Skip to main content

Πρόταση – σοκ από τις Βρυξέλλες στην Ελλάδα για το ΠΣΑ

Μια πρόταση η οποία αποδεικνύει το μέγεθος της επιτροπείας που επιδιώκει να επιβάλλει η Κομισιόν στην Ελλάδα κατά το αμέσως προσεχές διάστημα διατυπώθηκε το προηγούμενο 48ωρο στον ίδιο τον υπουργό Οικ
Μια πρόταση η οποία αποδεικνύει το μέγεθος της επιτροπείας που επιδιώκει να επιβάλλει η Κομισιόν στην Ελλάδα κατά το αμέσως προσεχές διάστημα διατυπώθηκε το προηγούμενο 48ωρο στον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών. Σύμφωνα, λοιπόν, με πληροφορίες της Voria.gr, οι Βρυξέλλες ζητούν να τοποθετηθεί επί μονίμου βάσεως, στέλεχος της Eurostat στην ΕΣΥΕ. Ο ρόλος του θα είναι καθαρά ελεγκτικός, ενώ θα αναφέρεται αποκλειστικά στην ΕΕ κι όχι στην ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών. Η Κομισιόν κατ΄ αυτόν τον τρόπο θέλει να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία της ΕΣΥΕ και την γνησιότητα των στοιχείων με τα οποία τροφοδοτεί από εδώ και στο εξής τόσο τη Eurostat  όσο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η πληροφορία, προς το παρόν, δεν διαψεύδεται από ελληνικής πλευράς κι εφόσον ισχύει απολύτως, τότε για πρώτη φορά τίθεται ζήτημα περιορισμένης αρμοδιότητας της εθνικής κυβέρνησης εντός των ελληνικών ορίων. Ας σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα, ό,τι σχετικές προτάσεις είχαν  γίνει απέβλεπαν σε μια άτυπη παρουσία κοινοτικών στελεχών στην Αθήνα. Τώρα, όμως, ζητείται η επίσημη τοποθέτηση τοποτηρητή στην υπηρεσία – κλειδί για την εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας κι Ανάπτυξης (ΠΣΑ). Οι Βρυξέλλες επιμένουν ότι μόνο κατ’ αυτόν τον τρόπο θα είναι σίγουρες για την προώθηση των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί, ενώ δεν έχει γίνει επισήμως γνωστή η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης.