Skip to main content

Ο Τραμπ έχασε από Κρουζ την Αϊόβα, έκπληξη ο Ρούμπιο

Ισχυρό πλήγμα για τον «πολύ» Ντόναλντ Τραμπ η ήττα στην πρώτη αναμέτρηση για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, έκπληξη το μεγάλο ποσοστό του Μάρκο Ρούμπιο

Ο γερουσιαστής του Τέξας Τεντ Κρουζ κέρδισε την πρώτη αναμέτρηση για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών στην κούρσα του 2016 για τον Λευκό Οίκο, όμως χθες το βράδυ στην Αϊόβα υπήρξε και ένας άλλος μεγάλος νικητής: ο γερουσιαστής της Φλόριντα Μάρκο Ρούμπιο και το κατεστημένο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Στην πρώτη αναμέτρηση των υποψηφίων για το προεδρικό χρίσμα, ο Γερουσιαστής της Φλόριντα, Μάρκο Ρούμπιο, τερμάτισε τρίτος και ισχυροποιεί την θέση της εναλλακτικής λύσης για τους ψηφοφόρους των Ρεπουμπλικάνων οι οποίοι δεν υποστηρίζουν ούτε τον Κρουζ, ούτε τον Τραμπ. Με καταμετρημένο το 99% των εκλογικών τμημάτων, ο Κρουζ κέρδισε το 28%, ο Τραμπ το 24% και ο Ρούμπιο το 23% των ψήφων.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επί μήνες ο Κρουζ και ο Τραμπ έδωσαν τον τόνο στην προεκλογική εκστρατεία για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών με ακραίες δηλώσεις και τοποθετήσεις που προκάλεσαν οργή, ενώ οι πιο μετριοπαθείς υποψήφιοι διαπληκτίζονταν μεταξύ τους για το ποιος θα δημιουργήσει ένα αντίπαλο δέος.

Από καιρό η ελπίδα των ηγετών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ήταν να αναδείξουν έναν «πρωταθλητή». Και τη Δευτέρα το πρόσωπο αυτό ήταν ο Ρούμπιο, ο οποίος τερμάτισε με διαφορά στήθους πίσω από τον Τραμπ και μόνο λίγες μονάδες πίσω από τον Κρουζ.

Όταν ο Ρούμπιο ανέβηκε στο βήμα στην αίθουσα συνεστιάσεων ενός ξενοδοχείου μετά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων, έβγαλε μια ομιλία νίκης. «Είναι η στιγμή που έλεγαν ότι δεν θα έρθει ποτέ», τόνισε ο γερουσιαστής, ο οποίος βρίσκεται στην πρώτη θητεία του. «Επί μήνες μας έλεγαν ότι δεν έχουμε καμιά πιθανότητα».

Η μάχη για το χρίσμα έχει μπει αναμφισβήτητα σε μια νέα φάση.

Τελευταία ενημέρωση: 18:10