Skip to main content

Προθεσμία ενός μήνα στις ΗΠΑ για το Μεσανατολικό

Την απόφαση να δώσει στις ΗΠΑ ένα μήνα προθεσμία για τη «διάσωση» των διαπραγματεύσεων για το Μεσανατολικό πήρε ο Αραβικός Σύνδεσμος, με την Ουάσινγτον να εκφράζει την ικανοποίησή της.
Την απόφαση να δώσει στις ΗΠΑ ένα μήνα προθεσμία για τη «διάσωση» των διαπραγματεύσεων για το Μεσανατολικό πήρε ο Αραβικός Σύνδεσμος, με την Ουάσινγτον να εκφράζει την ικανοποίησή της.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος εξέφρασε παράλληλα την υποστήριξή τους στην άρνηση του Παλαιστινίου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς να συνεχίσει τις συνομιλίες, όσο το Ισραήλ δεν παρατείνει το μορατόριουμ της κατασκευής οικισμών σε κατεχόμενες περιοχές.

Όπως δήλωσε ο Παλαιστίνιος εκπρόσωπος, Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, τα αραβικά κράτη θα συζητήσουν εναλλακτικές λύσεις στις απευθείας συνομιλίες ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστινίους, καθώς θέλουν να συνεχιστούν κάποιας μορφής συνομιλίες και να μην τους επιρριφθεί η ευθύνη για την κατάρρευση της διαδικασίας.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, σεΐχης Χαμάντ μπιν Τζάσιμ μπιν Τζαμπρ αλ-Θάνι, ο οποίος προήδρευσε της συνάντησης, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η επιτροπή «καλεί την αμερικανική πλευρά να ακολουθήσει τις προσπάθειές της προκειμένου να προετοιμάσει το κατάλληλο έδαφος και τις συνθήκες για να επαναληφθεί η ειρηνευτική διαδικασία και να μπει αυτή η ειρηνευτική διαδικασία πάλι στο σωστό δρόμο, περιλαμβανομένου και του σταματήματος των εποικισμών. Η επιτροπή θα συνέλθει σε ένα μήνα για να μελετήσει εναλλακτικές λύσεις που προτάθηκαν από τον Αμπάς».

«Χαιρετίζουμε την ανακοίνωση του Αραβικού Συνδέσμου με την οποία υποστηρίζει τις προσπάθειές μας με στόχο την δημιουργία των συνθηκών που θα επιτρέπουν τις απευθείας συνομιλίες», τόνισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Φίλιπ Κρόουλι.

«Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με όλες τις πλευρές και με τους διεθνείς εταίρους μας για να υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις ώστε να καταλήξουμε στη λύση των δύο κρατών και να ενθαρρύνουμε τις δύο πλευρές να λάβουν αποτελεσματικά μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση».