Skip to main content

Πρόταση Μπίλλια για αναβάθμιση των σχολικών κτηρίων της Θεσσαλονίκης

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ προτείνει τη σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα ώστε να χρηματοδοτηθεί ένα ευρύ πρόγραμμα αναβάθμισης των σχολικών κτηρίων.

Την πρότασή του για την υποστήριξη ενός ευρέος προγράμματος αναβάθμισης των σχολικών κτηρίων δημοσιοποίησε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook ο πρόεδρος του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, Πάρις Μπίλλιας

Ο ίδιος τονίζει τη σοβαρότητα του προβλήματος αναφέροντας ότι «πολλά σχολεία, ιδιαίτερα στον Δήμο Θεσσαλονίκης, έχουν κατασκευαστεί στην δεκαετία του 70 και του 80, με παλιούς αντισεισμικούς κανονισμούς, χωρίς καν μελέτη θερμομόνωσης» και επισημαίνει ότι χρειάζεται ένα ευρύ πρόγραμμα αναβάθμισης.

Μάλιστα, ο κ. Μπίλλιας προτείνει για τη χρηματοδότηση του προγράμματος τη σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), είτε σε επίπεδο δήμου είτε σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας.

Αναλυτικά η ανάρτηση:

Πολλά σχολεία, ιδιαίτερα στον Δήμο Θεσσαλονίκης, έχουν κατασκευαστεί στην δεκαετία του 70 και του 80, με παλιούς αντισεισμικούς κανονισμούς, χωρίς καν μελέτη θερμομόνωσης. Για να καταστούν ασφαλή και κατάλληλα για παιδιά και δασκάλους, χωρίς περιστατικά όπως αυτό του 5ου δημοτικού σχολείου, θα πρέπει να σχεδιαστεί ένα ευρύ πρόγραμμα ουσιαστικής αναβάθμισης. Η πεπατημένη της επαιτείας χρημάτων από την πολιτεία, δεν αποτελεί λύση, αλλά μάλλον άλλοθι αδράνειας. Τι θα μπορούσε να γίνει κατά την άποψη μου; Συμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), είτε σε επίπεδο δήμου είτε σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας, για εκσυγχρονισμό και συντήρηση των κτιρίων για 25 χρόνια. Με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, από το ΕΣΠΑ, από δάνειο από ιδιωτικές τράπεζες ή από συνδυασμό των παραπάνω. Η αποπληρωμή των δανείων γίνεται σε 25 χρόνια, ο δήμος αποτινάζει από επάνω του την ευθύνη της συντήρησης και τα παιδιά μας ζουν σε ένα ασφαλές και εξοπλισμένο με σύγχρονες υποδομές περιβάλλον. #ανεμιστήρας #σχολεία #Θεσσαλονίκη