Skip to main content

Προθεσμία μέχρι τις 15 Μαΐου για νέα μέτρα από το Ecofin

Προθεσμία μέχρι τις 15 Μαΐου έδωσαν στην Ελλάδα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να λάβει έκτακτα μέτρα για τη μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος, σε περίπτωση που μέχ
Προθεσμία μέχρι τις 15 Μαΐου έδωσαν στην Ελλάδα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να λάβει έκτακτα μέτρα για τη μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος, σε περίπτωση που μέχρι τότε δεν έχει επιτευχθεί η απαιτούμενη πρόοδος.

Μετά τη συνεδρίαση του Ecofin στις Βρυξέλλες, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:  «Σε συνέχεια της προόδου που καλείται να σημειώσει μέχρι τα μέσα Μαρτίου, το Συμβούλιο ζητά από την Ελλάδα να υιοθετήσει συγκεκριμένα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, συμπεριλαμβανομένων αυτών που παρουσιάστηκαν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας».

«Πρέπει να ληφθούν έκτακτα μέτρα μέχρι τις 15 Μαΐου 2010, που θα διασφαλίσουν την επίτευξη δημοσιονομικών στόχων για το 2010, νέα μέτρα που θα πρέπει να υιοθετηθούν μέχρι τα τέλη του 2010 και άλλα μέτρα που θα πρέπει να υιοθετηθούν μέχρι το 2012».

Στην σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ότι το Συμβούλιο ζητά από την Ελλάδα να υποβάλει έκθεση έως τις 16 Μαρτίου, στην οποία θα προσδιορίζει το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των μέτρων για το 2010, και μία ακόμη έκθεση έως τις 15 Μαΐου, στην οποία θα καταγράφονται τα μέτρα που απαιτούνται για τη συμμόρφωση με τη σημερινή απόφαση του Συμβουλίου.

Στη συνέχεια η Ελλάδα θα πρέπει να υποβάλει εκθέσεις σε τριμηνιαία βάση.
Στην ανακοίνωση του Συμβουλίου, επισημαίνεται ακόμη ότι στο βαθμό που ορισμένοι κίνδυνοι που συνδέονται με το έλλειμμα και το χρέος επιβεβαιωθούν, η Ελλάδα θα πρέπει να ανακοινώσει στην έκθεση που θα παρουσιάσει στις 16 Μαρτίου πρόσθετα μέτρα ώστε να διασφαλιστεί ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί για το 2010 μπορούν να επιτευχθούν.

Εξάλλου, στη σύστασή της , που υιοθετήθηκε με βάση το άρθρο 121 παράγραφος 4 της Συνθήκης , το Συμβούλιο εκτιμά ότι οι πολιτικές της Ελλάδας δεν είναι συμβατές με τις ειδικές συστάσεις ανά χώρα στο πλαίσιο των γενικών προσανατολισμών οικονομικής πολιτικής (σύσταση 2009/531/EΚ).

Στη σύστασή του το Συμβούλιο σημειώνει ότι είναι «επιτακτική ανάγκη να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση των μακροοικονομικών ανισορροπιών και των διαρθρωτικών αδυναμιών της ελληνικής οικονομίας». Το Συμβούλιο καλεί λοιπόν την Ελλάδα να εκπονήσει και να εφαρμόσει το συντομότερο δυνατόν ένα θαρραλέο και συνολικό πακέτο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με συγκεκριμένα μέτρα που να καλύπτουν τους μισθούς, το συνταξιοδοτικό σύστημα, τις μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας, τη δημόσια διοίκηση, τις αγορές αγαθών, το επιχειρηματικό περιβάλλον, την παραγωγικότητα και την αύξηση της απασχόλησης.

Δηλώσεις Ευρωπαίων αξιοματούχων

Ήδη, από νωρίς το πρωί, σήμερα, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είχαν προεξοφλήσει την απόφαση του Ecofin για επιπρόσθετα «απαραίτητα» μέτρα για τη μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος συστήνουν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι με δηλώσεις τους στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Ecofin στις Βρυξέλλες.

«Η απόφασή μας είναι ξεκάθαρη. Στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν επιτύχει τον στόχο για μείωση του ελλείμματος κατά 4%, θα πρέπει να λάβει επιπρόσθετα μέτρα», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Το βασικό πράγμα δεν είναι οι επόμενες 30 ημέρες. Είναι τι γίνεται σήμερα, αύριο και μεθαύριο...Αυτό που όλοι θέλουμε να γίνει και αυτό που όλοι θέλουμε να βλέπουμε να γίνεται είναι η εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος που εγκρίναμε και που θα επαναβεβαιωθεί σήμερα», τόνισε η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ.

Από την πλευρά της, η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών, Ελένα Σαλγκάδο, δήλωσε αισιόδοξη ότι η ελληνική κυβέρνηση θα τα καταφέρει και εξέφρασε την πλήρη στήριξή της ΕΕ στη χώρα, αναφέροντας ότι η κατάσταση της Ελλάδας θα αξιολογηθεί σε ένα μήνα.

«Δεν θα χαλαρώσουμε σε καμία περίπτωση τις πιέσεις», δήλωσε από μέρους του ο Αυστριακός ομόλογός της, Γιόζεφ Πρελ, επισημαίνοντας ότι έχουν αυξηθεί οι πιέσεις στην Ελλάδα να εξετάσει πρόσθετα μέτρα μέχρι τις 16 Μαρτίου.

Κατά τον υπουργό Οικονομικών της Σουηδίας, Άντερς Μποργκ, χρειάζονται συγκεκριμένα μέτρα για να ανακτήσει η Ελλάδα την εμπιστοσύνη των αγορών. «Για μας δεν είναι σωστό πράγμα να λέμε ότι αποκλείουμε το ενδεχόμενο προσπαθειών για κοινή ευρωπαϊκή στήριξη, για να ενισχυθεί η αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας. Αυτό πρέπει να γίνει με ενισχυμένο το ρόλο του ΔΝΤ με επιτήρηση, με παρακολούθηση της οικονομικής πολιτικής της Ελλάδας», ανέφερε.

Εξάλλου, σημείωσε ότι πρόκειται για μια «μάλλον επείγουσα κατάσταση» και εκτίμησε ότι χρειάζονται επιπρόσθετα μέτρα όσον αφορά στους φόρους και τα έξοδα. «Αυτό που έχουμε δει μέχρι στιγμής δεν είναι αρκετό», υπογράμμισε.

Τέλος, ο Φιλανδός ομόλογός του, Γιούρκι Κατάινεν, αναφέρθηκε από την πλευρά του στον ρόλο του ΔΝΤ. «Ο ρόλος του ΔΝΤ είναι πολύ ξεκάθαρος. Αναφέρθηκε σε αυτό ο πρωθυπουργός στη δήλωσή του την περασμένη εβδομάδα. To ΔΝΤ έχει έναν ρόλο στην Ελλάδα, όπως έχει ήδη αυτή τη στιγμή, θα έχουν ένα εποπτικό ρόλο εκεί και θα συνεργάζονται πολύ στενά με την Κομισιόν».

Τελευταία ενημέρωση 17:10