Skip to main content

Πρόθεση του Βελγίου να υποδεχτεί 150 αιτούντες άσυλο από την Ελλάδα

Ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου ευχαρίστησε την κυβέρνηση του Βελγίου για την έμπρακτη αλληλεγγύη που δείχνει προς τη χώρα μας.

Τηλεδιάσκεψη με τον υφυπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου του Βελγίου, κ. Σάμμι Μάχντι, πραγματοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος. Κατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκε η πρόθεση της νέας κυβέρνησης του Βελγίου να υποδεχτεί 150 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο από την Ελλάδα. Οι κ.κ. Κουμουτσάκος και Μάχντι,  έθεσαν ως στόχο την πραγματοποίηση της πρώτης αποστολής στο Βέλγιο έως το τέλος του έτους.

Ο κ. Κουμουτσάκος ευχαρίστησε την κυβέρνηση του Βελγίου για την έμπρακτη αλληλεγγύη που δείχνει προς τη χώρα μας. Υπενθυμίζεται ότι η πρόθεση του Βελγίου να υποδεχτεί 100-150 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο είχε εκφραστεί στη συνάντηση του αν. υπουργού με την προκάτοχο του κ. Μάχντι, κα Μάγκι ντι Μπλοκ, τον περασμένο Σεπτέμβριο στις Βρυξέλλες.

Οι κ.κ. Κουμουτσάκος και Μάχντι, συζήτησαν το μέλλον της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασύλου και Μετανάστευσης υπό το φως της τρέχουσας διαπραγμάτευσης ενός νέου Ευρωπαϊκού Συμφώνου. Οι δύο χώρες συμφωνούν ότι τα ad hoc μέτρα, μετά από κάθε κρίση, δεν μπορούν να είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμα. Μόνο μια σφαιρική προσέγγιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο μπορεί να προσφέρει μια διαρθρωτική λύση.

Ένα πρώτο βήμα θα ήταν η σαφής καταγραφή της προσπάθειας που καταβάλλει κάθε κράτος-μέλος και η συμφωνία επί ενός βασιζόμενου σε αντικειμενικά κριτήρια μηχανισμού υπολογισμού του βάρους που κάθε κράτος-μέλος μπορεί να επωμίζεται στο πλαίσιο της αρχής του δίκαιου επιμερισμού της ευθύνης.

Ο κ. Κουμουτσάκος είχε επίσης τηλεφωνική συνομιλία με την Εκτελεστική Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Γραφείου Ασύλου (EASO), κα Νίνα Γκρέγκορι, με πρωτοβουλία της τελευταίας. Με την κα Γκρέγκορι συζητήθηκε η περαιτέρω ενίσχυση της υποστήριξης που το EASO προσφέρει στην ελληνική Υπηρεσία Ασύλου, καθώς και θέματα σχετικά με το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου.