Skip to main content

Πρόταση παραπομπής των αδελφών Ψωμιάδη για ηθική αυτουργία στα 45άρια

Ο εισαγγελέας εγκλημάτων διαφθοράς ζητεί να δικαστούν οι αδελφοί Ψωμιάδη για ηθική αυτουργία στις πράξεις απιστίας για την υπόθεση με τα «45άρια».

Νέα πρόταση παραπομπής των αδελφών Ψωμιάδη για τα «45άρια», δηλαδή τις απευθείας αναθέσεις έργων ύψους μέχρι 45 χιλιάδων ευρώ, και τις παράνομες συμβάσεις με μισθωτούς της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας.

Ο εισαγγελέας εγκλημάτων διαφθοράς Αχιλλέας Ζήσης εμμένει στην αρχική εκτίμηση του και προτείνει προς το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης να παραπεμφθούν σε Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Πριν ένα χρόνο, ο ίδιος εισαγγελέας είχε προτείνει να παραπεμφθούν σε δίκη ο πρώην νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο αδελφός του Διονύσης Ψωμιάδης και 6 πρώην στελέχη της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης για απιστία στην υπηρεσία και για ψευδείς βεβαιώσεις. Το δικαστικό συμβούλιο όμως έκρινε ότι πρέπει να συνεχιστεί η έρευνα από τον ανακριτή που χειρίστηκε την υπόθεση και να απαγγελθούν νέες κατηγορίες για τρεις από τους κατηγορούμενους.

Όπως και έγινε: Σε σχέση με την πρώτη υπόθεση των 456 έργων προϋπολογισμού έως 45.000 ευρώ, ασκήθηκε συμπληρωματική ποινική δίωξη εις βάρος των κατηγορουμένων Παναγιώτη Ψωμιάδη και Διονυσίου Ψωμιάδη, για ηθική αυτουργία από κοινού στις κακουργηματικές πράξεις απιστίας, που αποδίδονται σε πέντε άτομα.

Όσον αφορά τη δεύτερη υπόθεση των συμβάσεων μισθώσεως έργου, κατά του κατηγορουμένου πρώην γ.γραμματέα Δημητρίου Λευκόπουλου, ο οποίος φρόντιζε για την απασχόληση των συμβασιούχων σε διάφορες άσχετες υπηρεσίες της Νομαρχίας, ασκήθηκε συμπληρωματική δίωξη για άμεση συνέργεια στην κακουργηματική απιστίας.

Η δικογραφία έχει δύο σκέλη: Το πρώτο αφορά τις κατατμήσεις 456 έργων, συνολικής αξίας 15,3 εκατ. ευρώ που δόθηκαν με απευθείας αναθέσεις σε εργολάβους. Και το δεύτερο έχει να κάνει με  συμβάσεις της Νομαρχίας, και μετέπειτα περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με εργαζόμενους που εισέπραξαν παράνομα χρήματα, με ζημιά άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ για το δημόσιο.

Για την υπόθεση ασκήθηκε ποινική δίωξης εις βάρος 29 ατόμων, μεταξύ των οποίων είναι ένας πρώην δήμαρχος, ένας πρώην αντινομάρχης, πρώην διευθυντής και τμηματάρχες τεχνικών υπηρεσιών της αυτοδιοίκησης κ.α. Ο εισαγγελέας πρότεινε την παραπομπή των αδελφών Ψωμιάδη, του πρώην γ. γραμματέα και ακόμη πέντε κατηγορουμένων.