέγγιση που πρέπει να βρίσκεται στη βάση κάθε επιχείρησης.

Στην Ευρώπη έχουν συνειδητοποιήσει τη σημασία της σύνδεσης εκπαίδευσης/κατάρτισης στις επιχειρήσεις με design/σχεδιασμό, καθώς και της ανάγκης για εκπαίευση των...εκπαιδευτών, είπε ο κ. Daniele Pozzo, της ιταλικής D Appolonia S.p.A. Εταιρείες σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο του Μιλάνο έχουν εκπονήσει έχουν καταρτίσει ένα τέτοιο πρόγραμμα εκπαίδευσης, το οποίο θα αξιοποιηθεί για να γίνουν 50 εκπαιδευτικά σεμινάρια σε περισσότερες από 25 χώρες, μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα.

Πιο κοντά στην φιλοσοφία και πρακτική του ολιστικού σχεδιασμού/design, βρίσκονται start ups, εταιρείες της κοινωνικής οικονομίας και της sharing economy, είπε ο κ. Δημήτρης Δημητριάδης της BrainBox, περιγράφοντας το σχεδιασμό και την οργάνωση του Easybike.