Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020
x

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΓΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΕΙΔΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΣΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε η Άννα Ευθυμίου, αναφορικά με τη λήψη μέτρων για τους εργαζόμενους γονείς των οποίων τα τέκνα δεν πηγαίνουν σχολείο

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε η βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Άννα Ευθυμίου, αναφορικά με τη λήψη μέτρων για τους εργαζόμενους γονείς και κηδεμόνες των οποίων τα τέκνα δεν πηγαίνουν σχολείο, λόγω αναστολής λειτουργίας σχολικής μονάδας ή τμήματος σχολικής μονάδας.

Η Άννα Ευθυμίου προτείνει τη θέσπιση ενός προστατευτικού πλαισίου ειδικής άδειας, ξεχωριστής από την ετήσια άδεια που δικαιούται ο εργαζόμενος γονέας όταν αναγκάζεται να φυλάξει το τέκνο του που φοιτά σε σχολική μονάδα ή τμήμα αυτής που έχει τεθεί σε αναστολή. Ευνόητο είναι, σύμφωνα με την κ. Ευθυμίου, ότι η ειδική αυτή άδεια δεν θα αποβαίνει σε βάρος των μηνιαίων αποδοχών των εργαζόμενων.

Η βουλευτής επισημαίνει ότι «οι γονείς και κηδεμόνες των μαθητών που δεν έχουν νοσήσει, αλλά που τα τέκνα τους παρακολουθούν το μάθημα μέσω διαδικτύου λόγω αναστολής λειτουργίας σχολικής μονάδας ή τμήματος σχολικής μονάδας, αναγκάζονται να μην προσέλθουν στο χώρο εργασίας τους, καθόσον αρκετοί εξ αυτών δεν έχουν τη δυνατότητα ανάθεσης της φροντίδας των παιδιών τους σε άλλο πρόσωπο της οικογένειάς τους. Όμως, η απουσία από την εργασία τους για την παραπάνω αιτία, για να είναι δικαιολογημένη, θα πρέπει να ληφθεί από την ετήσια άδεια που δικαιούται βάση της εργατικής νομοθεσίας ο εργαζόμενος και θα αφαιρεθεί από αυτήν, ενώ δεν αποκλείεται το γεγονός να ξανακλείσει η σχολική μονάδα για την ίδια αιτία. Από την ανωτέρω περιγραφείσα κατάσταση επιβαρύνονται υπέρμετρα οι εργαζόμενοι γονείς και ιδίως οι εργαζόμενες μητέρες».

Σύμφωνα με τη βουλευτή, η κυβέρνηση ορθώς προέβη άμεσα και έγκαιρα σε αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού. Προς τη σωστή κατεύθυνση και η πρόβλεψη χρήσης ειδικής άδειας για τους εργαζόμενους γονείς που το τέκνο τους αρρωστήσει από COVID – 19.

Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω και δεδομένου ότι οι αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης έχουν δηλώσει ότι τα ανακοινωθέντα μέτρα θα επανεξετάζονται ή θα συμπληρώνονται αναλόγως των συνθηκών που διαμορφώνονται στο πλαίσιο της πανδημίας του κορωνοϊού, η Άννα Ευθυμίου ρωτά τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, αν στις άμεσες προτεραιότητές του είναι να λάβει μέτρα για τους εργαζόμενους γονείς, των οποίων τα παιδιά δεν πηγαίνουν στο σχολείο λόγω αναστολής λειτουργίας του, στην περίπτωση που δεν υφίσταται η δυνατότητα να αναθέσουν σε έτερο οικογενειακό τους πρόσωπο τη φροντίδα των τέκνων τους, σύμφωνα με τα παραπάνω.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ