Skip to main content

Πρόταση Σπυράκη: Η ομάδα SpaceDot του ΑΠΘ υποψήφια για Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη

Την πρόταση υποψηφιότητας για την ομάδα SpaceDot του ΑΠΘ κατέθεσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η ευρωβουλευτής της ΝΔ-ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη.

Το Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη 2022 διεκδικεί η διεπιστημονική ομάδα SpaceDot του ΑΠΘ για την κατασκευή του νανοδορυφόρου AcubeSAT, ο οποίος προγραμματίζεται να τεθεί σε τροχιά στα τέλη του 2023. Την πρόταση υποψηφιότητας κατέθεσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η ευρωβουλευτής της ΝΔ-ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη.

Η SpaceDot είναι μια μη κερδοσκοπική, διεπιστημονική ομάδα, με έδρα το ΑΠΘ. Η ομάδα αριθμεί περισσότερα από 80 μέλη, φοιτητές προπτυχιακού, μεταπτυχιακού και διδακτορικού επιπέδου, σε 6 πανεπιστημιακά ιδρύματα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ερευνητικό αντικείμενο της ομάδας αποτελεί η διαστημική έρευνα και συγκεκριμένα η κατασκευή του νανοδορυφόρου AcubeSAT. Μέσω του AcubeSAT, η ομάδα στοχεύει να μελετήσει την επίδραση των περιβαλλοντικών συνθηκών του διαστήματος στην ανάπτυξη μικροοργανισμών.

Ο νανοδορυφόρος AcubeSAT, είναι ο πρώτος φοιτητικός δορυφόρος της Θεσσαλονίκης. Ξεκίνησε από  το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με επίσημη έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (European Space Agency- ESA) και με στόχο να τεθεί σε τροχιά  το 2023.

«Η Θεσσαλονίκη παράγει καινοτομία και αυτό αποδεικνύεται για άλλη μια φορά και με τη σχεδίαση και την κατασκευή του νανοδορυφόρου AcubeSAT από τη φοιτητική ομάδα SpaceDot του ΑΠΘ στο πλαίσιο του προγράμματος «Fly Your Satellite!3» του Εκπαιδευτικού Γραφείου του ESA», τόνισε η κ. Σπυράκη.

«Η ομάδα διεκδικεί «ένα εισιτήριο για εκτόξευση» και μέσω της  υποψηφιότητας  για το Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη 2022, καθώς ο νανοδορυφόρος  AcubeSAT, αποτελεί ορόσημο για τα ελληνικά ερευνητκά δεδομένα στον τομέα της αεροδιαστημιακής. Η δράση της ομάδας μας γεμίζει ελπίδα! Είναι ένα θετικό δείγμα γραφής για τις ευοίωνες προοπτικές που αναδύονται για τη Θεσσαλονίκη, η οποία εξελίσσεται σε πόλη της γνώσης, σε κόμβο πρωτοπορίας και νέας τεχνολογίας. Αν με ρωτάτε  πως φαντάζομαι τη Θεσσαλονίκη στο μέλλον, θα  σας πρότεινα να παρακολουθήσετε τα σχέδια και τη δραστηριότητα της SpaceDot», υπογράμμισε η κ.Σπυράκη.