Skip to main content

Πρόταση για την αξιοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης

Η διοίκηση του ΟΛΑ επεξεργάζεται πρόταση για την αξιοποίηση του λιμανιού με παραχωρήσεις και ΣΔΙΤ, ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα πώλησης.

Μέσα στις επόμενες ημέρες η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης θα πρέπει να παρουσιάσει στην κεντρική κυβέρνηση και στα αρμόδια υπουργεία την πρότασή της για την αξιοποίηση του ακριτικού λιμανιού με "ήπιους" τρόπους ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα πώλησης της ΟΛΑ Α.Ε.

Όπως είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΑ κ. Χρήστος Δούκας, στη Voria.gr, στη συνάντηση που τελικώς πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα και στην οποία μετείχε ο υπουργός Επικρατείας και στελέχη των συναρμόδιων υπουργείων, κατά πρώτον τονίσθηκε ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση για την πώληση της ΟΛΑ Α.Ε.

Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης θα πρέπει να αξιοποιηθεί και οι πιθανοί τρόποι αξιοποίησης συζητήθηκαν κατά την σύσκεψη αφού μάλιστα υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για τον ΟΛΑ και την περιοχή που αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη αξία σαν ενεργειακός και μεταφορικός κόμβος.

Ο Οργανισμός θα πρέπει στο αμέσως επόμενο διάστημα- ως τα τέλη Μαρτίου, αρχές Απριλίου- να παρουσιάσει στα συναρμόδια υπουργεία την πρότασή του για την αξιοποίηση του λιμένα.

Σύμφωνα με τον κ. Δούκα, το σχέδιο που ήδη επεξεργάζονται οι υπηρεσίες με την διοίκηση του ΟΛΑ, βασίζεται στους τρεις πυλώνεις που μπορούν να αποτελέσουν την βάση ανάπτυξης του λιμανιού. Συγκεκριμένα:

- Ο πρώτος πυλώνας αφορά την αξιοποίηση των λιμενικών εγκαταστάσεων με παραχωρήσεις για χρήση.

- Ο δεύτερος πυλώνας αφορά την αξιοποίηση μέσω συνεργειών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, δηλαδή με έργα ΣΔΙΤ.

- Ο τρίτος και ιδιαίτερα κρίσιμος αφορά την διερεύνηση των δυνατοτήτων ίδρυσης και λειτουργίας Ελεύθερης Ζώνης.