Skip to main content

Πρόταση στον Άρειο Πάγο για να κριθούν παράνομοι τραπεζικοί όροι

Πρόταση ώστε να κριθούν παράνομοι και καταχρηστικοί τρεις τραπεζικοί όροι της Πειραιώς κατέθεσε η αρεοπαγίτης Δημητρούλα Υφαντή.
Πρότασηώστε να κριθούν παράνομοι και καταχρηστικοί τρεις τραπεζικοί όροι τηςΠειραιώς κατέθεσε, σύμφωνα με δημοσίευμα της Ναυτεμπορικής και του ΑΠΕ,η αρεοπαγίτης Δημητρούλα Υφαντή.

Ειδικότερα, η αρεοπαγίτης πρότεινε να κριθούν παράνομοι και καταχρηστικοί οι ακόλουθοι όροι:

α) Η προμήθεια 0,80 ευρώ ανά συναλλαγή που εισπράττει η τράπεζαΠειραιώς για κάθε κίνηση λογαριασμού (ταμιευτηρίου ή τρεχούμενου) πουαφορά ανάληψη ή κατάθεση μετρητών ή κατάθεση επιταγής, όταν οι κινήσειςείναι περισσότερες από τέσσερις το μήνα και ο λογαριασμός έχει μέσομηνιαίο υπόλοιπο 1.500 ευρώ ή περισσότερες από έξι το μήνα και ολογαριασμός έχει μέσο μηνιαίο υπόλοιπο 1.500,01 ευρώ έως 30.000 ευρώ ήπερισσότερες από 20 το μήνα και ο λογαριασμός έχει μέσο μηναίο υπόλοιποαπό 30.000,01 έως 100.000 ευρώ ή περισσότερες από 50 το μήνα και ολογαριασμός έχει μηναίο υπόλοιπο από 100.000,01 έως 200.000 ευρώ.

β) Η προμήθεια 1,40 ευρώ που εισπράττει η Τράπεζα για κάθε κατάθεση πουγίνεται σε λογαριασμό πελάτη της από τρίτο πρόσωπο και όχι από τον ίδιοτον πελάτη.

γ) Ο όρος που εμπεριέχεται στις δανειακές συμβάσεις (στεγαστικά δάνεια)που συνάπτει η Τράπεζα με τους καταναλωτές και ο οποίος προβλέπει «τηνκατάθεση του προϊόντος του δανείου σε δεσμευμένο λογαριασμό τουοφειλέτη στην Τράπεζα και τη σταδιακή αποδέσμευση αυτού με τηνταυτόχρονη όμως καταβολή τόκου εκ μέρους του οφειλέτη-καταναλωτή για τοσύνολο του ποσού του δανείου και όχι για το μέρος αυτού το οποίοβρίσκεται στη διάθεσή του».

Ο Άρειος Πάγος επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.