Skip to main content

«Προτεραιότητα η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας»

Ο υπουργός Οικονομικών, σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα «El Pais» αναφέρθηκε στην ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας, καθώς επίσης και στην πιθανότητα υποβάθμισής της από το διεθνή οίκο αξιο
Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας, «ώστε να αποφύγουμε τυχόν προβλήματα με τις κεφαλαιαγορές και τη χρηματοδότηση», αναφέρει σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα «El Pais» ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Επίσης, θεωρεί πιθανή μια υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας και από το διεθνή οίκο αξιολόγησης Moody΄s, μετά από τις υποβαθμίσεις από τους οίκους Fitch και Standard & Poor΄s, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «είναι πιθανόν να έχουμε μια μείωση από την πλευρά της Moody΄s. Δεν το αποκλείω».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου δηλώνει πάντως αισιόδοξος ότι «από το στιγμή που θα καταστεί εμφανές ότι η ελληνική οικονομία είναι αξιόπιστη κατά το πρώτο τρίμηνο του 2010, το ασφάλιστρο κινδύνου θα μειωθεί, η πίεση θα μειωθεί και το δεύτερο μισό του 2010 θα είναι πολύ ευκολότερο».

Ταυτόχρονα, όμως, ανησυχεί για ενδεχόμενες δυσκολίες που μπορεί να έχουν οι ελληνικές τράπεζες εάν η τρέχουσα πιστοληπτική ικανότητα διατηρηθεί και σε ένα χρόνο δεν μπορέσουν να έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για το εάν ανησυχεί για αυτό το ενδεχόμενο, ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε: «ναι, χωρίς αμφιβολία. Αυτό είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί πολύ. Οι ελληνικές τράπεζες είναι υγιείς, δεν έχουν επηρεαστεί από επενδύσεις σε τοξικά ομόλογα και έχουν καλή κεφαλαιοποίηση. Την ίδια στιγμή στηρίχθηκαν πολύ στην ΕΚΤ, ώστε να συνάψουν φθηνά δάνεια με εγγύηση κρατικά ομόλογα. Εάν στο τέλος του 2010 οι κανόνες της ΕΚΤ αλλάξουν και η βαθμολογία δεν έχει βελτιωθεί, θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα».

Προσθέτει, επίσης, ότι δεν έχει μιλήσει με τους ομολόγους του στο Eurogroup για πιθανή διάσωση της ελληνικής οικονομίας σε περίπτωση που τα πράγματα χειροτερέψουν. «Δεν υπάρχει σχέδιο Β. Η Ελλάδα θα βγει από αυτή την κατάσταση με τα δικά της μέσα και τις δικές της αποφάσεις. Το χειρότερο μήνυμα που θα μπορούσαμε να στείλουμε αυτή τη στιγμή είναι ότι ψάχνουμε κάποιο είδος βοήθειας. Δεν είναι έτσι. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί και θα δουλέψουμε για να εκπληρώσουμε τους όρους της ευρωζώνης. Τελεία και παύλα», λέει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η Ελλάδα έχει διαφορετικά προβλήματα σε σύγκριση με την Ιρλανδία, όπως η λειτουργία του δημόσιου τομέα, η διαφθορά ή η φοροδιαφυγή. Συνεπώς, επισημαίνει, διαφορετικά προβλήματα απαιτούν και διαφορετικές λύσεις. Αναφορικά δε με τις μειώσεις των μισθών στις οποίες προχώρησε η Ιρλανδία, ο κ. Παπακωνσταντίνου δηλώνει ότι «είναι ένα ακανθώδες θέμα, στο οποίο εστιάζει την προσοχή του όλος ο κόσμος. Αντιλαμβανόμαστε ότι το μισθολογικό κόστος αυξάνεται πολύ γρήγορα στο δημόσιο τομέα και το αντιμετωπίζουμε. Από τη μία πλευρά με το πάγωμα όλων των προσλήψεων για το 2010 και από το 2011 θα θεσπίσουμε ένα σύστημα, ώστε να γίνεται μια πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις στο δημόσιο τομέα. Στο μισθολογικό σκέλος, χορηγούμε μισθολογικές αυξήσεις για αμοιβές έως 2000 ευρώ ανά μήνα και περικόπτουμε τις δαπάνες για επιδόματα κατά 10%. Και αυτή η παράμετρος είναι σημαντική, γιατί στην Ελλάδα τα επιδόματα μπορεί να κυμαίνονται από 30% έως 100% του βασικού μισθού. Αυτό μεταφράζεται σε μείωση του ονομαστικού μισθού της τάξης του 3%».

Ο υπουργός Οικονομικών θεωρεί ότι με το συνολικό σχέδιο που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση και τις ενέργειες άμεσου χαρακτήρα, όπως η φορολογική μεταρρύθμιση, στις οποίες προχωρά, το πρώτο τρίμηνο του 2010 το σενάριο για την ελληνική οικονομία θα είναι πολύ διαφορετικό. Ερωτηθείς, τέλος, εάν φοβάται κοινωνικές αναταραχές ή διαιρέσεις στο κυβερνών κόμμα εξαιτίας αυτών των μέτρων, επισημαίνει ότι «έχουμε μια άνετη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, μια ευρεία στήριξη από την κοινωνία αλλά και στο κόμμα. Φυσικά μπορεί να υπάρξουν διαφορετικές απόψεις αλλά η κυβέρνηση μιλά με μία φωνή, αυτή του πρωθυπουργού, και υπήρξε πολύ σαφής».

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ