Skip to main content

Πρωταθλητής ο δήμος Νεάπολης-Συκεών στη χρηματοδότηση έργων από πρόγραμμα του ΕΣΠΑ

Στον δήμο Νεάπολης-Συκεών ανήκουν δέκα έργα συνολικού προϋπολογισμού 20.703.396 ευρώ, που είναι και ο μεγαλύτερος προϋπολογισμός.

Σε δήμο-πρωταθλητή αναδεικνύεται ο δήμος Νεάπολης-Συκεών στην ένταξη μιας σειρά έργων του σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, με τελευταία «διάκριση» την κατάταξή του στην πρώτη θέση του πίνακα των συγχρηματοδοτούμενων έργων από το Σχέδιο της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) και τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ), που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν πρόσφατα από την ηγεσία της Π.Κ.Μ. για την πορεία του προγράμματος βιώσιμης αστικής ανάπτυξης «Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη», στο πρόγραμμα εντάχθηκαν 126 έργα συνολικού προϋπολογισμού 106,5 εκατ. ευρώ. Από αυτά, στον δήμο Νεάπολης-Συκεών ανήκουν δέκα έργα συνολικού προϋπολογισμού 20.703.396 ευρώ, που είναι και ο μεγαλύτερος προϋπολογισμός .

«Πρόκειται για μεγάλα και κρίσιμα έργα που στοχεύουν στην εξασφάλιση μιας μακρόπνοης βελτίωσης των όρων της καθημερινότητας των συμπολιτών μας και την διαρκή αναβάθμιση και βελτίωση της ποιότητας ζωής», δηλώνει ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, και προσθέτει, εξαίροντας τη συμμετοχή των στελεχών της Τεχνικής Υπηρεσίας και του Γραφείου Προγραμματισμού στην επιτυχία της ένταξής τους στο πρόγραμμα χρηματοδότησης: «Αξίζουν συγχαρητήρια στην αντιδημαρχία Τεχνικών Έργων και στα στελέχη της, όπως και στα στελέχη του Γραφείου Προγραμματισμού για τη μεγάλη αυτή επιτυχία. Δουλεύοντας οργανωμένα και μεθοδικά εκπονούν ολοκληρωμένες μελέτες και καταρτίζουν πλήρεις φακέλους έτσι ώστε ο δήμος μας να είναι έτοιμος να αξιοποιήσει την κάθε ευκαιρία χρηματοδότησης που παρουσιάζεται, όπως συνέβη και στην περίπτωση αυτή».

Αναφερόμενος ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, αφού εξήρε την «καλή συνεργασία Περιφέρειας και δήμων», υπογράμμισε την ανάγκη για «πιο τολμηρά και πιο δυνατά βήματα». Χαρακτήρισε, δε, «ευλογία το πρόγραμμα με στόχο τον πρασινισμό της πόλης» και ζήτησε «στο νέο πρόγραμμα να επιλεγούν, να χρηματοδοτηθούν και να υλοποιηθούν λίγα, αλλά μεγάλα, υπερτοπικά εμβληματικά έργα, που θα αποτελέσουν στοιχεία της ταυτότητας της Μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης και θα αλλάξουν τη φυσιογνωμία της ευρύτερης περιοχής».

Αναλυτικά τα δέκα έργα του δήμου Νεάπολης-Συκεών που εντάχθηκαν στο ΣΒΑΑ εξασφαλίζοντας τη χρηματοδότησή τους με περισσότερα από 20 εκατ. ευρώ, είναι τα εξής:

1. Ανάπλαση πάρκου «Ρουμανικών» μεταξύ των οδών Ελ. Βενιζέλου, Κ. Καραμανλή, Ανδ. Παπανδρέου στη Δ.Ε. Νεάπολης

Πρόκειται για το έργο της ανακατασκευής του πάρκου των Ρουμανικών, όπου οι εργασίες, μετά την αντιμετώπιση τεχνικών ζητημάτων που προέκυψαν από τον εντοπισμό αγωγού ηλεκτρικού ρεύματος του ΔΕΔΔΗΕ (ΔΕΗ), ξεκίνησαν και εξελίσσονται με ταχείς ρυθμούς. Στο πάρκο των Ρουμανικών επιτυγχάνεται ένας φυσικός και ενιαίος σχεδιασμός με την ανασύνταξη του ελεύθερου χώρου και χώρων πρασίνου, που θα λειτουργεί ως ένα σύγχρονο αστικό πάρκο πόλης με σημαντικό βιοκλιματικό ρόλο. Η μελέτη, που εκπονήθηκε με ιδιαίτερη πρόνοια για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ, προβλέπει καινοτόμο βιοκλιματικό σχεδιασμό με μονοπάτια και κλίμακες με φιλοπεριβαλλοντικά υλικά, φυτεύσεις δένδρων και θάμνων, ενώ στο κέντρο του χώρου θα δεσπόζει υπαίθριο θέατρο, στάσεις ξεκούρασης και εξέδρες ανάπτυξης μπροστά και πίσω από το μελλοντικό αναψυκτήριο.

2. Διαμόρφωση πράσινου υπαίθριου χώρου επί της οδού Ρ. Φεραίου-Λαϊκή Αγορά στη Δ.Ε. Συκεών

Πρόκειται για ένα νέο βιοκλιματικό πάρκο και χώρο πρασίνου συνολικής έκτασης 1.417 τ.μ., το οποίο βρίσκεται στην περιοχή της Λαϊκής Αγοράς, και περικλείεται από τη λεωφόρο Ανδρέα Παπανδρέου και τις οδούς Ρήγα Φεραίου-Αναξαγόρα-Ναυπάκτου συνδέοντας τις Δ.Ε. Συκεών και Νεάπολης, στο οποίο θα δημιουργηθεί και το Μνημείο για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και του Πόντου.

3. Το Πάρκο των Ήχων: Ανακατασκευή-Διαμόρφωση χώρου πρασίνου μεταξύ των οδών Μεσολογγίου, Ν. Πλαστήρα, Λευκάδος (Δ.Ε. Συκεών)

Το συνολικό εμβαδό της έκτασης, η οποία περιβάλλεται από τις οδούς Μεσολογγίου, Πλαστήρα, Λευκάδος και Μελίνας Μερκούρη, είναι 3.014,74 τμ. εκ των οποίων τα 1.907,74 τ.μ. αποτελούν χώρο πρασίνου. Στον χώρο αυτόν φυτεύονται 40 νέα μεγάλα δένδρα και 250 θάμνοι, καλλωπιστικά φυτά και αναρριχώμενα, ενώ θα εγκατασταθούν και μουσικά όργανα (μεταλλόφωνο, λιθόφωνο, όργανα μεταφοράς ήχου). Την όμορφη και πρωτοποριακή εικόνα, συμπληρώνει ένα σιντριβάνι με παγκάκια, πέργκολες και ειδικούς διαδρόμους.
Για τον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ του χώρου πρασίνου-Πάρκου των Ήχων και του οδοστρώματος της οδού Μεσολογγίου (εμβαδού 1.107 τ.μ.) θα γίνει διάνοιξη της οδού και κατασκευή πεζοδρομίου, με πρόβλεψη 12 θέσεων στάθμευσης αυτοκινήτων με εσωτερικό διάδρομο κίνησης.

4. Ενίσχυση αθλητικού εξοπλισμού στα σχολεία του δήμου Νεάπολης-Συκεών

Πρόκειται για τη γενική ανάπλαση και ανακατασκευή των αύλειων χώρων του 2ου Δ.Σ. Συκεών και 3ου Γυμνασίου Συκεών επί της οδού Οδ. Φωκά, όπως και του 10ου Δ.Σ. Νεάπολης στην περιοχή Στρεμπενιώτη. Συγκεκριμένα έγινε αναβάθμιση της επιφάνειας του γηπέδου καλαθοσφαίρισης (μπάσκετ) και πετοσφαίρισης (βόλεϊ) με την τοποθέτηση νέου αντικραδασμικού αθλητικού δαπέδου με αντιολισθηρή τελική επένδυση, αντικατάσταση των υφιστάμενων μπασκετών με νέες ολυμπιακού τύπου, τοποθέτηση νέων φιλέ πετοσφαίρισης, τοποθέτηση διαδραστικού αθλητικού εξοπλισμού-οργάνου, τοποθέτηση καθιστικών και κερκίδων, και ενίσχυση της φύτευσης των ελεύθερων χώρων πρασίνου.

5. Καθαρές Αστικές Μεταφορές στον δήμο Νεάπολης-Συκεών

Πρόκειται για την προμήθεια συνολικά 14 νέων σύγχρονων και αντιρρυπαντικής τεχνολογίας οχημάτων για την κάλυψη των αναγκών μεταφοράς προσωπικού και υλικών. Συγκεκριμένα αποκτήθηκαν τέσσερα ημιφορτηγά πετρελαιοκίνησης ανοιχτού τύπου 4Χ4, και θα αποκτηθούν δυο κλειστά ημιφορτηγά 0,5 τ., ένα ημιφορτηγό κλειστού τύπου 4/4 τ., έξι μικρά πενταθέσια επιβατικά οχήματα κι ένα μεσαίο πενταθέσιο επιβατικό όχημα.

6. On line μηχανή αναζήτησης οικοδομικών αδειών

Με το πρόγραμμα ψηφιοποιείται πλήρως το αρχείο της Πολεοδομίας και το περιεχόμενο των φακέλων θα είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο. Με έναν εύκολο τρόπο, και με πολλές επιλογές αναζήτησης, οι ενδιαφερόμενοι πολίτες, μηχανικοί, κτηματομεσίτες, κ.ά., θα μπορούν να εντοπίσουν το ακίνητο του ενδιαφέροντός τους στον χάρτη και να λάβουν όλη τη δημόσια πληροφορία που αφορά στα πολεοδομικά του δεδομένα.

7. Πράσινα Δώματα σε κτίρια Δημοτικών Υπηρεσιών

Το έργο αφορά τις ταράτσες τεσσάρων δημοτικών κτιρίων, και συγκεκριμένα του Πολιτιστικού Κέντρου της οδού Κομνηνών (Δ.Ε. Συκεών), του κτιρίου στέγασης της Τεχνικής Υπηρεσίας επί της οδού Λεχόβου (Δ.Ε. Συκεών), του Δημοτικού Ωδείου Νεάπολης επί της οδού Ελ. Βενιζέλου (Δ.Ε. Νεάπολης) και του κτιρίου των Κοινωνικών Υπηρεσιών Ευαγγελίστριας (Δ.Ε. Αγ. Παύλου). Συνολικά και στα τέσσερα πράσινα δώματα θα καλυφθεί επιφάνεια 930 τ.μ. με τη φύτευση 11.500 αρωματικών φυτών, όπως είναι το θυμάρι, λεβάντα, μέντα, δυόσμος, μαντζουράνα, ρίγανη και σάλβια.

8. Περιβαλλοντικός ανασχεδιασμός οδού Επταπυργίου, Καρόλου Κουν  και παράπλευρων οδών

Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο ανάπλασης που θα έχει υλοποιηθεί διαχρονικά στον δήμο Νεάπολης-Συκεών και αφορά συνολικά 10 χιλιόμετρα ανάπλασης, το 1/5 δηλαδή της Δ.Ε. Συκεών. Το έργο συμπεριλαμβάνει τις νησίδες της Επταπυργίου και της Ρ. Φεραίου, τους 50 κάθετους δρόμους ήπιας κυκλοφορίας που την τέμνουν, την Καρόλου Κουν και ανάπλαση πέντε χώρων πρασίνου.

9. Δημοτικά Ιατρεία για ευπαθείς ομάδες του δήμου Νεάπολης-Συκεών

Πρόκειται για την ενίσχυση της στελέχωσης των Δημοτικών Ιατρείων με 18 ιατρούς διαφορετικών ειδικοτήτων και δυο διοικητικούς υπαλλήλους.

10. Προμήθεια εξοπλισμού για την πρόληψη και την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών στον δήμο Νεάπολης-Συκεών

Στο πλαίσιο του προγράμματος η Πολιτική Προστασία ενισχύθηκε με την απόκτηση τριών νέων σύγχρονων οχημάτων τύπου 4Χ4, εξοπλισμένα με εκχιονιστικές λεπίδες, αλατιέρες, με δεξαμενή και μηχανισμό πυρόσβεσης.